Internationale Klimaatpelgrimstocht arriveert in Nederland

Internationale Klimaatpelgrimstocht arriveert in Nederland

Tijdens de etappe Glanerbrug-Borne op de eerste dag in Nederland van de Klimaatpelgrimstocht

Vandaag zijn dertig pelgrims vanuit Duitsland gearriveerd in Nederland tijdens hun klimaatpelgrimstocht van Polen naar Schotland. Deze tocht van totaal 1.450 kilometer is in augustus van start gegaan en heeft als eindbestemming de klimaattop in Glasgow. Van 30 september tot en met 11 oktober zullen de pelgrims in elf etappes Nederland doorkruisen om aandacht te vragen voor het klimaat.

Na Polen en Duitsland is vandaag het Nederlandse traject van de Klimaatpelgrimstocht van start gegaan. Vanochtend vroeg werd de Duits/Nederlandse grens gepasseerd bij het Overijsselse Glanerbrug. In de komende dagen zullen de pelgrims voet zetten in verschillende Nederlandse steden zoals Apeldoorn, Amersfoort en IJmuiden. Christenen en kerken worden daarbij opgeroepen om letterlijk en figuurlijk stappen te zetten voor het klimaat.

Klimaattop
De European Christian Environmental Network (ECEN) organiseert dit jaar voor de vijfde keer de Klimaatpelgrimstocht. Met de tocht wil de ECEN aandacht vragen voor meer klimaatbescherming en klimaatrechtvaardigheid. De enige oplossing hiervoor is internationale samenwerking, aldus de ECEN. De eindbestemming van de Klimaatpelgrimstocht is daarom ook de klimaattop in Glasgow. Hier komen van 1 tot 12 november wereldleiders samen om de in 2015 opgestelde afspraken uit het akkoord van Parijs verder uit te werken. Tijdens de klimaattop presenteren de aanwezige landen hun doelstellingen voor 2030 om in 2050 de netto-uitstoot tot nul terug te kunnen brengen.

Ferry
Ook de Nederlandse organisaties GroeneKerken en Vastenactie zijn voor meer klimaatbescherming en klimaatrechtvaardigheid, zij organiseren het Nederlandse traject van de Klimaatpelgrimstocht. Dit traject start in Glanerbrug en zal vervolgens via Borne, Goor, Deventer, Apeldoorn, Voorthuizen, Amersfoort, Zeist, Maarssen, Amsterdam en Hoofddorp eindigen in IJmuiden. Vanaf hier zal met de ferry de oversteek worden gemaakt naar Newcastle upon Tyne, Verenigd Koninkrijk. Maaike Wigboldus, van de organisatie GroeneKerken, legt uit wat de doelen van de tocht zijn: “Met de tocht hopen wij dat kerken aandacht gaan geven aan het klimaat. Daarnaast wordt er een petitie meegenomen naar de klimaattop in Glasgow om zo aan wereldleiders te vragen om voldoende geld beschikbaar te stellen om in arme landen de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.”

Enschede
Vanochtend werd vanuit grensplaats Glanerbrug gestart met de eerste Nederlandse etappe met als eindbestemming Borne. Tijdens deze etappe verwelkomden Hanna van der Horst en Peter van Hoof namens GroeneKerken en Vastenactie de pelgrims in Enschede. Vanuit hier werd de tocht hervat. Verslaggeefster Amber Dresken liep van Enschede vijftien kilometer mee met de tocht tot en met de eindbestemming van de dag het Overijsselse Borne.

Bezorgd
In het live-verslag komt Johan van Werven uit Twello aan het woord. Hij sloot zich vandaag in Enschede aan bij de tocht en zal tot aan de eindbestemming Glasgow meelopen. Een tocht als deze is voor hem niet nieuw. In 2015 liep hij al mee met de tocht naar de klimaattop in Parijs en in 2018 naar de klimaattop in Katowice, Polen. Toch blijft het voor Van Werven noodzaak om mee te blijven lopen: “Ik ben heel erg bezorgd over de schade die klimaatverandering aan de natuur maar ook aan de mensen gaat aanrichten. Hier moeten wij actie voor gaan ondernemen. Door mee te lopen hoop ik hierover meer bewustzijn te creëren. Daarnaast ben ik net opa geworden en ik wil hen en alle andere kinderen de mogelijkheid geven om in een vergelijkbare wereld te leven als waar wij nu in leven.”

Klimaatmars
Naast de elf etappes is er ook een moment dat er op een grotere schaal actie wordt gevoerd. De etappe van Amsterdam-Zuidoost naar Hoofddorp op 10 oktober vormt een grote landelijke klimaatmars. Hieraan kunnen driehonderd wandelaars meedoen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *