Afschaffing leenstelsel, is het dan eindelijk zo ver

Afschaffing leenstelsel, is het dan eindelijk zo ver

DEN HAAG - Studenten demonstreren op het Malieveld uit protest tegen het leenstelsel. Ze willen een schuldenvrije basisbeurs en compensatie voor al die jaren dat studenten hebben moeten lenen. ANP MARCO DE SWART

Er werd al lange tijd over gediscuteerd over het terug keren van de basisbeurs voor de student. Onlangs werd er bekend gemaakt dat de plannen voor het afschaffen van het leenstelsel klaarliggen. Is het dan eindelijk zo ver?

 

De meerderheid van de Tweede Kamer wil het leenstelsel vervangen door een basisbeurs, bleek uit de Algemene Politieke Beschouwingen. De plannen liggen klaar, maar moeten natuurlijk nog wel allemaal uitgevoerd worden. We zitten al zes maanden met een demissionair kabinet en om de plannen voor de afschaffing door te laten gaan moet er eerst een kabinet gevormd worden. Er is een motie ingediend van de SP om samen te werken met de studentenvakbonden om een alternatief te gaan bedenken voor het leenstelsel, maar deze haalde geen meerderheid. De studentenvakbonden roepen studenten dus wel op om nog steeds actie te blijven voeren, omdat er nog geen concrete acties zijn ondernomen.

Waarom is het nou zo belangrijk dat het leenstelsel wordt afgeschaft? Rosa sprak hierover met SP en ROOD lid Basten de Jager. Hij vertelt over de belangen van de afschaffing van het leenstelsel. Ook verteld Mieke Boers over haar ervaringen met een flinke studieschuld.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *