Bas Knoester: “muziek is niet helemaal voelen, maar gewoon ervaren”

Bas Knoester: “muziek is niet helemaal voelen, maar gewoon ervaren”

Gitaar spelen

Bas Knoester is een muzikale jongen van 21 jaar. Hij studeert aan de Herman Brood Academie in Utrecht. De opleiding die hij daar volgt is de opleiding tot gitarist.

Naast de auditie voor de Herman Brood Academie heeft hij meer audities gedaan. Zo werd hij ook aangenomen in onder andere Rotterdam, bij Albeda. Hij heeft voor zijn uiteindelijke opleiding gekozen omdat de auditie daar écht goed voelde. Daarnaast was het de meest creatieve opleiding van allemaal en staat deze het hoogst aangeschreven. Misschien dat ik na deze opleiding nog naar het conservatorium in Amsterdam ga, als dat lukt.

Bas heeft veel potentie en dat terwijl hij pas 4 jaar écht begonnen is met het maken van muziek. Hij was namelijk 17 jaar toen hij geïnspireerd werd door zijn vader, Ron Knoester. Hij is muzikant en speelt gitaar, basgitaar en zingt ook nog eens. “Mijn vader is een gekke rocker, ik ging altijd mee met zijn optredens.” Dat bas een voorkeur heeft voor de gitaar is ook niet gek, als je bedenkt dat er thuis altijd een gitaar klinkt. “Toen ik had besloten kreeg ik dan ook een gitaar”. Daarna maakte Bas onderdeel uit van meerdere bandjes en is hij later ben ook nog basgitaar gaan spelen.

Dat zijn vader iemand is tegen wie hij op kijkt is dan ook niet heel gek. Een ander persoon, wat niet onbelangrijk was te vermelden is een vriend van hem, Vincent, hij is de drummer van zijn band en tegen hem keek hij ook altijd heel erg op. Bas is een hele grote Beatle-fan zoals hij het zelf omschrijft. De grote namen voor hem zijn dan ook Paul McCartney en John Lennon.

Grappig is dat Bas Joe Bataan supervet vond toen hij jong was. Hij is een zanger uit New York die Latin Soul muziek maakte. Daarna werd zijn muziekvoorkeur hiphop, maar toen Bas dus 17 werd was hij daar klaar mee. Hij ging door met de rock muziek, het was gewoon de muziek die hij leuk vond, het is op keihard nivea “En met de gitaar is er al-tijd rockmuziek”, aldus Bas.

Het gevoel dat hij krijgt van kan hij niet goed omschrijven. “Het is niet helemaal voelen, maar gewoon ervaren.” Daarna geeft Bas aan dat hij bij de Herman Brood Academie met dertig mensen in de klas zit, en dat dat gevoel voor iedereen anders is.

In 2017 kwam ook Waylon om de hoek kijken. Waylon is namelijk de vriend van zijn oudere zus Bibi. Bas kan dan ook met zekerheid zeggen dat Waylon een invloed heeft gehad te beseffen dat hij was met muziek wilde gaan doen. “Ik mocht bij een concert van Waylon, in Ahoy de gitaren verzorgen.” Dat houdt in het stemmen, het wisselen, het opbouwen en afbouwen ervan. Daarnaast liet Waylon hem zien hoe het back-stage allemaal werkte en hoe het was 3 dagen in de week op het podium te staan. “Dit was echt het punt waarop ik dacht, jeetje ik wil gewoon gitaar spelen.”

Waylon vond het dan ook altijd leuk en interessant dat Bas het maken van muziek zo interessant vond. “Altijd in de auto liet hij me muziek horen en ik heb ook een gitaar van hem gekregen”.

Zijn gitaardocent is ook iemand die hem motiveerde daadwerkelijk wat met de muziek te doen en naar een muziekschool toe te gaan. “De wereld is soms zo klein, mijn gitaardocent is namelijk ook de gitarist van Waylon.”

Tegenwoordig speelt Bas in meerdere bands. Om te beginnen heeft hij zijn eigen band, deze is tot stand gekomen toen een eerder bandje opbrak. Hij besloot vervolgens zelf muziek te gaan maken, waarbij hij zijn eigen muziek ging schrijven en ook zelf zou gaan zingen. “Over een half jaartje wil ik hier ook wat van gaan uitbrengen”.

Bas zingt nog niet zo lang, maximaal een jaar. Het kan dan wel eens spannend zijn om te gaan zingen. Al helemaal op de Herman Brood Academie. “Ik zit op een opleiding met het nieuwe talent van Nederland, wat betreft zang. Als ik dan aankom met mijn ervaring en ga vergelijken, ben ik niet professioneel.”

Als hij zijn muziek uitbrengt is hij totaal niet bang voor wat de mensen gaan vinden van de muziek. “Ik geef geen shit om wat mensen vinden van mijn muziek, maar als het gaat om zang, is het echt iets wat bij jou hoort, dat vind ik dan moeilijker.” Toch geeft hij aan dat hij vrede heeft met het uitbrengen ervan.

Bas heeft genoeg ruimte om te oefenen, zijn vader heeft namelijk een studio ergens in Den Haag, waarin hij altijd terecht kan. Met alle bandjes kwam hij daar ook geregeld.

Een andere band waar Bas actief mee bezig is, is de band met Sem Rozendaal, follow-up van de Voice of Holland van afgelopen seizoen. Sem zat toen bij Waylon in het team, wat ook zorgde voor het contact. Zij maakten dezelfde muziek en ongeveer van dezelfde leeftijd. Dit loopt inmiddels een maand of vier.

Nou is deze band wel wat anders dan een normale band. “Sem werkt voornamelijk met producers, die muziek verzorgen. Ik ben erbij en speel dan die muziek.”

In augustus, mocht Bas, met de band van Sem het theaterseizoen aftrappen in Dongen. “Het was een hele leuke ervaring, echt de eerste grote kick die er was in een lange tijd”. Daarnaast geeft hij aan dat het superleuk was, “Sem is een goede zanger met veel potentie, de show ging goed en echt iedereen kwam kijken.”

Het vetste optreden dat hij heeft gedaan “was toch wel echt op de zwarte cross of bij Voetbal Inside.” Via Voetbal Inside was hij terechtgekomen via zijn vader, die daar geregeld optreedt met de huisband. Toen er een tijdje een invaller nodig was, heeft Bas daar veel gestaan.

Andere plekken waar hij heeft opgetreden zijn voornamelijk plekken in Den Haag. Denk hierbij aan het paard café, HPC en Musicon.

Een herinnering die hij nooit vergeet is één van de eersten. “Ik zat toen in een bandje en we deden mee aan een soort talentending, hartstikke leuk en aardig, we moesten spelen in een kroeg en echt iedereen kwam kijken. Het was gewoon zó leuk.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *