Sterke stijging aan coronabesmettingen in Suriname

Sterke stijging aan coronabesmettingen in Suriname

PARAMARIBO - De covid-afdeling van het St. Vincentius Ziekenhuis. In Suriname is een totale lockdown afgekondigd. Voor de ziekenhuizen geldt code zwart, voor Suriname als land code paars, de hoogste risiconiveaus. ANP RANU ABHELAKH

Er licht momenteel een enorme druk op de beddencapaciteit en de gezondheidszorg in het algemeen. Ook het vaccineren gaat nog niet snel genoeg. Suriname zit op dit moment midden in een vierde golf. Het land heeft weinig IC-bedden, namelijk maar 50 stuks. Ondanks dat Suriname een dunbevolkt land is met 600.000 inwoners is 50 Intensive care bedden zeer weinig.

Thuisisolatie en mondkapjes

Omdat er zo weinig ic-bedden zijn, aan er maar liefst drieduizend mensen in thuisisolatie. Een groot deel hiervan zou veel liever in het ziekenhuis liggen maar hier is simpelweg geen plek voor.

In het huidige coronabeleid geldt er nog steeds een mondkapjesplicht. Hier houdt echter bijna niemand zich goed aan. Volgens de inwoners van het land komt dit door de extreme hitte in Suriname. Het is te warm en benauwd om de hele dag met een mondkapje op te lopen.

Vaccineren

Uit de laatste Surinaamse vaccinatiecijfers blijkt dat er nu 36,6 procent van de bevolking volledig gevaccineerd is. Daarnaast heeft pas 11 procent van de mensen één coronavaccinatie gehad. Mensen in Suriname geloven niet allemaal in de vaccinatie Etienne Kamp verpleger in een Surinaams ziekenhuis zegt “deze mensen hier in Suriname geloven niet in de vaccinatie, zij geloven meer in hun zelf en de natuur. Met andere woorden mocht je corona krijgen kan je lichaam dit zelf oplossen”. Volgens meneer Kamp zit het hem vooral bij de jongeren die niet willen vaccineren en hebben er onlangs ook heftige protesten plaatsgevonden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.