ZOETERMEER- Het duurde even voordat Kunstgarage Franx een feit was maar na veel funderingsproblemen, milieu issues en corona is het dan eindelijk een feit. Op 12 maart was de feestelijke opening van Franx, de vrijwilligers en het publiek waren erg blij om dit stukje kunst en cultuur van dichtbij te kunnen bekijken.
Op de oude plek van de Kwik-Fit garage is nu Kunstgarage Franx gekomen. De organisatie Terra Art Projects heeft een lange geschiedenis aan anti-kraaklocaties en nu eindelijk kunnen ze de kunstenaars een podium geven die ze verdienen. Zodra je binnenkomt in de Kunstgarage is er een grote hal te zien met 9 verschillende kunstdisciplines, oorspronkelijk was dit niet het idee vertelt curator van tentoonstelling Ode, Marus van der Made. “Het idee was eerst om meerdere units te plaatsen met in elke unit een andere kunstdiscipline, maar door corona hebben we al zoveel opgesloten gezeten dat we dat idee hebben laten varen. De uitkomst met de wanden geeft toch een soort scheiding zonder het opgesloten gevoel.” Door de wanden zie je niet direct alle kunst en dwaal je dus langs de expositie en kunstdisciplines, precies zoals het bedoeld is.
Op dit moment is de expositie: “Ode” te bekijken, de naam is erg toepasselijk. “Het staat voor Ode aan de kunst en een Ode aan iedereen die meegeholpen heeft om deze droom waar te maken!” vertelt artistiek directeur Nathalie Vinke. De expositie Ode bevat werken van Robbert de Goede, Andreas Hetfeld, Merel Holleboom, Theo Janssen, Marus van der Made, Debora Makkus, Marja Milo en Marijke Wijgerinck. Een leuk feitje is dat de laatste 5 kunstenaars uit Zoetermeer komen. Ook is er een aparte expositie te zien van Gerart Kamphuis, een genadig en bekend kunstenaar in Zoetermeer.
Een bijzonder plek en dus een bijzondere naam
De Kunstgarage zit ook in een bijzonder gebouw namelijk de automobielgarage die werd geopend in de jaren twintig door toenmalig eigenaar Dirk Franx. Veel is behouden gebleven van het historisch gebouw, de dakconstructie en de buitenmuren zijn bijvoorbeeld nog volledig authentiek. Dirk Franx was naast garagehouder ook ontwerper en uitvinder, in de garage vonden dus ook regelmatig technische experimenten plaats. Om ook ode te doen aan Dirk Franx hebben ze besloten om de naam te behouden voor de Kunstgarage. “We vonden het ook een belangrijk eerbetoon en goed om dit stuk historie terug te laten komen” aldus Nathalie.
Franx moet niet alleen een plek worden met veel historie maar ook veel dynamiek en vrijheid. Daarom verwisselen de tentoonstellingen vijf keer per jaar en is de entreé volledig gratis, op die manier kan iedereen de kunst bekijken. De opbrengsten van de winkel en het verhuur van de werkplaatsen worden gebruikt om nieuwe ideeën tot leven te brengen maar daar willen ze nog niet teveel over kwijt. “Kunst blijft ook een deel verassingen natuurlijk!” zegt Nathalie lachend.
We hebben ook gesproken met één van de kunstenaars van de expositie namelijk; Gerart Kamphuis (68). In de videoreportage hieronder gaat Yasmine Abdelkader in gesprek met Gerart over zijn achtergrond in de kunst en zijn expositie in Kunstgarage Franx.