Hoe kom je met een budget aan duurzame kleding?

Afgelopen weekend was het Black Friday en Cybermonday. Tijdens deze dagen wordt enorm veel geconsumeerd wegens de hoge kortingen. Fast Fashion profiteert hiervan, winkels als H&M, Zara en Shein zijn winkels met kleding waarvan de prijzen niet heel hoog zijn. Maar waar komt de kleding vandaan en wat voor effect heeft de productie op de wereld?

Fast fashion oftewel “snelle mode” houdt in dat er continu nieuwe kledingtrends worden aangeboden met goedkope prijzen. Dit heeft geleid tot een grote toename van de hoeveelheid kledij die wordt geproduceerd en weggegooid.Maar fast fashion is slecht voor het milieu, zo zorgt het onder andere voor: Klimaatverandering, waterstress, plastic vervuiling, chemische middelen en mensen- en dierenleed.

Vaak wordt kleding dus niet onder goede omstandigheden gemaakt. Echter is het lastig om te controleren of het eerlijk geproduceerd wordt. De meeste kleding komt uit lagelonenlanden zoals Bangladesh, Vietnam en Cambodja. Hier worden vaak lange uren gemaakt en werken de werknemers onder slechte arbeidsomstandigheden.

Naast de werkomstandigheden heeft fast fashion ook veel effect op het klimaat. Het VN-Milieuprogramma (UNEP) is een organisatie van de Verenigde Naties die de milieuactiviteiten van de VN coördineert. Zo meldt de UNEP dat de fashion industrie verantwoordelijk is voor 10% van de totale wereldwijde CO2-uitstoot daarbij zorgt het voor waterverbruik en vervuiling van de oceaan. De International Union for Conservation of Nature (IUCN) is een international samenwerkingsverband dat zich bezighoudt met natuurbehoud en het duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen.

Zij meldden dat 35% van al het microplastic in de oceaan afkomstig is door het wassen van synthetische stoffen, zoals polyester. Tevens meldt UNEP dat de fashion industrie 20% van het wereldwijde afvalwater produceert. Als je zes kledingstukken minder koopt, kan je daar 40 kg CO2 per jaar mee besparen. Zo kun je bijna 40 kilo CO2 per jaar besparen door zes kledingstukken minder te kopen.

Een goede oplossing voor fast fashion is duurzame kleding, maar dit is soms onbetaalbaar voor mensen. Hoe kun je het best duurzaam te werk gaan betreft kleding? Hierover vertellen, modeontwerpster en Docent Akademie Vogue, Irene Heldens en Winkelmedewerker Brand Mission, Ilse meer over in de onderstaande videoreportage.