Het coronapaspoort op je smartphone: een makkie, maar niet voor iedereen.

Het coronapaspoort op je smartphone: een makkie, maar niet voor iedereen.

Het einde van de anderhalvemetersamenleving heeft ruimte gemaakt voor een nieuw fenomeen: het coronapaspoort. Volgens de Rijksoverheid zijn er genoeg gevaccineerde mensen om de maatregels te versoepelen. Dus geen afstand meer, maar wel een geldige qr-code in je bezit hebben. Voor de meeste mensen een gemakkelijke manier van werken, je smartphone heb je toch altijd op zak. Maar hoe zit het voor de mensen die geen smartphone in hun bezit hebben? Of niet digitaal vaardig zijn? Veel ouderen lopen tegen deze problemen aan, en zijn dringend op zoek naar hulp.

Volgens de Rijksoverheid is er in Nederland ongeveer 11 procent van de bevolking tussen de 16 en de 65 jaar die geen of weinig computerervaring hebben. En ook niet iedereen beschikt over een geldig DigiD account. Lastig als er vooral nu wordt verwacht dat wij kunnen werken in het digitale tijdperk. Vooral de ouderen ervaren hier de nadelen van. Volgens het CBS is ongeveer 19,8 procent van de Nederlandse bevolking ouder dan 65 jaar. Laten we niet meteen stellen dat al die ouderen problemen ervaren met het digitale tijdperk, de één gaat gewoon net wat beter met de tijd mee dan de ander en sommigen krijgen extra hulp van kinderen en kleinkinderen.

Maar wat nou als je geen kinderen of kleinkinderen hebt om je verder te helpen, en je toch dringend je QR-code nodig hebt? Dan is daar gelukkig een best makkelijke oplossing voor: de bibliotheek. Veel bibliotheken door Nederland helpen ouderen een handje verder in het installeren van een geldige QR-code. De ouderen kunnen op bezoek gaan bij hun lokale bibliotheek en kunnen hier worden geholpen met hun problemen. Ook in Amstelveen op het stadsplein helpt de bibliotheek de ouderen. “Er zijn geen vaste inloop uren, iedereen die tegen digitale problemen aanloopt kan ons een bezoekje brengen,’ vertelt Auke van der Meer, werknemer van Bibliotheek Amstelland. “Wij zien hier vooral veel ouderen binnenlopen, maar ook dertigers en veertigers die niet beschikken over bepaalde digitale vaardigheden.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *