Haags Conservatorium Directeur vermoedt dat lagere subsidies oorzaak zijn van minder kinderen op muziekles

Haags Conservatorium Directeur vermoedt dat lagere subsidies oorzaak zijn van minder kinderen op muziekles

Foto: Marius Masalar via unsplash.com 

“Je hoeft niet naar het theater, je kunt ook thuis een dvd’tje aanzetten”. Deze uitspraak van onze demissionaire minister Hugo de Jonge is uitgegroeid tot een inmiddels legendarische uitspraak. De kortzichtige, en onbegripvolle uitspraak van de Jonge duidt de positie van de Kunst -/en Cultuursector glashelder aan. En dat is niets nieuws: sinds Mark Rutte in 2010 begon aan zijn kabinet ‘Rutte I’, ging er aanzienlijk minder overheidsgeld naar de Kunst -/en Cultuursector.

Kunst en Cultuur sinds Rutte I kind van de rekening

De aanzienlijke bezuinigingen van kabinet ‘Rutte I’ heeft zijn duidelijke sporen achtergelaten bij onze Nederlandse Kunst -/en Cultuurbranche. Een voorbeeld van een gevolg van het door VVD, CDA en PVV in het leven geroepen krimpende overheidsbudget voor Kunst en Cultuur, is volgens Haags Conservatorium Directeur van der Meulen het aantal kinderen dat muziekles volgt. Directeur Henk van der Meulen is van mening dat steeds minder kinderen uit een ‘niet-muzikale’ omgeving muziekles volgen, omdat de lage subsidies daar geen ruimte voor zouden bieden. Kinderen zouden volgens van der Meulen tegenwoordig te weinig meekrijgen van muziek, denk hierbij aan het leren bespelen van een bepaald muziekinstrument.

Te weinig geld of niet meer in de mode?

Net als mode, is muziek ook een vorm expressie. Soms zijn truien met een pasteltint in de mode, soms zijn petjes hip en soms zijn hoge zwarte laarzen helemaal uit de mode. Hetzelfde principe geldt voor muziek: soms is het ‘hip’ en in de mode om een muziekinstrument te leren bespelen, maar er zijn ook tijden dat dit ‘minder hip’ is. Lang verhaal kort: is de zogenaamde daling van kinderen die muziekles volgen daadwerkelijk te wijten aan lagere subsidies? Of spelen andere factoren hierbij (ook) een rol?

Vandaag spreek ik met Daan Jonker. Hij is al meer dan drie jaar muziekdocent in Heereveen. Hij geeft dagelijks muziekles, waar hij voornamelijk kinderen en volwassenen gitaar leert spelen. Daan heeft van jongs af aan al een enorme passie voor muziek, en is hier zijn hele leven mee bezig geweest. Momenteel studeert hij aan het Conservatorium in Utrecht, waar hij in zijn derde leerjaar zit.

Niet overal keldert het aantal leerlingen in

Doordat Jonker al geruime tijd leerlingen muziekles geeft, heeft hij de nodige ervaring opgedaan. “Ik zorg dat mijn lessen leuk blijven, zo heb ik leerlingen die al drie jaar lang bij mij lessen”, laat hij weten. Zelf merkt Daan niet veel van het statement van Haags Conservatorium Directeur van der Meulen: “Ik zie het aantal leerlingen bij onze muzieksschool enkel groeien. Er zijn meer lesdagen in het leven geroepen, en we hebben dringende nieuwe muziekdocenten nodig”.

Rijk en arm

In zijn loopbaan als muziekdocent heeft Daan verschillende mensen lesgegeven. Rijke mensen, arme mensen, mensen met een muzikale achtergrond en mensen zonder. Jonker laat weten een duidelijk verschil opgemerkt te hebben tussen rijke -/ en armere leerlingen: “Vaak zie ik dat mensen die meer te besteden hebben bepaalde apparatuur en instrumenten al bezitten. Armere mensen hebben vaak het geld niet voor een nieuw instrument, en moeten dus een instrument huren of lenen. Ik raad mijn leerlingen vaak aan om te kijken op Marktplaats. Ook tip ik ze vaak over bedrijven die muziekinstrumenten verhuren. In Heereveen zijn er zelfs vier van zulke bedrijven.”

Daling lijkt locatie gebonden

Ondanks dat Jonker uit eigen ervaringen zijn vraagtekens zet bij de omstreden uitspraak van Haags Conservatorium Directeur van der Meulen, snapt hij enigszins waar zijn perceptie vandaan komt. “Op zich snap ik Henk van der Meulen wel. Althans, ik kan begrijpen waar hij vandaan komt. Het zou bijvoorbeeld goed kunnen dat muziek momenteel minder speelt in Den Haag en omstreken, waar hij werkzaam is”. Zoals Daan al liet weten heeft hij, en zijn collega’s op de Heereveense muziekschool geen last van een afname van leerlingen: “Er is absoluut geen enkele sprake van afname waar mijn collega’s en ik lesgeven. We kunnen zelfs helpende handen gebruiken.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *