Geen gratis anticonceptie voor vrouwen

Geen gratis anticonceptie voor vrouwen

Vrouwenorganisatie Bureau Clara Wichmann, DeGoedeZaak en 7000 mede eisers strijden al een tijd voor gratis anticonceptie. Gisteren kregen ze uitspraak van de rechtbank, die concludeert dat anticonceptie niet terug in het basispakket hoeft.

 

Gerieke Prins, één van de mede-eisers vertelt waarom anticonceptie zo belangrijk is: “Wanneer een man en vrouw seks hebben en geen kind willen wordt de verantwoordelijkheid hiervoor vaak bij de vrouw gelegd. Vrouwen draaien dan ook meestal op voor de kosten. Ik vind dit oneerlijk aangezien seks iets is wat je samen doet. Zo is er nu een groep vrouwen die geen anticonceptie kan betalen, zo hoort het niet.”

Momenteel is anticonceptie tot je achttiende gratis. Daarna gaan de kosten van anticonceptie tussen je achttiende en eenentwintigste van je eigen risico af. Hierna betaal je het volledig zelf. De pil kost grofweg tussen de 10 en 40 euro per jaar en met een aanvullende verzekering zo’n 70 euro, de exacte prijs hangt af van welke pil je slikt, wat je verzekering vergoedt en wat je aanvullende premie is. Een spiraal die tot vijf jaar werkzaam is kost tussen de 49 en 160 euro, volgens Independer.

In de jaren 70 werd er ook al gestreden voor gratis anticonceptie met groot succes want met de slogan “Moeders wil is wet met de pil naar bed” kwam anticonceptie terug in het basispakket. Sinds 2011 kwam hier weer verandering in, de pil werd weer uit het basispakket gehaald omdat de pil “niet medisch noodzakelijk” zou zijn. Volgens sommige vrouwen onterecht aangezien anticonceptie niet alleen zwangerschappen maar ook menstruatieklachten verminderd.

Bureau Clara Wichmann en DeGoedeZaak overhandigden in juli 2019 een petitie aan de Tweede Kamer die door 55.000 mensen werd ondertekend. De tweede kamer nam het voorstel niet aan. Daarom spande de organisatie samen met 7000 mede-eisers een rechtszaak aan. Volgens hen kunnen vrouwen door anticonceptie volledig meedraaien in de samenleving. Anticonceptie gaat de hele samenleving aan en dit maakt gratis anticonceptie een zaak van de overheid.

De rechter vindt het niet nodig dat de overheid anticonceptie vergoedt. Wel vindt de rechter dat de overheid verantwoordelijk is voor het waarborgen van de ‘seksuele en reproductieve rechten’ van burgers, maar anticonceptie vergoeden is hier niet per se voor nodig. Bureau Clara Wichmann vindt het een kwestie van discriminatie. “In de praktijk betalen vrouwen vaker voor anticonceptie dan mannen, daarom moet de overheid dit regelen.” Vertelt Anniek de Ruiter aan RTL nieuws.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het meest gebruikte voorbehoedsmiddel de pil is, hierna volgt het spiraaltje. Vervolgens is er een grote groep mensen die geen voorbehoedsmiddel gebruikt en hierna volgt het condoom pas. Dit laat blijken dat vrouwen daadwerkelijk vaker verantwoordelijk voor de anticonceptie.

Gerieke had deze uitslag niet verwacht. Het leek haar logisch dat de overheid deze kosten voor vrouwen zou vergoeden. Het is een maatschappelijke lang en zorgt ervoor dat elke vrouw met elk inkomen een stukje meer kan meedraaien in de maatschappij.

In de rechtszaak werd specifiek gestreden voor anticonceptie voor vrouwen maar niet voor mannen. Condooms werden dus niet meegenomen in de zaak. Volgens Gerieke komt dit omdat condooms geen anticonceptie zijn maar een voorbehoedsmiddel is, een condoom voor komt niet alleen zwangerschap maar ook soa’s.

Bureau Clara Wichmann schreef op Instagram reactie op zaak: “Vanmiddag wees de Rechtbank Den Haag de vordering van Bureau Clara Wichmann, DeGoedeZaak en ruim 7000 mede-eisers voor gratis anticonceptie af. Dit is teleurstellend, volgens de eisers, omdat hiermee de indirecte discriminatie van de huidige manier waarop toegang tot anticonceptie wordt geregeld, niet wordt opgeheven. Zelfs als de kosten beperkt zijn, is het feit dat vrouwen ervoor opdraaien terwijl iedereen ervan profiteert, discriminatoir. Bureau Clara Wichmann en DeGoedeZaak gaan nu het vonnis kritisch bestuderen en overleggen met de advocaten over een eventueel hoger beroep.

Het goede nieuws is wel, aldus Femke Zeven, woordvoerder voor Bureau Clara Wichmann, dat de Rechtbank bevestigt dat er een verplichting ligt op de Staat om anticonceptie goed toegankelijk te maken: dat is juridische winst. De Rechtbank stelde echter ook dat deze toegang op dit moment voldoende gewaarborgd wordt en dat er nu geen sprake is van genderdiscriminatie.”

Voorlopig zal anticonceptie dus niet in het basispakket verschijnen. Wat vind jij hier van? Laat het weten op onze Instagram!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.