Kan Nederland een nieuwe migratiegolf verwachten?

Kan Nederland een nieuwe migratiegolf verwachten?

Migranten in het grensgebied Wit-Rusland Polen zitten momenteel tussen twee vuren

De afgelopen weken lopen de spanningen in het grensgebied Wit-Rusland Polen op. Groepen migranten proberen via de Poolse grens de Europese Unie te bereiken. Kan Nederland een nieuwe migratiegolf verwachten en zo ja, kunnen de Nederlandse asielopvangcentra deze golf aan?

Duizenden migranten uit voornamelijk Syrië, Koerdistan en Noord-Irak bevinden zich momenteel in het grensgebied tussen twee vuren, met Polen aan de ene kant en Wit-Rusland aan de andere kant. Wit-Russische troepen sturen de groepen migranten met geweld in de richting van de Poolse grens. Poolse militairen houden deze groepen vervolgens weer tegen. Afgelopen dinsdag werden hierbij zelfs waterkanonnen ingezet.

Politiek spel
Het grensconflict dat zich op dit moment afspeelt tussen Wit-Rusland is onderdeel van een politiek spel. Vanaf juni is het makkelijker om als bewoner in het Midden-Oosten een toeristenvisum van Wit-Rusland te krijgen. Voor mensen met een wens om in Europa te vestigen is dit een aantrekkelijk aanbod. Na aankomst in Wit-Rusland hoeft ‘slechts’ de grens met Polen overgestoken te worden om in de Europese Unie te komen. Loekasjenko, leider van Wit-Rusland, zet deze migranten echter bij aankomst in Wit-Rusland in om druk te zetten op de Europese Unie.

Nederlandse asielopvangcentra
Wit-Rusland expert Franka Hummels verwacht dat er hoe dan ook mensen moeten worden opgevangen in de landen van de Europese Unie. Is er, met kijk op de al overvolle Nederlandse asielopvangcentra, wel plek voor nieuwe mensen?

In onderstaande reportage legt Wit-Rusland expert Franka Hummels meer uit over dit politieke spel. Ook komt het ministerie van Justitie en Veiligheid met een statement over of de Nederlandse asielopvangcentra een eventuele nieuwe migratiegolf aankunnen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *