Mogelijk nieuwe maatregelen voor uitgaansgelegenheden: ‘We vrezen het ergste’

Mogelijk nieuwe maatregelen voor uitgaansgelegenheden: ‘We vrezen het ergste’

een volle nachtclub | foto: Roel de Boer

Uitgaansgelegenheden zoals nachtclubs, feestcafés en kroegen hebben inmiddels weer een maand hun deuren volledig geopend voor publiek. Iets wat fijn is voor deze ondernemingen. Want tijdens de lockdown, toen ze hun deuren moesten sluiten, liepen ze veel omzet mis en hadden ze het financieel gezien erg zwaar. Iets wat mogelijk weer kan gaan gebeuren. Het kabinet maakt zich namelijk zorgen over de oplopende coronacijfers en is aan het kijken naar mogelijk nieuwe maatregelen.

 

Financieel gezien zware tijden

Door de coronamaatregelen waren uitgaansgelegenheden zoals nachtclubs, feestcafés en kroegen langer dan een jaar dicht. Dit had voor zowat al deze ondernemingen financiële gevolgen. Omdat ze dicht waren draaiden ze nauwelijks omzet, maar de vaste kosten zoals de huur bleven wel gewoon staan. Dit zorgde ervoor dat clubs en kroegen verlies draaide. Gelukkig voor hen kregen deze ondernemingen wel coronasteun om het hoofd boven water te houden. Er is met een bedrag van ongeveer 180 miljoen euro gemoeid om een subsidie te regelen voor de nachtclubs en nachthoreca (subsidie ‘Vaste Lasten Nachtsluiting Horeca’ (VLN)). Dit schreven ministers Stef Blok (Economische Zaken en Klimaat), Wopke Hoekstra (Financiën) en (destijds) staatssecretaris Mona Keijzer in een brief aan de tweede kamer.

Weer geopend

Maar inmiddels zijn de uitgaansgelegenheden weer een maand geopend. Zolang er een toegangsbewijs wordt getoond mogen clubs en cafés op volle capaciteit open. Iets wat fijn is voor veel mensen. Zo kunnen de mensen weer uitgaan, wat als het ware een soort uitlaatklep voor ze is. Ook draaien de ondernemers weer omzet, iets wat broodnodig is aangezien ze ruim een jaar dicht zijn geweest.

Er blijft alleen nog wel een minpuntje. Dat is namelijk dat clubs en kroegen hun deuren al om middernacht moeten sluiten. Waardoor ze alsnog niet altijd de volle omzet draaien. Volgens Dirk Beljaarts, algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gaf tegen de NOS aan dat de echte omzet na middernacht ligt voor uitgaansgelegenheden. Het zou dus zo zijn dat uitgaansgelegenheden wel weer omzet draaien, maar nog niet zoveel als voor de pandemie.

Dat merkt ook Guido Adelaar van Café België in Utrecht. In gesprek met verslaggever Roel de Boer meldt Adelaar dat de omzet weer langzaam aan het terugkrabbelen is, maar dat ze pas op de helft van de omzet zitten die ze draaiden voor de pandemie.

Nieuwe mogelijke maatregelen

Het gaat inmiddels financieel gezien beter met de uitgaansgelegenheden dan tijdens de pandemie, maar helaas nog niet zo goed als ervoor. Het is alleen de vraag hoe lang dit nog zo gaat zijn.

De coronacijfers nemen namelijk flink toe in Nederland. Iets wat tot grote zorgen lijdt bij het demissionaire kabinet en Hugo de Jonge. Afgelopen maandag kwam naar buiten dat het demissionaire kabinet zich aan het beraden is op nieuwe maatregelen om de coronagevallenin te dammen. Hierbij hebben ze advies gevraagd aan het Outbreak Management Team (OMT). Dat vertelde demissionair minister Hugo de Jonge afgelopen maandag aan de NOS.

Het zal volgende week dinsdag (2 november) bekend worden wat voor maatregelen worden getroffen. Dan zal er namelijk weer een persconferentie plaatsvinden, maar wat voor maatregelen worden aangekondigd is nog niet bekend. Het is dus nog de vraag wat er met de uitgaansgelegenheden gaat gebeuren.

Guido Adelaar van Café België gaat in ieder geval van het ergste uit. In gesprek met redacteur Roel de Boer vertelde hij dat ze niet meer weten waar ze aan toe zijn. ‘’We zijn inmiddels alweer zo vaak gesloten en open gegaan. Zelf kunnen we er niks aan doen dus het is afwachten, maar ik ga van het ergste uit.’’

Als er dus weer maatregelen aankomen die uitgaansgelegenheden raken zal dat financieel gezien niet gunstig zijn voor de ondernemingen. Het is dus nog maar afwachten tot volgende week dinsdag of nachtclubs, kroegen en feestcafés hun deuren moeten sluiten.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.