Voor het eerst in 24 jaar een bloeiende Penisplant

Voor het eerst in 24 jaar een bloeiende Penisplant

De Penisplant (foto; Marjolein van Loenen)

Afgelopen week maakte de Hortus Botanicus in Leiden bekend dat de Amorphophallus Decus-Silvae, oftewel de ‘Penisplant’, zou gaan bloeien. Dit is heel bijzonder, omdat de laatste keer dat er een Penisplant in Europa tot bloei kwam 24 jaar geleden is.

Bijzondere bijnaam

Er is een reden voor dat de plant deze bijzondere bijnaam heeft. Amorphophallus betekent namelijk vormloze penis. Vroeger gebeurde het vaker dat planten suggestieve namen kregen zoals de Clitoria en de Tepelcactus, tegenwoordig gebeurt dit niet meer. Maar de bijnaam ‘Penisplant’ is uiteindelijk ontstaan door een verslaggever die deze naam als titel voor zijn artikel gebruikte.

Genoeg bewondering

De Penisplant trok de afgelopen week veel publiek. Mensen kwamen van heinde en ver om de plant te komen bewonderen. Het hoofd van de kassen, Rogier van Vugt, vertelt dat er een rij van langer dan wel 100 meter heeft gedaan. “Dat komt natuurlijk door deze plant en zijn naam. Doordat het nieuws tegenwoordig zo snel verspreid wordt, denk ik dat daarom zoveel mensen de plant kwamen bewonderen.”, aldus van Vugt.

Duur van het kweken

Het is niet zo dat de plant maar eens in de 24 jaar bloeit, het is zelfs zo dat deze penisplant nog maar zeven jaar oud is. De plant is gewoon erg moeilijk te kweken. 24 jaar geleden is het de Hortus Botanicus al eens eerder gelukt om een piemelplant te laten bloeien. “We denken dat de cyclus tussen de vijf en tien jaar ligt. Al die jaren maakt de plant een blad en wanneer de knol groot genoeg is, komt er in plaats van een blad, een bloem uit.”

De geur en de bloeitijd

Wanneer de Penisplant gaat bloeien produceert de plant een sterk rottende geur. De geur kan vergeleken worden met rottend vlees. De reden van deze geur is het aantrekken van vliegen. Deze zorgen vervolgens weer voor de bestuiving. Gelukkig is de geur na twee dagen al veel minder sterk. Dit komt door het feit dat de plant maar twee dagen bloeit. “Dit komt doordat de plant zo super succesvol is. Vliegen zijn dom, maar ook heel erg talrijk. Als je stinkt heb je al vrij snel publiek. Bloemen die heel lang bloeien zijn vaak wat minder succesvol in de bevruchting, waardoor ze ook langer open moeten staan. Dus eigenlijk gaat deze plant heel efficiënt te werk.”

Oorsprong van de plant

De plant komt oorspronkelijk uit West-Java. West-Java is relatief bedreigd en er is nog maar weinig natuur over. Om deze reden is de Amorphophallus Decus-Silvae erg zeldzaam. Daarbij worden alle soorten van de Penisplant op dit moment actief gezocht voor de knol die onderaan de plant zit. In de knol zit namelijk een stof die gebruikt wordt als bindmiddel voor in het voedsel.

Grote collectie

Gelukkig zijn ze in de Hortus Botanicus hard bezig om de Penisplanten niet uit te laten sterven en staat er bijna een hele kas vol met dit soort planten. Ze gaan er dan ook vanuit dat we niet weer 25 jaar moeten wachten tot er weer een Penisplant in bloei staat. “Het liefst maken we van deze kas een kas met alleen maar Penisplanten zodat we elk jaar wel een Penisplant in bloei hebben staan”, vertelt het trotse hoofd van de kassen van Vugt.

Deze Penisplant zal er nog een kleine periode zo bijstaan, maar binnenkort zal de plant omvallen en weer helemaal opnieuw beginnen met het groeiproces. Aangezien de cyclus ongeveer tussen de vijf en tien jaar zit zal het nog wel even duren voordat deze Penisplant weer in bloei staat. Gelukkig staan er heel wat andere soorten Penisplanten al wat jaren in groei. Dus binnen een afzienbare tijd zal er vast wel weer een Penisplant in Leiden in bloei staan. Tot die tijd zijn er nog heel veel andere mooie planten en bloemen in de Hortus Botanicus te vinden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *