Black Achievement Day 

Black Achievement Day 

Tijdens de Black Achievement Month, dat de hele maand oktober duurt, worden zwarte artiesten, dansers, acteurs, actrices en wetenschappers in het zonnetje gezet. Ze krijgen erkenning voor het werk wat ze hebben gedaan. Naar aanleiding van deze maand besloot Leroy Lucas een eigen dag te organiseren in de Bibliotheek het Neude, genaamd Black Achievement Day. Dit doet hij met een talkshow, de Tafel van Utrecht. 

Naast dat Lucas producer is voor Black Achievement Day, heeft hij de Black lives Matter protesten in Utrecht georganiseerd en Keti Koti in Utrecht. Tijdens Keti Koti wordt de afschaffing van de slavernij gevierd. Nu heeft hij nog ambitie om de gemeenteraad in te gaan en structurele problemen als discriminatie en racisme aan te vechten.  

Tafel van Utrecht
De Tafel van Utrecht is een talkshow die aan het einde van iedere maand gehouden wordt in de bibliotheek aan het Neude. De Bibliotheek Utrecht organiseert elke vrijdag avond, voor mensen die dat willen, een concept dat de ze zelf kunnen vormgeven. Lucas besloot vanuit het concept van de bibliotheek de Tafel van Utrecht op te zetten. In de talkshow Tafel van Utrecht, die onder andere gepresenteerd wordt door Lucas, worden internationale en nationale onderwerpen vertaald naar de gemeente Utrecht. Zo ging de eerste uitzending van de Tafel van Utrecht over Afghaanse vluchtelingen die vluchtte naar Nederland. In de talkshow waren Afghaanse vluchtelingen te gast die nu in Utrecht wonen. Dit willen zij ook doen met de Black Achievement Month. 

Black Achievement Day
Naar aanleiding van Black Achievement Month besloot hij samen met team van de Tafel van Utrecht, om deze maand te vertalen naar microniveau en terug te brengen naar enkel Utrecht. “Tijdens Black Achievement Day worden gasten uitgenodigd die wat hebben betekend voor de community in Utrecht. Vervolgens worden deze mensen, net als tijdens de Black Achievement Month, in het zonnetje gezet en krijgen zij de erkenning die zij verdienen”, aldus Lucas.  

Met Black Achievement Day wil Lucas aandacht vragen voor het racisme en de discriminatie waar zwarte Nederlanders nog altijd mee te maken hebben. In hun talkshows nodigen zij over het algemeen ook zwarte mensen in plaats van witte mensen uit. “Als wij het met de Tafel van Utrecht het willen hebben over de toeslagenaffaire, dan nodigen wij zwarte Nederlanders uit die in Utrecht wonen om hier over te praten in plaats van witte Nederlanders die in Utrecht wonen”, benadrukt Lucas.  

Meer diversiteit 
De reden hierachter is om meer zwarte mensen aan een talkshowtafel te hebben en dus meer diversiteit te creëren. De reden dat Lucas zo verbonden met het thema is, stamt af uit zijn studententijd. Hij heeft toen te maken gehad met racisme en discriminatie. Lucas was vroeger actief als rapper, had zijn eigen plaat en was verbonden aan een platenlabel. 

In zijn studententijd werd Lucas ook gevolgd voor een documentaire over zwarte jongeren. “Ik was in die tijd veel bezig met kunst en had dus ook auditie gedaan voor de kunstacademie. Ik ging helemaal voorbereid erheen en nam zelf die cameraploeg mee die mij aan het volgen was. Met een stapel van al mijn werk en mijn eigen plaat ging ik de auditie in. Desondanks kreek ik toch te horen dat ik niet aangenomen was. Zelf ben ik van mening dat dit komt omdat ik zwart ben. Vanaf dat moment ben ik mij dus gaan inzetten voor zwarte mensen omdat ik zag dat er nog veel racisme heerst in Nederland.”  

Ongelijkheid 
Een maand als Black Achievement Month is volgens Lucas hard nodig om de ongelijkheid tussen de zwarte en witte Nederlander aan te vechten en om meer erkenning te krijgen voor racisme en discriminatie. Volgens Lucas zijn daarnaast nog veel aspecten van de slavernij terug te vinden in de huidige samenleving. “Als je bijvoorbeeld kijkt naar Black Achievement Month en Black Achievement Day dan hebben wij eerst meerdere malen moeten motiveren waarom dit goed is en waarom wij dit zo graag willen. Daarnaast moet het allemaal divers en multicultureel zijn. De reden hierachter vind ik nog vrij onduidelijk, maar ik denk dat dit nog te maken heeft met de slavernij. Vroeger kregen wij immers niks vanzelf, en als wij dan al iets kregen moesten we het delen met iedereen. Ook komt het misschien omdat deze maand en dag gefinancierd worden uit overheidsgeld, maar toch.” 

Er valt nog veel te winnen op het vlak van gelijkheid en een samenleving waar niet gediscrimineerd wordt en waar geen racisme is. Maanden als Black Achievement Month zijn daarom hard nodig. De Black Achievement Day is trouwens nog bij te wonen. Deze dag wordt immers georganiseerd op vrijdag 29 oktober. De entree is om half zes en de talkshow duurt tot half zeven. De locatie is de bibliotheek Utrecht, Neude. De toegang is kosten vrij.  

Beluister hier onder het interview met Leroy Lucas over Black Achievement Day.

 

 

 

 

Over de auteur

Stanzen Jelsma

Gedreven, beschouwend, eerlijk

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.