Acteur Alec Baldwin schiet per ongeluk cameravrouw dood op filmset

Acteur Alec Baldwin schiet per ongeluk cameravrouw dood op filmset

epa07004191 US actor Alec Baldwin watches as Rafal Nadal of Spain plays Juan Martin del Potro of Argentina during their semi-final match on the twelfth day of the US Open Tennis Championships the USTA National Tennis Center in Flushing Meadows, New York, USA, 07 September 2018. The US Open runs from 27 August through 09 September. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 53000073

Acteur Alec Baldwin schoot donderdag 21 oktober per ongeluk een cameravrouw dood. Dit gebeurde op de set van de westernfilm Rust. Ook de regisseur raakte gewond, maar hij heeft het ongeluk wel overleefd.

De acteur was aan het repeteren met het pistool, toen het schot werd gelost. Baldwin was onder de impressie geweest dat het een pistool met enkel losse flodders was gevuld. Dit bleek niet te kloppen, want er zat nog één echte kogel in het vuurwapen. De persoon die verantwoordelijk was voor de vuurwapens, die als rekwisieten dienden, zou hebben vermeld dat het wapen ‘koud’ was. Dit houdt in dat het geen actieve kogels zou moeten hebben.

Het dodelijk slachtoffer, een 42-jarige cameravrouw genaamd Halyna Hutchins, was in de buik geraakt en overleed enkele uren later aan haar verwondingen. De regisseur, Joel Souza, is na behandeling van zijn wonden weer naar huis gegaan.

Nabestaanden van Hutchins geven aan dat ze het Baldwin niet kwalijk nemen, hij was immers niet verantwoordelijk voor het gebruik van wapens op de set. “Het is de verantwoordelijkheid van de mensen die de rekwisieten doen en zich bezighouden met de pistolen,” laat Anatoly Androsovych, de vader van Hutchins, weten in een interview met The Sun.

Momenteel is het onderzoek naar de daadwerkelijke oorzaak van het incident nog bezig. Dit onderzoek is met name gericht op de filmwapensmid en de assistent-regisseur. Deze zouden als laatste met het wapen in contact gekomen zijn.

Vandaag gaat verslaggever Kyra van der Weel in gesprek met Rolf Dekens. Hij is director of photography en werkt zowel in Nederland als in het buitenland. Hij heeft ook regelmatig actiescénes opgenomen. Ze bespreken hoe geweren op een set worden behandeld.

Daarbij wordt er ook met Victor Schonk gesproken. Hij heeft zijn vuurwapen verlof, wat inhoudt dat hij in het bezit mag zijn van een vuurwapen, en is al twee jaar lid van een schietvereniging. Hij vertelt over vuurwapens en losse flodders.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *