Helpen nicotinevervangers daadwerkelijk bij het stoppen met roken?

Helpen nicotinevervangers daadwerkelijk bij het stoppen met roken?

een van de nicotinevervangers: Nicotinekauwgom | Foto: Roel de Boer

De actie ‘Stoptober’ is vorige week weer begonnen. Dit is een initiatief van organisaties zoals het KWF en het Longfonds om ervoor te zorgen dat mensen stoppen met roken. Hiervoor heeft de organisatie van ‘Stoptober’ bijvoorbeeld een speciale app gelanceerd die rokers helpt bij het stoppen met roken. Zo krijgen de gebruikers tips, aanmoedigingen en complimentjes in het proces om te stoppen. Naast zo’n app bestaan er ook bepaalde hulpmiddelen die zouden moeten helpen bij het stoppen met roken. Dit worden Nicotinevervangers genoemd, maar helpen deze nicotinevervangers ook echt? online zijn mensen namelijk sceptisch over deze producten.

Om daar achter te komen gaan we eerst kijken naar hoe nicotinevervangers precies werken.

Rookverslaving

Mensen raken verslaafd aan roken door het stofje nicotine. Dit stofje zit in sigaretten en shag en geeft een krachtig effect op de hersenen. Waardoor je een prettig en/of minder angstig gevoel krijgt. Zodra er herhaaldelijke en langdurige blootstelling aan nicotine plaatsvindt verandert de structuur van je hersenen, wat ervoor zorgt dat je steeds meer nicotine wilt om dezelfde nicotine-high te krijgen. Dit maakt het roken van sigaretten en/of shag verslavend.

Nicotinevervangers

Om van zo’n rookverslaving af te komen gebruiken sommige mensen dus nicotinevervangers, maar wat zijn dat eigenlijk? Nicotinevervangers zijn hulpmiddelen die helpen bij het stoppen met roken. Zo heb je ze bijvoorbeeld in de vorm van pleisters, kauwgom en zuigtabletten. Deze middelen geven net zoals sigaretten en shag nicotine af, het stofje waardoor mensen verslaafd raken aan roken.

Afbouwen

Met deze hulpmiddelen kan een rookverslaving in twee stappen worden afgebouwd. De eerste stap is dat mensen stoppen met roken en de nicotinevervangers gebruiken (volgens de bijsluiter). Je rookt dan niet meer en je hebt minder last van ontwenningsverschijnselen omdat je alsnog nicotine binnenkrijgt.

De tweede stap die je vervolgens neemt is het afbouwen van het gebruik van nicotinevervangers. Door het afbouwen krijg je uiteindelijk minder behoefte om een sigaret te roken.

Maar bij het gebruik van deze hulpmiddelen kan je ook last krijgen van bijwerkingen. Zo kan je bij bijvoorbeeld de nicotinepleisters last krijgen van huidirritaties zoals uitslag, galbulten, jeuk en overgevoeligheid voor UV-licht. Ook kan je (vooral als beginnende gebruiker) last krijgen van duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn.

Er wordt dus veel beweerd over deze nicotinevervangers, maar werkt het ook echt om te stoppen met roken?  Het Trimbos instituut heeft in 2017 onderzoek gedaan naar de precieze werking van deze nicotinevervangers. Daar zijn een aantal dingen uitgekomen. Zo bleek dat nicotinevervangers daadwerkelijk helpen bij het stoppen met roken, en mensen die deze hulpmiddelen gebruikten vaker konden stoppen dan de mensen die het niet gebruikten.

Twee soorten verslavingen

Maar ook werd er aangegeven dat het gebruiken van nicotinevervangers geen garantie is op het stoppen met roken. Dit komt omdat een rookverslaving twee aspecten heeft. De lichamelijke verslaving en de mentale verslaving. De nicotinevervangers helpen bij het stoppen van de lichamelijke verslaving door te zorgen voor zo min mogelijk ontwenningsverschijnselen. Alleen de mentale verslaving blijft er nog. Bij de mentale verslaving heb je de behoefte om op bepaalde momenten te roken. Zoals tijdens de pauze, met collega’s, wachtend op de trein/bus of tijdens het uitlaten van de hond. Om van de mentale verslaving af te komen adviseert het Trimbos om de hulp van een coach in te schakelen. Die coach kan je helpen op het mentale aspect om te stoppen.

Nicotinevervangers helpen niet op het aspect van de mentale verslaving, omdat het alleen zorgt voor nicotine in je lichaam. Ook Jasper Meints uit Soest dit gemerkt. Twee jaar geleden probeerde hij ook om te stoppen met roken met behulp van nicotinepleisters. Dit leek in eerste instantie ook te helpen. Hij wist langzaam het roken af te bouwen en was zelfs een aantal maanden gestopt, maar een half jaartje later viel hij weer terug. ‘’Ik had op bepaalde momenten toch nog gewoon zin om te roken. Bijvoorbeeld tijdens de derde helft na een voetbalwedstrijd’’, vertelt Meints in gesprek met redacteur Roel de Boer. Dit is één van de vele voorbeelden van de mentale verslaving.

Nicotinevervangers helpen dus daadwerkelijk wel als hulpmiddel. Het is alleen geen wondermiddel waardoor je gelijk stopt met roken. Als je de nicotinevervangers combineert met coaching heb je de grootste kans om van je rookverslaving af te komen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *