Welke geschiedenis gaan we vertellen over voormalig Nederlands-Indië?

Welke geschiedenis gaan we vertellen over voormalig Nederlands-Indië?

In 2020 beloofde Paul Blokhuis – demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport – twintig miljoen euro voor ‘een collectieve erkenning’ van de Indische gemeenschap. Om erachter te komen waar hij dat geld aan moest uitgeven, voerde de staatssecretaris veel gesprekken met mensen uit de Indische gemeenschap. Afgelopen maandag presenteerde Blokhuis zijn bevindingen uit de gespreksronde. 

Uit zijn gesprekken met mensen uit de Indische gemeenschap bleek onder andere dat de Indiërs vinden dat de geschiedenis van Nederlands-Indië ook bij de Nederlandse geschiedenis moet horen. Naar aanleiding van die vraag wil Blokhuis dat er meer bekend wordt gemaakt over de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië. De demissionair staatssecretaris wil dat de Nederlanders meer bewustzijn krijgen over de geschiedenis van de voormalige kolonie.  

Blokhuis vertelde aan Trouw het volgende over zijn gespreksronde, “veel gesprekken gingen over verdriet, of ik nou sprak met de eerste, tweede, derde of zelfs vierde generatie. Er heerst een algeheel gevoel van: ‘ons is onrecht aangedaan.’” Binnen de Indische gemeenschap is er nog altijd veel verdriet dus, zo concludeert de demissionair staatssecretaris.  

Vanaf 1816 was Nederlands-Indië een kolonie van Nederland. In de jaren twintig van de vorige eeuw kreeg dat gebied de omvang van het huidige Indonesië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het land bezet door de Japanners. Na de Japanse bezetting werd de Indonesische onafhankelijkheid uitgeroepen op 17 augustus 1945. Ruim vier jaar later, op 27 december 1949, erkende Nederland de onafhankelijkheid van Indonesië. Zo kwam de Nederlandse aanwezigheid in het hedendaagse Indonesië ten einde. Daarna volgde er een repatriëring van de Indische Nederlanders, wat betekent dat zij terugkeren naar het vaderland. Hierdoor is uiteindelijk de Nederlands-Indische gemeenschap in Nederland ontstaan.  

Speciale commissie kijkt naar hoe de geschiedenis beter onder de aandacht kan komen 

Nu gaat een commissie van historische wetenschappers zich buigen over de vraag hoe de kennis beter onder de aandacht kan worden gebracht. Deze commissie wordt geleid door Jet Bussemaker, oud-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Er wordt dus gekeken naar hoe de geschiedenis van Nederlands-Indië beter onder de aandacht kan komen bij het Nederlandse volk. Dat kan natuurlijk in het onderwijs, maar de commissie kijkt ook buiten het onderwijs. 

Blokhuis geeft geld uit aan het onder de aandacht brengen van de geschiedenis van Nederlands-Indië, maar er zijn meer thema’s die geld ontvangen. Zo gaat er bijvoorbeeld meer geld naar de zorg voor ouderen met een Indische achtergrond, schrijft Trouw. Toch is lang niet iedereen tevreden met deze plannen van de demissionaire staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Er is een groepering, genaamd ‘Indisch Platform 2.0’, die graag excuses wil en een grotere financiële compensatie. Blokhuis vertelt aan Trouw dat daarover gesproken is binnen het kabinet, maar uiteindelijk is dat er niet gekomen.  

Remco Raben: ‘Welke geschiedenis ga je vertellen?’ 

Remco Raben is hoogleraar koloniale en postkoloniale geschiedenis en literatuur aan de Universiteit in Amsterdam. Hij is ook werkzaam bij de Universiteit in Utrecht. Raben doet meerdere onderzoeken, onder andere naar de geschiedenis van Indonesië in de twintigste eeuw, en de postkoloniale cultuur van Nederland. Hij houdt zich ook bezig met de Aziatische, mondiale en koloniale geschiedenis.  

De hoogleraar koloniale en postkoloniale geschiedenis en literatuur is het eens met de woorden van staatssecretaris Blokhuis. Volgens Raben kan er zeker meer aandacht naar de geschiedenis van Nederlands-Indië. Onder andere omdat er veel migranten uit de voormalig kolonie in Nederland wonen. Daarnaast is de Nederlandse cultuur ook sterk bepaald door de koloniale ervaringen, zo vindt de hoogleraar. Om die twee redenen vindt hij het terecht dat er meer aandacht wordt gevraagd voor de geschiedenis van Nederlands-Indië. 

Maar volgens hem is de vraag welke geschiedenis je gaat vertellen over de voormalig kolonie Nederlands-Indië. Raben heeft het idee dat deze oproep vooral gebaseerd is op het gevoel van leed van bepaalde Indische gemeenschappen. Volgens hem is dat terecht, omdat er veel leed is geweest. Alleen denkt de hoogleraar dat de geschiedenis niet compleet is als er niet gesproken wordt over de Indonesiërs.  

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.