Steeds meer Menstruatie Uitgifte Punten

Steeds meer Menstruatie Uitgifte Punten

Foto: Larissa Kuiper

DELFT- Eén keer per maand hebben de vrouwen onder ons er weer last van. Je bent chagrijnig, je hebt buikpijn en voelt je niet lekker. Je hebt last van menstruatieklachten. Terwijl jij snel je moeder appt of ze maandverband of tampons kan kopen, zijn er in Nederland duizeden vrouwen en meisjes die geen geld hebben voor menstruatieproducten. Daarom zijn er vanuit het Armoedefonds Nederland Menstruatie Uitgifte Punten (MUP’s) opgezet. Sinds een paar maanden is er ook een uitgifte punt geopend vanuit de Voedselbank Delft.

Duizenden mensen in Nederland leven in armoede. Voor hen is er de voedselbank. Bij de voedselbank kunnen zij etenswaren en verschillende levensmiddelen krijgen. En tegenwoordig kun je op steeds meer plekken in Nederland ook menstruatieproducten krijgen, want menstruatieproducten zijn duur en niet iedereen heeft hier geld voor.

Initiatief vanuit het Armoedefonds Nederland

1 op de 10 meisjes en vrouwen hebben geen geld voor menstruatieproducten. Zij worden dan noodgedwongen om wc-papier te gebruiken of om zelfs thuis te blijven van school of werk. Het mag niet zo zijn dat dit in Nederland gebeurt vindt het Armoedefonds Nederland. Zij kwamen met het initiatief van een MUP. Bij deze uitgiftepunten kunnen vrouwen en meisjes gratis aan menstruatieproducten komen. Penny van Laren van het Armoedefonds Nederland merkt dat dit een goed initiatief is. “Elke dag krijgen we nog aanvragen van gemeente voor MUP’s en elke dag groeien de uitgiftepunten.‘’ Om meisjes en vrouwen zich comfortabel te laten voelen mogen ze bij een MUP zelf hun product uitkiezen. Daarom worden er verschillende maten en merken maandverband en tampons aangeboden en ook zijn er menstruatiecups beschikbaar.

MUP in Delft

Ook in Delft is er sinds januari 2022 een MUP. Peter Vogelaar (voorzitter voedselbank Delft) vindt het ontzettend belangrijk dat deze MUP’s er zijn. “We helpen mensen die minder geld hebben door voedsel uit te delen, maar wanneer je een dochter van 15 jaar thuis hebt zitten die menstrueert gaat dit nog voor voedsel.’’ Ook Corrie (vrijwilliger voedselbank Delft) vertelt hier met liefde over. ‘’De mensen vroegen er weleens naar en nu kunnen ze zelf uitkiezen wat ze het liefst gebruiken.’’ Vaak wordt er gevraagd of de MUP er volgende keer weer is en dan kan Corrie met veel enthousiasme vertellen dat de MUP zeker terug komt.

Doneren

Ook iedereen kan zelf meehelpen. Zo komen er mensen langs met maandverband of andere menstruatieproducten. Maar ook met een kleine donatie zijn ze bij de voedselbank Delft al erg blij. Met 5 euro kunnen je al bijdragen aan 5 pakjes maandverband. Ook kan je zelf een actie opzetten om menstruatiearmoede tegen te gaan. Zo komen er steeds meer MUP’s bij en kunnen we samen de menstruatiearmoede tegengaan.

Tekst: Larissa Kuiper

Bekijk hieronder de videoreportage bij de MUP in Delft.

Over de auteur

Larissa Kuiper

Ik wens je veel lees en kijkplezier op mijn website! :)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *