Rotterdams orkest speelt klassiek stuk voor hartritmepatiënten

Rotterdams orkest speelt klassiek stuk voor hartritmepatiënten

Philharmonisch orkest in de Doelen

Stichting AFIP (AtriumFibrilleren Innovatie Platform) heeft in samenwerking met het Erasmus MC en het Rotterdams Philharmonisch orkest een evenement georganiseerd om meer aandacht te vragen voor hartritmestoornissen. Vier klassieke stukken werden 16 november gespeeld in de Doelen in Rotterdam. Dit waren echter niet zomaar een paar klassieke stukken. De ritmen in de originele nummers zijn opnieuw gecomponeerd op basis van hartritmes van vier hartritmepatiënten. Op deze manier kon goed worden aangetoond hoe ver die hartritmen afwijken van een normaal hartritme.

Bianca Brundel, hoogleraar boezemfibrilleren op het Amsterdam UMC, is in samenwerking met een cardioloog en een communicatie-expert stichting AFIP begonnen, om met de hulp van mensen met een hartritmestoornis de behandelingen te verbeteren. ‘De mensen met hartritmestoornissen zijn zelf expert, zij weten het beste wat er gebeurt in hun lichaam. Met hun informatie weten wij hoe we de behandelingen voor hartritmestoornissen kunnen verbeteren.’ aldus Brundel.

Stichting AFIP kwam met het initiatief om dit evenement te organiseren, om zo meer aandacht te vragen voor de stoornis. Muziek is een goede manier om dit onder de aandacht te brengen vindt Henk de Vlieger, freelance componist en arrangeur. De Vlieger is door het Rotterdams Philhermonisch orkest gevraagd om de hartritmes op te nemen en de klassieke stukken opnieuw te componeren. Hij denkt dat muziek goede diensten kan leveren voor niet alleen de geest van mensen, maar ook voor het herstelproces.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.