De slimme strategie van matchfixing

De slimme strategie van matchfixing

Matchfixing is een snelle, criminele manier van bakken met geld verdienen en mensen worden hier steeds slimmer in. Al decennia lang lukt het mensen om topsporters om te kopen zodat zij hun wedstrijd verliezen. Door al te weten wat de uitslag van de wedstrijd zal zijn, winnen de ‘criminelen’ hun enorm hoge inzet met winst terug. Hoe lang is dit al aan de gang en wat maakt het aantrekkelijk voor matchfixers om wedstrijden te manipuleren?

Ben Meindertsma, researchredacteur bij NOS nieuws, beschrijft hoe matchfixing in zijn werking gaat. ‘Als het gaat over matchfixing in een teamsport heb je meerdere spelers nodig die je moet overtuigen. Dit is best wel een klus.’ aldus Meindertsma. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat niet alle inzet bij één gokbedrijf staat. Dit wordt altijd gecontroleerd door de organisaties van de gokbedrijven, en met een té hoge inzet kan het opvallen als iets onbetrouwbaars. Hierdoor kan een wedstrijd dan ook worden afgelast, en krijgen alle gokkers hun inzet terug. Het is daarom belangrijk het ingezette geld te verspreiden over verschillende goksites en/of bedrijven. Dit doen matchfixers door bijvoorbeeld bij verschillende kantoren in voornamelijk België en Duitsland langs te gaan om relatief lage bedragen in te zetten voor zo’n wedstrijd. Ook zijn goksites uit Azië een goede plek om geld in te zetten.

Volgens Meindertsma is matchfixing al aan de gang sinds het gokken op sportwedstrijden mogelijk is. Uiteraard is de aanpak ervan door de jaren heen veranderd. Zo’n twintig à dertig jaar geleden ging het gokken nog niet digitaal. Dit had zowel zijn voor- als nadelen. Aan de ene kant is het makkelijker om geld in te zetten via goksites, aangezien je niet fysiek naar bepaalde delen in de wereld hoeft te reizen om een klein bedrag in te zetten. Dit scheelt matchfixers tijd, geld en moeite. Echter zijn matchfixers via websites een stuk makkelijker te traceren dan via een gokbedrijf. Bij een bedrijf hoeven alleen wat simpele persoonlijke gegevens en uiteraard de bankgegevens doorgegeven te worden. Op internet zijn bijna alle persoonlijke gegevens van een persoon te vinden.

Ondanks dat matchfixing inmiddels een bekend begrip is beweert Meindertsma dat hier in Nederland nog nooit iemand veroordeeld is voor het fixen van wedstrijden. Wel zijn er een aantal sporters geschorst wegens medewerking met matchfixing. Dit laat zien dat het moeilijk is om te bewijzen dat iemand schuldig is aan matchfixen. ‘Om een matchfixer te veroordelen moet worden kunnen aangetoond dat diegene afspraken heeft gemaakt met een sporter. Vervolgens moet een sporter dit ook hebben uitgevoerd op het veld. Dat is erg lastig te bewijzen.’ zegt Ben Meindertsma.

Samen met Guido van Gorp, researchredacteur bij NOS sport, presenteert Ben Meinderts een podcast genaamd ‘Gefixt’. Hierin worden voorbeelden van matchfixing besproken bij onder andere sporten zoals basketbal en darten. In de laatste aflevering van Gefixt wordt er openlijk met een matchfixer gesproken over zaken die hij gedaan heeft met voetballers van Jong RKC en zijn manier van aanpak daarvan. Door duidelijke afspraken te maken met de journalisten over zijn identiteit, is hij niet bang om veel informatie weg te geven over zijn criminele aanpak van gokken.

De matchfixer, die de naam Appie gebruikt, claimt dat hij al vaker pogingen tot matchfixing heeft gedaan. Dit is echter bijna nooit op iets uitgelopen. Tot hij de spelers van Jong RKC wist te benaderen. Door ze een bepaald bedrag aan te bieden wat ze normaliter niet als maandsalaris verdienen is de deal erg aantrekkelijk voor de voetballers. Volgens Appie hebben deze voetballers veel connecties, waardoor het voor hem makkelijk is om meer vissen aan de haak te slaan. Echter legt hij deze connecties niet zelf. Een goede vriend van Appie, een speler van Jong Roda, kent een speler van Jong RKC goed. Jong Roda moest die desbetreffende wedstrijd dan ook tegen Jong RKC spelen.

‘Die gasten vertrouwen elkaar gewoon. Ze trainen dagelijks met elkaar dus dan weet je gewoon dat het goed zit.’ zijn de woorden van Appie in de podcast. Alles draait om vertrouwen. Als er iets misgaat, loopt de matchfixer hier heel wat geld mee mis.

De KNVB is het niet eens met matchfixing en pleit voor integriteit bij de wedstrijden. De voetbalbond wil dan ook dat politie hier verder onderzoek naar doet. Of de politie er uiteindelijk in weet te slagen de matchfixers op te sporen is nog de vraag, aangezien bewijs er niet makkelijk voor te vinden is. Appie heeft de voetballers gevraagd alle berichten te verwijderen, zodat het bewijs niet te traceren is.

Mensen worden steeds slimmer met matchfixen, en er zullen altijd nieuwe trucjes komen om sporters om te kopen. Zal de politie er uiteindelijk in slagen deze mensen te pakken?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.