De gezondheidskloof

De gezondheidskloof

Verschil tussen arm en rijk in gezondheid

Er wordt gezegd dat er sprake is van een grote gezondheidskloof in Nederland. De gezondheidskloof zou voortkomen uit de kansenongelijkheid. “Fiets je in Utrecht van Wittevrouwen naar Overvecht, dan daalt de gemiddelde leeftijdsverwachting van mensen met een goede gezondheid met twaalf jaar.” Aldus Tivoli Vredenburg. Maar hoe kan dit voortkomen uit kansenongelijkheid?

Naar aanleiding van onderzoek van het CBS schreef de Volkskrant een artikel met de volgende kop: Gezondheidskloof nog duidelijker door corona. ´Arm’ sterft twee keer zo vaak als ‘rijk’. Hoe kan dat?

In Tivoli vindt er ene reeks voorstellingen plaats die gaan over de kansenongelijkheid. 16 november werd de voorstelling ‘De gezondheidskloof’ gehouden. Hierin wordt gesproken door interdisciplinaire sociaal wetenschappers dr. Gonneke Stevens, dr. Alana Helberg-Proctor en Anette Schlingmann. Zij hebben ieder een eigen expertise op het gebied van  de gezondheidskloof.

In de reportage ben ik naar deze voorstelling geweest en spreek ik met Anette Schlingmann coördinator bij het onderzoeksbureau meetellen in Utrecht. Daarnaast hoor je Patricia Heijdenrijk. Directrice van Pharos, een expertisecentrum dat streeft naar een inclusieve samenleving waarin iedereen gelijke krijgt. “Gelijke gezondheidskansen bieden betekent ook rekening houden met de verschillen.” aldus Heijdenrijk. Heijdenrijk legt in de reportage uit wat zij hiermee bedoelt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.