Restaurant WAKU WAKU scant geen coronapaspoort

Restaurant WAKU WAKU scant geen coronapaspoort

Kaarsen, kaarten en bloemen die zijn neergelegd door demonstranten

Een coronapaspoort, ook Nederland gaat zich er nu aan wagen. Sinds 25 september is de eerste vraag van de barman niet meer “Wat zou je willen drinken?” maar “Heb jij een QR-code?” waarna jij de CoronaCheck app moet openen en je QR-code moet laten zien. Deze wordt vervolgens gescand en dan mag je pas naar binnen. Dit tot grote argwaan van sommige mensen. Voor restaurant WAKU WAKU heeft dit een rechtszaak opgeleverd.

Bij het vegan restaurant WAKU WAKU aan de Vredenburgstraat in Utrecht hebben de eigenaren besloten om aan gasten geen QR-code te vragen omdat zij niet willen meewerken aan het naar hun idee, buitensluiten van mensen. Discrimineren is volgens de grondwet niet toegestaan en daarom zouden zij het liefst iedereen binnen laten. Ongeacht of je gevaccineerd bent of niet. De gemeente heeft door deze actie het pand gesloten en daarom vindt er vandaag, 30 september, een kort geding plaats.

Hierdoor verzamelden al dagen lang mensen zich voor het restaurant om samen sterk te staan tegen de nieuwe regel. Zo zaten er op 29 september uren op straat met kaarsjes en spandoeken. Uiteindelijk werd daar door handhaving en politie flink op gereageerd. Er stonden namelijk hordes aan agenten met brommers, busjes en auto’s die een groot deel van de weg hadden versperd. Ook stonden er bussen van de marechaussee en werd iedereen naar het jaarbeursplein gestuurd.

Verscheidene omliggende horecagelegenheden hadden hier last van. Zo waren er demonstranten die door het lange demonstreren naar het toilet moesten. Daar werden plantenbakken van voornamelijk café’s de dupe van. De eigenaren en werknemers die nergens last van hadden waren niet aanwezig tijdens het protest.

Demonstranten bleven wel doorzetten. Een voorbeeld daarvan is Namona. Zij is gister na een halfuur opgepakt door de politie. Zij kreeg de indruk dat de politie zelf niet wilde handhaven maar omdat het een bevel was, het moest gebeuren. Zij heeft netjes meegewerkt, vond de politie erg aardig en is toen naar Houten gebracht waar zij een foto moest laten maken. Zoals ze zelf zei ‘uiteindelijk zijn we allemaal mensen van vlees en bloed’. Later die avond is zij weer vrijgelaten en direct teruggegaan naar WAKU WAKU.

De sfeer voor WAKU WAKU was wel goed. Niemand kwam daar om ruzie te maken. Iedereen wil slechts hardmaken waar hij of zij voor staat. Het verbindt de mensen en dat is mooi om te zien. Mensen uiten hun medeleven door bossen bloemen neer te leggen, cadeautjes te geven aan de eigenaren en komen kaarsjes aansteken. Om de zoveel tijd werden de bloemen rechtgezet als deze waren omgevallen en de kaarsjes opnieuw aangestoken om ervoor te zorgen dat het er verzorgd uit blijft zien. Ook werd er ter plekke een stuk karton beschilderd met een groot rood hart erop, dit om nog meer medeleven en solidariteit te tonen. Daarnaast hingen er kaarten met teksten als ‘alles komt goed’ en stickers met ‘niet gesproken is altijd mis’ en ‘kom maar lekker in mijn aura’.

Een andere demonstrante had zelfs een matje meegenomen. Zij is onder een grote parasol op de grond gaan zitten voor het restaurant en ging met andere demonstranten in gesprek. Soms liep zij zweverig rond met haar armen gespreid en een soort posttas over haar schouder, ‘NOS=fake news’ leek een favoriet. Deze is er herhaaldelijk opgeplakt. In de tas zat een laptop. Hierop kon zij de rechtszaak goed volgen en haar gevonden informatie en argumenten met de anderen delen.

Argumenten die op straat werden gegooid zijn erg divers. Van “De voorzitter van AstraZeneca is de broer van Hugo de Jonge.” tot “Door stoffen in mondkapjes en maandverband kan je lichaam 5G geleiden.” en “Als we zo doorgaan krijgen we hetzelfde als in China! Daar heb je al het Social Credit System.” Maar mét de rechtszaak over het controleren van het coronapaspoort in hun achterhoofd, want die uitspraak zou twee uur later komen.

Inmiddels is het half zes geweest en de uitspraak is door de rechter gedaan. WAKU WAKU mag niet open zonder dat het restaurant bij binnenkomst een QR-code scant. Dit is niet wat de demonstranten hadden gehoopt. Na de uitspraak zouden de aanwezigen gaan feesten, maar dit feest loopt ongetwijfeld anders dan verwacht omdat de uitspraak niet is waar zij voor staan. Of dit meer demonstraties zal opleveren moet nog blijken.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.