Viva la Frida! Expositie in het Drents Museum

Viva la Frida! Expositie in het Drents Museum

Drents Museum. Tentoonstelling Viva La Frida! Foto; Drents Museum / Sake Elzinga

In het Drents Museum is er een expositie te zien over Frida Kahlo. In Assen komen twee van de bekendste Frida Kahlo exposities samen. De expositie bestaat uit haar kunstwerken en persoonlijke voorwerpen, zoals kleding, beschilderde korsetten en sieraden. Het museum werkt samen met Museo Dolores Olmedo en Museo Frida Kahlo. 

Het Museo Dolores Olmedo heeft de grootste collectie met het werk van Frida Kahlo. Dolores Olmedo was een goede vriendin van Frida Kahlo en de erfgename van Diego Rivera, de echtgenoot van Kahlo. Olmedo zette zich in voor de kunst in Mexico, en heeft veel van Frida Kahlo haar werk aangekocht. Kunstwerken als Henry Ford Hospital (1932), gebroken zuil (1944), en het zelfportret met aapje (1945) zijn in Assen te zien.

Het blauwe huis

Dankzij Museo Frida Kahlo kan je als bezoeker ook kleding, beschilderde korsetten, sieraden, foto’s en tekeningen van Kahlo bewonderen. In 2004 zijn veel bezittingen teruggevonden in het blauwe huis (Museo Frida Kahlo). Vanaf 2007 zijn de bezittingen te bezichtigen.

Korsetten Frida Kahlo. Bron Drents Museum

Frida Kahlo

Frida Kahlo is geboren in 1907 in Mexico-stad. Op haar zesde kreeg ze polio. En in 1925 als ze achttien jaar is, raakt ze ernstig gewond tijdens een busongeluk. Een stuk staal drong haar lichaam binnen door haar linkerzij en kwam er langs haar vagina weer uit. Veel operaties volgen, maar ze zou haar hele leven pijn lijden. Ze lag veel op bed en heeft toen haar tegenslagen om kunnen zetten in kunst. De liefde voor kunst en Mexico en zijn volkscultuur gaf haar de kracht om door te gaan.

De tentoonstelling is te zien tot 27 maart 2022. En als je heel erg geïnteresseerd bent in het verhaal van Frida Kahlo, zijn er nog meer activiteiten in het Drents Museum. Er is een Te Gast-lezing, een festival, een podcastserie en een evenement rond de Mexicaanse feestdag Día de Muertos. Dit is te bezoeken op 2 november.

Over de auteur

Bente Meijer

Ik ben Bente Meijer en ik studeer journalistiek in Utrecht. Wij houden jullie elke week op de hoogte van het laatste nieuws.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.