Betalen voor coronatest in Duitsland

Betalen voor coronatest in Duitsland

Sinds maandag moet je voor een coronatest betalen in Duitsland | Foto: ANP

Coronatests zijn sinds afgelopen maandag in veel gevallen niet meer gratis in Duitsland. Duitsers hebben een QR-code nodig, die aangeeft dat je gevaccineerd, genezen of negatief getest bent, om deel te mogen nemen aan het openbare leven. Met het niet meer gratis stellen van coronatests wil de overheid ongevaccineerden overhalen om zich toch te laten inenten tegen het coronavirus.

Deze beslissing nam de Duitse regering al in augustus, maar is maandag dus ingetreden. Met deze nieuwe maatregel wil de Duitse overheid een vierde coronagolf voorkomen. De regering is bang dat er in de herfst veel nieuwe coronagevallen bij zullen komen en daarom zijn de regels nog aangescherpt om dit te voorkomen. Ook kosten gratis tests de overheid enorm veel geld: “Al die coronatests moeten ergens van betaald worden. Moet je dan de belasting verhogen? Hier zitten de Duitsers al helemaal niet op te wachten. Tot op heden zijn alle coronatests gratis geweest en draaide onder andere de gevaccineerde belastingbetaler ervoor op. Dit wil de Duitse regering niet meer. Daarnaast zijn er natuurlijk ook gewoon minder tests nodig, omdat meer mensen gevaccineerd of genezen zijn van corona”, legt Guy Hoeks uit, Duitsland correspondent voor de Vlaamse krant De Tijd.

In Duitsland geldt een uitzondering op de regel voor mensen die zich niet kunnen laten vaccineren, onder wie kinderen tot twaalf jaar en mensen die om medische redenen nog niet ingeënt zijn. In Zwitserland is deze maatregel ook ingetreden en daar gelden nog meer uitzonderingen. Voor mensen die om medische redenen zich niet kunnen laten vaccineren, mensen die hun eerste prik wel al hebben gekregen, kinderen onder de zestien en Zwitsers bij wie ze vermoeden dat ze al het coronavirus hebben gehad, is de coronatest nog gratis.

De QR-code is sinds augustus noodzakelijk in Duitsland. In Duitsland geldt er namelijk al twee maanden de zogeheten ‘3G-regel’. Dit wil zeggen dat je gevaccineerd, getest of genezen van corona moet zijn, om een QR-code te krijgen. Zonder te voldoen aan een van deze drie voorwaarden kom je niet meer binnen in de horeca, kapper en kun je niet meer terecht bij andere contactberoepen. Ook het bijwonen van sporten of evenementen zijn nu heel lastig zonder een geldige code. Bondskanselier Angela Merkel deed al verschillende keren een dringend beroep op ongevaccineerden om zo snel mogelijk een vaccinatie te halen. Ze noemde het ‘een bijdrage aan de gemeenschap’.

Toch gaat het niet heel slecht met de coronacijfers in Duitsland. Het aantal mensen die met corona in het ziekenhuis belandt, is op dit moment twee op de honderdduizend inwoners. Hoeks: “Je zou dus aan de ene kant kunnen zeggen dat dit een gek moment is voor deze ingrijpende maatregel. Aan de andere kant denk ik dat Duitsland een beetje op twee gedachten hinkt: ze moeten zorgen dat ze zo’n vierde coronagolf voorkomen, maar ze moeten ook zorgen dat ze niet te veel geld uit blijven geven.” Toch is de vaccinatiegraad al een tijdje op hetzelfde niveau. Dat is ook wat bondskanselier Merkel een beetje zorgen baardt. Dit benadrukte ze laatst weer tijdens een persconferentie: “We moeten ons allemaal echt gaan laten vaccineren.” Maar hier geven dus veel mensen nog geen gehoor aan.

Duitsland heeft al grote coronaprotesten gehad met soms wel tienduizend aanwezigen. “Dat waren vaak complotdenkers. In Nederland kun je dat vergelijken met VirusWaarheid. Maar je hebt natuurlijk veel meer mogelijke redenen voor ontevredenheid rondom het coronabeleid. Deze nieuwe maatregel zal weer een extra klap zijn in het gezicht van die mensen en zal de verhoudingen tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden weer even op scherp zetten”, legt Hoeks uit. Toch zijn Duitsers volgens Hoeks gehoorzamer dan Nederlanders: “Ik merkte het toen ik in de trein zat van Duitsland naar Nederland. In Duitsland zag ik iedereen nog keurig met hun mondkapje op en over de neus. In Nederland zag ik veel mensen zonder mondkapje of maar half gedragen. Dat laat misschien zien dat Nederlanders iets minder goed met autoriteit om kunnen gaan.”

Particuliere testcentra in Duitsland bepalen nu de prijzen voor coronatests. Dit roept de angst bij veel mensen op dat deze prijzen misschien veel te hoog gaan worden. Hoeks: “Daar is inderdaad volgens mij geen toezicht op. Maar het is natuurlijk wel zo als jij als ondernemer een hele hoge prijs gaat vragen en jouw buurmaan gaat veel lager zitten, dan prijs je jezelf uit de markt. Dat is denk ik een stukje marktwerking wat wel los zal lopen.”

Hier het interview met Guy Hoeks uit de radio-uitzending:

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *