Leer je borsten goed kennen en schroom niet om naar de dokter te gaan

Leer je borsten goed kennen en schroom niet om naar de dokter te gaan

Één op de zeven vrouwen krijgt er mee te maken in haar leven: borstkanker. Een kwaadaardige tumor in de borst en de meest voorkomende kankersoort onder vrouwen. Oktober is de internationale maand van de strijd tegen borstkanker. Volgens Pink Ribbon is deze maand zeker nodig, want er overlijden per jaar ongeveer drieduizend mensen aan de gevolgen van borstkanker. Uit onderzoek van het Alexander Monro Ziekenhuis, gespecialiseerd in borstkanker, blijkt dat het merendeel van de vrouwen niet genoeg op de hoogte is om borstkanker symptomen te herkennen, en zich te weinig controleert op de gezondheid. Maar is het extreem structureel controleren van je borsten wel zo nuttig?

Carla van Gils, borstkankerspecialiste en directeur van KWF Kankerbestrijding en Pink Ribbon, beweert dat je borsten kennen en bekijken veel belangrijker is. In het artikel 10 vragen en antwoorden over borstkanker op de website gezondsheidnet.nl claimt zij: “Het is niet aan te raden om je borsten structureel te controleren. Het is belangrijk om je borsten te kennen en veranderingen te zien. Structureel controleren heeft een aantal nadelen: je merkt bijvoorbeeld veranderingen minder goed op.” Maar in de volksmond praten we bij symptomen van borstkanker eigenlijk meteen over het voelen van een knobbeltje.

Aandacht voor je lichaam
Het KWF en Pink Ribbon roepen juist deze maand op om aandacht te hebben voor je eigen lichaam. Het is volgens hen belangrijk dat niet alleen het knobbeltje als enige symptoom wordt gezien, maar ook goed te kijken naar mogelijke andere symptomen zoals vocht uit de tepel, eczeem, roodheid of aanhoudende pijn in de borst. Spelen er toch veranderingen op rondom de borsten? Twijfel dan niet om aan de bel te trekken.

Door de coronapandemie zijn er een stuk minder mensen gediagnostiseerd met borstkanker. In 2020 waren er 13.200 mensen met de diagnose borstkanker en in het jaar ervoor waren dat er 15.000. Door corona waren de bevolkingsonderzoeken stopgezet. Ook hebben vele vrouwen niet aan de bel getrokken bij een arts door corona, vertelt Annebel Schipper, woordvoedster van het KWF. “Wij zagen dat de artsen wel tijd hadden voor het onderzoek naar symptomen, maar dat patiënten niet snel uit zichzelf kwamen met vragen of alarm te slaan voor mogelijke symptomen van borstkanker. Corona leek belangrijker, en veel vrouwen hadden toch snel het gevoel dat ze zich misschien aanstelden.” Terwijl het eigenlijk heel belangrijk is dat er wordt gealarmeerd bij twijfel over de borsten, want hoe eerder je erbij bent, hoe beter de behandeling kan verlopen.

bron: Volksgezondhedenzorg

Ex-borstkanker patiënte
Liesbeth Noor (47) weet uit eigen ervaring hoe het is om borstkanker te hebben gehad, en hoe belangrijk het is zelf te controleren. Liesbeth was 32 jaar oud toen ze iets afwijkends voelde zitten. “Ik controleerde zelf soms mijn borsten op knobbeltjes, maar vond geen knobbeltje, maar eerder een plekje van iets wat er eerst niet zat.” Liesbeth ging naar de huisarts, en die verwees haar direct door naar het ziekenhuis. Hier kon zij diezelfde week nog terecht omdat ze op de röntgenfoto een tumor zagen. Door Liesbeth haar oplettendheid en door niet te twijfelen om een arts naar haar te laten kijken, waren ze er op tijd bij om haar te behandelen. “Ik was na een jaar ongeveer klaar met alle behandelingen en nasleep. De doktoren hebben nooit gezegd dat ik genezen was, maar wel dat de kans dat ik het weer zou krijgen net zo groot was als bij andere vrouwen zonder een geschiedenis met borstkanker.

Te weinig controleren
Uit het onderzoek van het Alexander Monro ziekenhuis blijkt dat zo’nrocent van de vrouwen haar borsten niet controleert en dat daarbovenop ook nog eens twintig procent niet naar de huisarts gaat als ze verandering zien, uit angst voor mogelijke borstkanker of angst dat ze zich aanstellen. Dat is verontrustend vindt Annebel Schipper. “Je hoeft je echt niet iedere dag uitbundig te controleren, juist niet, want dat kan betekenen dat kleine veranderingen jou niet meer opvallen. Leer je borsten goed kennen, en te bekijken, zodat als er een verandering optreedt jij die kan opmerken.” Schipper raadt aan om bijvoorbeeld af en toe onder de douche je borsten eens goed te bekijken. “En als laatste raad, schroom niet om naar de huisarts te gaan, dit kan geruststellend werken maar het kan ook jouw overlevingskans vergroten als je er op tijd bij bent.”

Maar hoe komt het dan dat er nog zoveel vrouwen zijn die de symptomen niet kennen, niet weten dat je goed moet kijken en leren en er zelfs nog een grote groep vrouwen is die helemaal niet controleert? Schipper vreest dat het ook wel door het taboe van zelftesten komtDaarnaast zijn veel vrouwen niet op de hoogte van de vele andere symptomen dan het knobbeltje. Vrouwen vanaf vijftig jaar krijgen eens per twee jaar aangeboden om een borstonderzoek te laten doen. Dit komt omdat tachtig procent van de vrouwen die borstkanker krijgt boven de vijftig is. Toch is het belangrijk er wel bij stil te staan dat je naast die onderzoeken ook zelf goed moet blijven opletten, het is namelijk maar een tweejaarlijkse momentopname.

Conclusie
De claim van Carla van Gils kan bevestigd worden. Je borsten leren kennen en goed bekijken is belangrijker en nuttiger dan extreem structureel voelen en opzoek gaan naar het knobbeltje. Er zijn namelijk veel meer symptomen dan het knobbeltje. De veranderingen rondom de borsten zijn belangrijk om op te merken. Die zal je niet direct opmerken als je elke dag grondig je borsten onderzoekt, maar wel als je leert te kijken naar veranderingen van je borsten. Blijf het wel regelmatig doen, en wees vooral niet bang om naar de dokter te gaan bij twijfel. De overlevingskans is in een vroeg stadium veel hoger.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.