Misbruikzaak prins Andrew eindigt, het onderzoek binnen een maand stopgezet

Misbruikzaak prins Andrew eindigt, het onderzoek binnen een maand stopgezet

Virginia Roberts Guifffre zegt op 17-jarige leeftijd meerdere keren seksueel misbruikt te zijn door prins Andrew. Foto: Anete Lusina via Pexels

Op 9 augustus 2021 klaagde Virginia Roberts Giuffre de Britse prins Andrew officieel aan. De prins werd door de inmiddels 38-jarige Virgina Roberts Giuffre beschuldigd van seksueel misbruik. Giuffre zegt op jonge leeftijd (17) een seksslavin te zijn geweest voor Jeffrey Epstein.

Twintig jaar geleden

Dit was niet de eerste keer dat ze zich hierover uitsprak. In april 2015 beweerde Virginia tijdens een lasterzaak tegen Jeffrey Epstein en Ghislaine Maxwell dat het paar haar vanaf 2000 gebruikt hadden voor ‘seks-traffic’. Ze vertelt dat ze door Epstein gedwongen is om seks te hebben met prins Andrew, in het huis van Epstein in New York. In 2001 zou dit weer gebeurd zijn op Epstein’s privé eiland, ze was toen zeventien. Deze bewering werd door de rechter uit het dossier geschrapt. Het zou niet relevant zijn geweest voor de centrale claim.

In augustus 2019 werden de documenten van deze rechtszaak publiek gemaakt, waaronder de beweringen van Virginia. Buckingham Palace steunde prins Andrew en ontkende in een statement zijn betrokkenheid met Roberts Giuffre. “It is emphatically denied that The Duke of York had any form of sexual contract or relationship with Virginia Roberts. Any claim to the contrary is false and without foundation”, aldus het Britse koningshuis.

Mentale gezondheid

Nadat Jeffrey Epstein op 10 augustus 2019 dood gevonden was in zijn zwaarbewaakte cel in Manhattan heeft prins Andrew een statement naar buiten. Hierin beweerde hij dat in de tijd dat hij Jeffrey Epstein kende hij geen idee had van de acties van Epstein, de acties die tot zijn arrestatie hadden geleid. Roberts Guiffre reageerde hierop en zei dat de prins dondersgoed wist wat hij gedaan had.

Tot de dag van vandaag ontkend prins Andrew de beweringen van Virginia. In een eerder interview ontkende de prins zelfs dat hij Virginia ooit eerder had gezien. Wanneer hem nogmaals gevraagd wordt of dit echt het geval was gaf hij kort antwoord: nee. Dit terwijl de beruchte foto van de twee samen inmiddels overal op het internet te vinden is. Hij heeft hier zij hand om de halfblote middel van Virgina.

Maar het ging nog verder dan alleen ontkennen. Ghislaine Maxwell, de ex-vriendin van Jeffrey Epstein dwong Roberts Guiffre om haar volledige medische geschiedenis te openbaren, inclusief alle details over haar mentale gezondheid. Eerder moest ze ook al haar medische dossier van 1999 tot heden delen. Hier stonden 15 verschillende dokters en ziekenhuizen vermeldt en een psychiater in Australië, waar Virginia nu woont. The Times noemde deze methode van de advocaten van Maxwell “een strategie om Roberts Guiffre’s in diskrediet te brengen”.

Maar Maxwell is niet de enige die dit beweert. Prins Andrew noemde aanklaagster Virginia al eerder een “erg ziek meisje” en trok hij hiermee haar mentale gezondheid in twijfel. “She’s a very sick girl. The innuendo is the problem. But there is nothing that one can do for that! Shrug and move on”, zou hij in een gesprek met een vriend Jonathan Rowland gezegd hebben.

Stopgezet

Na dit enorm lange proces met beschuldigingen van alle kanten zou dan eindelijk de rechtszaak tegen prins Andrew beginnen. Dagen nadat de zaak begon werd gezegd dat de Metropolitan Police de aanklacht zou herzien: “As a result of what’s going on, I’ve asked my team to have another look at the material. No one is above the law”, zei de Britse senior politieofficier Cressida Dick. Maar Sigrid McCawley, de Amerikaanse advocaat van Roberts Guiffre, stond er op dat Scotland Yard actie ondernam. Er zou duidelijk bewijs zijn om de zaak te heropenen en te laten zien dat er inderdaad “no one above law” zou zijn.

Maandag 11 oktober 2021 werd vervolgens bekendgemaakt dat Scotland Yard haar onderzoek naar de misbruikzaak waarin Andrew en Epstein betrokken waren, stop te zetten. Dit zou volgens de Britse media zijn besloten door Scotland Yard na gesprekken met beschuldiger Virginia en het herzien van bewijs in de zaak, zelf hebben ze hier geen uitspraak over gedaan. Dat dit onderzoek van korte duur was is duidelijk, het duurde slechts een maand. Wel heeft de politie gezegd dat er contact zal blijven met andere instanties ‘die het onderzoek naar Epstein leiden’. Er werden geen specifieke namen genoemd en blijft het vaag waarom dit onderzoek ten einde is gekomen.

Over de auteur

Amanda Algra

Hallo! Ik ben Amanda Algra en ik ben 19 jaar. Op deze website ben ik van plan u up to date te houden over het nieuws in zowel binnen- als buitenland. Ik ben erg enthousiast en zal dit met veel plezier gaan doen. Feedback is altijd welkom dus wees niet bang om te reageren!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *