Het effect van storm Eunice op de Scheveningse kust

Het effect van storm Eunice op de Scheveningse kust

SCHEVENINGEN-Na storm Dudley die vorige week over ons land raasde, is er alweer een nieuwe in volle gang bezig. Dit is storm Eunice die veel krachtiger is dan de laatste storm. Langs de kust kunnen er wel windstoten van 130 kilometer per uur plaatsvinden. Er is zelfs al code rood vrijdagmiddag opgeroepen voor de kustgebieden door het KNMI. Scheveningen moet zich dus flink sterk maken om deze storm door te komen.

Eunice

Storm Eunice komt uit een serie van extra tropische cyclonen uit het stormseizoen van Europa. Eunice heeft zijn naam gekregen dankzij het Met Office. Het Met Office is het nationaal weerkundig instituut van Engeland. Zij hadden de beurt om de naam te kiezen van deze storm. Een storm krijgt pas een naam als hij krachtig genoeg is voor een code oranje of rood. De storm is de zwaarste storm in jaren, misschien wel de sterkste storm van de eeuw. Vandaag is het twee dagen na de volle maan. Hierdoor is het verschil tussen eb en vloed heel groot. Dit wordt springtij genoemd. Door de windstoten komt het zeewater omhoog en dit heeft de naam stormtij. Stormtij in combinatie met springtij heet stormvloed. Dit is een gevaarlijke combinatie waardoor het er aan de kust heel heftig aan toe kan gaan.

De Pier

Donderdagavond zijn de gondels van het reuzenrad op de pier verwijderd. De storm is krachtig genoeg om schade aan het grote reuzenrad te brengen wat de eigenaar niet wilt riskeren. Het rad zou wel sterk genoeg zijn, maar de gondels zouden tegen elkaar aanbotsen wat schade veroorzaakt. De gondels worden ondanks dat er maandag weer een nieuwe storm wordt voorspeld, toch weer teruggehangen. Ook is het bovendek van de pier afgesloten door veiligheidsmaatregelen. De horeca in de pier is nog wel geopend. Veel mensen vinden het leuk om naar de ruwe zee en de wind te kijken terwijl ze genieten van een lekkere pannenkoek in het pannenkoekenhuis. Daarom zijn de horecagelegenheden ook druk in de Pier.

Strandtenten

Ook de strandtenten moeten zichzelf beschermen. Ik heb strandclub eigenaar Marcel Dijkstal gesproken over wat hij heeft gedaan om zijn zaak storm klaar te maken. Marcel is eigenaar van strandclub Solbeach. Zijn zaak staat volop in de wind dus hij vangt de meeste klappen. Marcel vertelde dat er door de gemeente een dijk is aangelegd voor een paar strandclubs ter bescherming van het water. Ook heeft hij alle losse materialen naar binnen gezet zodat die geen schade kunnen veroorzaken als ze door de wind worden meegenomen. Verder heeft hij planken schuin tegen de zaak aangezet zodat de wind minder hard tegen de zaak aankomt. Verder wacht hij het allemaal gewoon af en hoopt hij natuurlijk op zo min mogelijk schade.

Over de auteur

Sarah Bonapart

Hi , ik ben Sarah Bonapart en ik ben 19 jaar. Ik studeer aan de school van journalistiek in Utrecht en heb het daar heel erg naar mijn zin! Het lijkt me superleuk om later mijn eigen tv-show te hebben of bij een redactie van een blad te werken. Veel plezier met het lezen op onze site !

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.