Lage opkomst voor verkiezingen: ‘Je merkt dat mensen minder een idee hebben waarvoor ze eigenlijk stemmen.’

Lage opkomst voor verkiezingen: ‘Je merkt dat mensen minder een idee hebben waarvoor ze eigenlijk stemmen.’

Het stembureau in Zoetermeer

ZOETERMEER – Afgelopen week was het zo ver: we mochten weer stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen! Het opkomstpercentage was historisch laag, slechts iets meer dan de helft van de kiesgerechtigden ging ook echt stemmen. In Zoetermeer was de opkomst nagenoeg gelijk aan het landelijke percentage, wat merkten de stembureaus in Zoetermeer hiervan?

‘Je merkt dat mensen minder een idee hebben waarvoor ze eigenlijk stemmen,’ vertelt Marco*. Hij is voorzitter van een stembureau in de gemeente Zoetermeer. Tijdens de verkiezingen van vorig jaar was hij vicevoorzitter van een stembureau, deze keer kwam hij terug als voorzitter. ‘We kregen dit jaar meer vragen over hoe het werkt om te stemmen voor de gemeenteraad, ondanks dat mensen al jaren stemgerechtigd waren. Ook al is de gemeenteraad veel meer van directe invloed op ons, mensen voelen zich toch meer betrokken bij de Tweede Kamer.’ constateert Marco. Wat nog meer opviel, was de drukte, of eigenlijk, de ontbrekende drukte. ‘Vorig jaar kon het soms erg druk en chaotisch zijn, dit jaar was de sfeer gemoedelijker.’ Deze sfeer kan te verklaren zijn door de lage opkomst. ‘Het was inderdaad wel veel rustiger dan vorig jaar,’ ligt hij nog toe.

Het liep niet storm bij het stembureau van Marco

Jongeren

‘Opmerkelijk was dat veruit de meeste mensen die kwamen stemmen boven de 50 waren,’ vertelt Marco. De stembus lijkt voor veel jongeren nog vaak ver weg, helemaal als het gaat over iets anders dan de Tweede Kamer. Daar kan Iona* (18) zich ook in vinden. Ze is net volwassen geworden en mocht afgelopen week voor het eerst stemmen. ‘Ik heb eigenlijk geen idee wat er gebeurt in de politiek bij mij in de buurt, ik voel me er ook niet betrokken bij.’ Alhoewel ze zich niet erg bewogen voelt door de politiek in haar gemeente, is ze toch wel gaan stemmen. ‘Ik wilde wel weten hoe het is om te stemmen, ik was benieuwd. Uiteindelijk voelde toch wel goed om mijn mening te laten horen.’ Iona ziet in haar omgeving ook veel jongeren die niet echt weten of ze wel moeten gaan stemmen. ‘Als we iets over politiek meekrijgen, gaat dat eigenlijk altijd over iets wat weer in Den Haag is gebeurd. Ik denk dat daarom meer jongeren, net zoals ik, niet goed weten waarom ze moeten gaan stemmen voor de gemeenteraad.’

Referendum

Anders dan andere gemeenten, was dat ze in Zoetermeer ook mochten stemmen voor een referendum over een nieuw afvalbeleid. “Men was zich daar niet altijd van bewust,” zegt Marco, “mensen kwamen met twee stempassen, maar wisten niet dat er ook een referendum was waar ze voor konden stemmen. ‘Ik kruis maar wat aan’, hoorde ik ze dan zeggen. Dan denk ik: je wil je toch even verdiepen?” Uiteindelijk heeft ook maar iets meer dan de helft gestemd over het referendum, vergelijkbaar met de gemeenteraad. De uitslag was 17% voor en maar liefst 81% tegen het nieuwe afvalbeleid, de rest was blanco of ongeldig. ‘Opvallend was dat er iemand bij ons wilde gaan stemmen met de stempas van vorig jaar, die had hem dan wel goed bewaard!’

* De achternamen zijn bekend bij de redactie

Over de auteur

Batja Sternal

Als eerstejaarsstudent journalistiek uit Zoetermeer vind ik het interessant om me te verdiepen in politieke en maatschappelijke kwesties. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om muziek te maken en uit te gaan met vrienden. In de toekomst zou ik het heel gaaf vinden om te kunnen werken als onderzoeksjournalist of documentairemaker.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *