Britney Spears voor het eerst in dertien jaar vrij om eigen keuzes te maken

Britney Spears voor het eerst in dertien jaar vrij om eigen keuzes te maken

Eind jaren negentig werd de naam Britney Spears een naam die wereldwijd in huishoudens herkend werd als het tienermeisje dat pophits maakte. Na een mentale inzinking in 2007 komt Spears in 2008 onder curatele te staan, maar wat houdt curatorschap nou in?

Op zestienjarige leeftijd werd Britney Spears bekend met het nummer ...baby one more time. De jaren daarna produceerde Britney nog meer bekende hits, zoals Oops, I did it again (2000) en Toxic (2003). In 2007 kwam ze weer in het nieuws toen ze haar hoofd kaal had geschoren na een achtervolging van de paparazzi, met een paraplu op de auto van een fotograaf sloeg en de voogdij over haar kinderen verloor.

Daarom werd er in 2008 door de rechter besloten dat Spears onder curatele kwam te staan. Dit hield in dat Britney Spears geen financiële en grote persoonlijke keuzes mocht maken, haar curator, in dit geval haar vader Jamie Spears, zou dit voortaan doen. Curatele gebeurt enkel in gevallen waarbij de persoon waar het om gaat als handelingsonbekwaam wordt gezien en niet in staat is om zijn of haar eigen keuzes te maken, zoals ouderen met dementie of mensen met mentale gezondheidsproblemen.

Het curatorschap werd in twee delen gesplitst, het eerste deel bestond uit financiële verantwoordelijkheden, over bijvoorbeeld haar landgoed en andere financiële zaken, aan de andere kant haar persoonlijke beslissingen, zoals medische beslissingen. Jamie Spears en de andere curator konden bepalen waar Britney Spears woonde, welke plekken ze mocht bezoeken en wie ze mocht zien. Daarbij besloot hij over haar carrière en mocht hij medische beslissingen maken. Zo vertelde Britney Spears in een rechtszaak tegen haar curator dat ze graag meer kinderen zou willen krijgen, maar dat ze niet van haar anticonceptiespiraal af mocht van de curator. Verder werd ze bijvoorbeeld ook geforceerd om op toer te gaan, ondanks dat ze dat niet zou willen, en moest ze medicatie nemen die ze niet wilde. Uit documenten die door the new york times zijn bemachtigd, bleek dat de curator zelfs kon bepalen welke kleur haar keukenkastjes zouden moeten zijn.

Britney zou het curatorschap verschrikkelijk hebben gevonden. Zo omschreef haar advocaat het als een decennia durende nachtmerrie die door haar vader en anderen werd georganiseerd. Britney zelf stelde dat ze het curatorschap als ‘traumatiserend’ heeft ervaren. ‘Deze curatele doet me veel meer kwaad dan goed’, vertelde Britney tegen de rechtbank in Juni 2021, ‘Ik verdien het om een leven te hebben.’

Vanaf 2019 zoekt Britney juridische hulp om haar curatele te beëindigen. In dat jaar krijgt de hashtag #freebritney meer aandacht, toen een menigte fans buiten een gerechtsgebouw waar Britney Spears op dat moment met een rechter sprak over haar curatele stond. Er werd gepleit voor het ontslag van Britney’s vader. Op 30 september 2021 wordt Jamie Spears vervangen in zijn rol als toezichthouder door accountant Jason Rubin.

De advocate van Jamie Spears, Vivian Thoreen, vertelt dat Jamie Spears in de jaren van zijn curatorschap zijn best heeft gedaan om te doen wat het beste is voor Britney. ‘Het is een groot verlies voor haar. Het was een vergissing om Mr. Spears uit zijn functie te zetten en hem te vervangen door een vreemde,’ vertelt Thoreen over de vervanging van Jamie Spears als toezichthouder voor Rubin. Wel zou Jamie ontkennen dat er restricties op Britney’s privéleven zijn gezet en heeft gevraagd of er dieper ingekeken kan worden op de getuigenis van Britney die dit bekend maakten.

De curatele waar Britney onder stond, eindigde op 12 november 2021, 13 jaar sinds de invoering. Voor het eerst sinds haar 26ste, is de inmiddels 39 jaar oude Britney Spears eindelijk verantwoordelijk voor haar eigen leven en vrij om haar eigen keuzes over haar financiën en lichaam te maken. Na de uitspraak van de rechter klonk er buiten het rechtsgebouw gejuich door de menigte, die zich daar had verzameld. Op twitter liet Britney zich enthousiast uit: ‘Beste dag ooit!’.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *