Het Missing White Woman Syndrome

Het Missing White Woman Syndrome

De zaak van Gabby petito en Brian Laundrie is een veel besproken onderwerp de afgelopen twee maanden. De hype rondom de zaak begon toen Laundrie begin september terugkeerde zonder zijn verloofde Gabby van hun reis door Amerika. Er was geen spoor van Gabby te bekennen, en ook Laundrie beweerde niet te weten waar ze was. Binnen een mum van tijd was het hele land op zoek naar haar. Op 19 september werd haar lichaam gevonden, en was van Laundrie geen spoor meer te bekennen. Totdat zijn stoffelijke resten afgelopen week werden gevonden in een natuurgebied in Florida. Zowel nationaal als internationaal kreeg deze zaak veel media-aandacht en zocht ook de politie en FBI met grote hoeveelheden. Daar kwam veel kritiek op, want niet elke vermissingzaak wordt zo behandeld in de VS, en al helemaal niet als het gaat om zwarte Amerikanen. Maar waarom kreeg deze zaak die aandacht wel?

Dat er veel kritiek komt op de grote hoeveelheid aandacht van de Petito zaak is niet verrassend. Al langer wordt er aandacht gevraagd voor het missing white woman syndrome vanuit de zwarte Amerikaanse gemeenschap. Bij het missing white woman syndrome spreken we van het vermiste witte vrouwen syndroom, of het vermiste mooie vrouwen syndroom. Waarbij er aanzienlijk meer aandacht is voor het frame “de vermiste mooie jonge witte vrouw” dan de niet-witte vrouw. Niet alleen bij de media, maar ook bij de politie mist er volgens critici noodzakelijkheid als het gaat om een vermissingszaak van een zwarte vrouw. Terwijl uit statistieken blijkt dat de zwarte Amerikanen een twee keer grotere kans lopen om vermist te raken.

Keeshae Jacobs
Iemand die ook kritiek heeft op de wijze hoe de media en politie is omgegaan met de zaak van Petito is Toni Jacobs. Jacobs is de moeder van Keeshae Jacobs, een 21-jarige zwarte vrouw die vijf jaar geleden verdwenen is. De zaak van Keeshae heeft verre van de aandacht gekregen die de zaak van Petito heeft gekregen. Terwijl het volgens Jacobs, die in een interview aandacht vraagt voor de vermissing van haar dochter, beide mooie jonge vrouwen waren, en het enige verschil de kleur van de huid is. En niet alleen Jacobs levert kritiek op de manier hoe de media en politie zijn omgegaan met de zaak. Derrica Wilson van de organisatie Black en Missing, die zich al 13 jaar hard maakt voor vermissingszaken bij zwarte families, zegt in de een artikel van de NOS dat de zaken van zwarte vrouwen in de VS minder serieus worden genomen. “Hoe vaak maken wij niet mee dat de familie eerst te horen krijgt dat hun geliefde wel zal zijn weglopen.” En dat is zorgelijk, want de eerste uren in een vermissingszaak zijn cruciaal voor de zaak. Zo geeft Wilson aan dat er vaak geen Amber Alert komt en dat er bij een zwarte man of vrouw bij een vermissing automatisch aan criminaliteit wordt gedacht. “Alsof het leven van deze mensen er minder toe doet. Ze worden ontmenselijkt.”

Aandacht voor MWWS
Het debat over het Missing White Woman Syndrome bij de media en politie is niet nieuw in de VS. Al vaker is er aandacht gevraagd voor het MWWS, en ook de organisatie Black en Missing waar Wilson werkzaam is, vraagt al jaren aandacht voor het fenomeen. Black en Missing merkt deze keer wel verschil na het debat. Verschillende media hebben al bij de organisatie aangeklopt voor advies. En media-aandacht is de beste aandacht als het gaat om vermissingszaken. Wilson: “het publiek weet dan van een vermissing, ze kennen de naam en zoeken mee. Maar dat is nog niet de kern. Media-aandacht zet druk op politie en FBI om geld en manschappen in een zaak te steken. Het kan er echt voor zorgen dat een vermissing serieus wordt genomen.”

Raymond Mens
De Petito-zaak blijft een lastig debat. Waarom heeft deze specifieke zaak de gigantische media-aandacht gekregen? Volgens Raymond Mens, Amerikakenner en politicoloog spelen er meerdere aspecten mee aan deze zaak die hem zo boeiend maken.  “De Petito-zaak blijft een nieuwswaardige zaak omdat er veel sappige elementen meespelen. Een prinsesachtige vrouw, die een prachtig leven lijdt voor het oog van het publiek. Verloofd en op doorreis door de VS. Alles leek goed te gaan, totdat haar verloofde terugkeerde zonder haar. Dat roept ontzettend veel vragen op. En laten we eerlijk zijn, het klinkt heel lullig en raar maar het is toch ook sensatie.” Mens geeft aan dat het feit dat zij YouTuber was en ook veel deelde over hun reis, zeker heeft meegespeeld in de mediahype rondom de zaak.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *