De Kinderboekenweek is weer begonnen

De Kinderboekenweek is weer begonnen

Dit boek sluit perfect aan bij het thema van dit jaar ‘Worden wat je wil’ | Foto: Tijmen Beijes

De start van de Kinderboekenweek was woensdag. In deze periode van tien dagen staat het kinderboek centraal. Dit jaar is deze feestelijke week van 6 oktober tot en met zondag 17 oktober. Wat houdt deze week eigenlijk precies in, hoe ziet de 67ste editie van de Kinderboekenweek dit jaar eruit en hoe vieren boekhandels het?

De Kinderboekenweek is sinds 1955 een jaarlijks terugkerende ‘week’ van tien dagen. Deze periode vindt plaats in september en oktober en is ter promotie van het kinderboek. Veel basisscholen in Nederland besteden deze week extra aandacht aan het lezen van boeken. Voor het basisonderwijs is er elk jaar een lespakket samengesteld, die scholen in het voorjaar kunnen bestellen bij de boekhandel en kunnen gebruiken in de lessen. Ook zijn er verschillende informatiegidsen over boeken gratis beschikbaar bij boekwinkels.

Bij veel boekhandels in Nederland krijg je deze week het Kinderboekenweekgeschenk gratis bij besteding van minimaal €12,50 aan kinderboeken. Bette Westera mocht dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk schrijven en maakte ‘Tiril en de toverdrank’. “De eervolle vraag of ik het kinderboekenweekgeschenk van dit jaar zou willen schrijven gooide mijn hele planning overhoop en dat is fijn. Heel fijn zelfs, want ook al houd ik nog zo van orde, voor het scheppen van iets nieuws is chaos nodig. Bij mij is alles netjes op een rijtje hebben dodelijk voor het creatieve proces. Ik sprong dus vol vertrouwen en zonder te weten waar ik straks mee boven zou komen in het diepe”, vertelt Westera op de website van de CPNB, de organisatoren van de Kinderboekenweek. Mark Janssen maakte het Kinderboekenweekprentenboek van dit jaar genaamd ‘Dromer’. Dit boek is deze week voor €7,25 te koop bij participerende boekwinkels. “Ik wilde er iets bijzonders van maken en net zoals bij mijn voorgaande boeken zou het echt een boek voor het kind worden. Het kind in iedereen”, legt Janssen uit aan de CPNB.

Naast deze acties organiseren verschillende basisscholen, bibliotheken en boekhandels activiteiten voor kinderen. De Paagman in Den Haag is één van die boekwinkels die deze week extra evenementen organiseert. “Vanaf woensdag hebben we een stuk of tien evenementen, waarin we onder andere verschillende auteurs uitnodigen. Ook de schrijfster van het Kinderboekenweekgeschenk en de auteur van het Kinderboekenweekprentenboek komen langs”, vertelt Eveline Dowling van de Paagman. Ook komen er boekpresentaties en voorleestheaters voor de kinderen.

De Kinderboekenweek brengt elk jaar weer extra drukte met zich mee naar de boekhandels. “Het is eigenlijk altijd super druk met de Kinderboekenweek. We hebben natuurlijk vorig jaar vanwege corona minder activiteiten kunnen organiseren. Maar je merkt eigenlijk altijd extra drukte in de winkels vanaf de start van deze week”, legt Dowling uit. “En niet alleen bij evenementen, maar ook zeker in de winkels zelf. Veel ouders, meesters en juffen trekken toch even naar de boekhandel om een kinderboek te halen. Het leeft natuurlijk ook erg in de media.”

Het doel van de Kinderboekenweek is het boek bij alle kinderen in Nederland tien dagen onder de aandacht te brengen. “Lezen is super leuk en leerzaam en is ook voor iedereen. Of je nou heel snel leest of misschien wat minder snel”, aldus Dowling. Het gaat echt om de promotie van het kinderboek. In deze week van tien dagen proberen ze alles zo laagdrempelig mogelijk te maken voor kinderen. Om de stap naar de boekhandel of bibliotheek kleiner te maken.

De Kinderboekenweek 2021 staat in het teken van ‘Worden wat je wil’. “Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, goed bent in rekenen of juist in tekenen, vier jaar oud bent of al tien jaar, ieder kind kan worden waar het van droomt. Kinderboeken zijn een onuitputtelijke bron om over beroepen na te denken of te fantaseren. Tijdens de Kinderboekenweek 2021 kun je alles worden wat je wil en alvast dromen over later!”, aldus de CPNB, Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Dit is de stichting die het Nederlandse boek promoot. Zij organiseren jaarlijks de Kinderboekenweek en kiezen elk jaar een thema. “Bij dat thema kiest de CPNB boekjes uit die bij het onderwerp passen. Dit jaar is het ‘Worden wat je wil’, wat natuurlijk super aanspreekt voor kinderen, omdat er heel veel boeken zijn over beroepen en er dus voor elk kind wel wat leuks is te vinden”, vertelt Dowling.

Verslaggever Tijmen Beijes ging dinsdag langs bij de Paagman in Den Haag.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.