Kan je beter een goede serie kijken dan een slecht boek lezen?

Kan je beter een goede serie kijken dan een slecht boek lezen?

Meningen, iedereen heeft ze en ze verschillen altijd. Hoe vaak ben je nou iemand tegengekomen die over álles dezelfde mening heeft als jijzelf? De een vindt de wereldberoemde serie ‘Friends’ het einde van de wereld, terwijl de ander deze serie verschrikkelijk vindt. Hetzelfde geld natuurlijk voor boeken. Wanneer is een boek nou goed of slecht? Fleur Jongepier, docent toegepaste ethiek en onderzoeker aan de Radboud Universiteit, zegt: “Je kunt beter een goede serie kijken dan een slecht boek lezen”. Is dit daadwerkelijk zo?

Om daarachter te komen moeten we eerst weten wat er wordt verstaan onder een goede serie en een slecht boek. “Iedereen heeft natuurlijk een andere smaak waardoor er niet écht regels zijn voor per se goede of slechte boeken”, zegt Lisa Kluitert, hoogleraar boekwetenschap op de Universiteit van Amsterdam. “Het is belangrijk dat er een duidelijk verhaal inzit en dat mensen kunnen blijven begrijpen waar het verhaal over gaat.” De meest gelezen genres zijn thrillers en literaire romans. Volgens Kluitert kan een boek slecht zijn door verschillende redenen. Het verhaal is langdradig of slecht geschreven, de hoofdpersoon in niet interessant genoeg of er zit geen logisch verband in de verhaallijn.

Maar heeft het dan wel zin om een slecht boek te lezen? Lezen is goed voor het ontwikkelen van een concentratieboog, laat Kluitert weten. Het zet je hersenen aan het werk en je ontwikkelt ook nog eens je woordenschat. Dit werkt natuurlijk wel tegenstrijdig. Een slecht boek lezen terwijl je goed probeert te concentreren is nogal een taak wat vaak niet lukt. En voor diegene die ineens erg geïnteresseerd is in een voorbeeld van een slecht boek: probeer maar eens 50 tinten grijs van E.L. James te lezen. Eens kijken of jij hier wel je concentratie volledig bij kunt houden.

Waar je bij een boek lezen je eigen fantasie gebruikt over hoe de wereld en personages van het verhaal eruitzien in jouw hoofd, wordt dat bij series voor jou gedaan. Je ziet hoe de personages zijn en doen, en je ziet in welke omgeving zij rondlopen. Je hebt geen eigen inbeelding meer nodig omdat alle beelden je worden gegeven. Toch heeft dit ook zijn voordelen. Wanneer je een serie kijkt in een andere taal sla je onbewust ‘vreemde’ woorden op. “Als je een Engelstalige serie met Engelse ondertiteling kijkt verbeter je onbewust je woordenschat”, vertelt Patricia Pisters, professor filmwetenschap op de Universiteit van Amsterdam. Series helpen je een verhaal begrijpen en ontwikkelingen van personages. Een goede serie bestaat uit een sterk verhaal, begrijpelijke karakters en houden je vast tot het einde. Het liefst zou je deze serie in één keer uit willen kijken. Wie heeft Breaking Bad nou niet gebingewatched?

Pisters: “Tijdens het kijken van een serie leer je veel over het oplossen van situaties en je kan een inlevingsgevoel ontwikkelen. Vaak spelen er problemen af in een aflevering en die moeten worden opgelost. Onbewust ga je hier over nadenken. Ook is het zo dat in veel series een les zit.” Een voorbeeld hiervan bij de serie ‘How I Met Your Mother’. Hierin leer je in een periode van afleveringen dat hoe goed je soms voor elkaar gemaakt bent en bij elkaar past, het niet altijd hoeft te werken en dat je daar vrede mee kunt hebben. In losse afleveringen zitten ook soms al wat ‘kleinere’ lessen: vrienden nemen je zoals je bent.

Is een goede serie dan dus beter voor je dan een slecht boek? Nee. Beide hebben zijn voor- en nadelen. Het belangrijke is dat het beiden je hersenen stimuleert en je bezig bent met leren. Tijd voor nog een aflevering Sex Education dan maar.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.