Lokale bandjes zorgen voor muzikale avond, maar niet zomaar: ‘We moesten op het laatste moment onze setlist veranderen’

Lokale bandjes zorgen voor muzikale avond, maar niet zomaar: ‘We moesten op het laatste moment onze setlist veranderen’

De band "Fashionably late" tijdens de bandavond

ZOETERMEER – Buiten is het stil en donker, maar binnen is het een levendige boel. In het CKC, hét cultuurcentrum van Zoetermeer, was het vrijdagavond bandnight. Een avond voor lokale bandjes om zichzelf van hun beste kant te laten zien. Een van die bands, genaamd Fashionably late, vertelt hoe het was om weer op te mogen treden.

Voor de Zoetermeerder is het CKC niet een onbekende plek. Creatievelingen kunnen hier terecht voor verschillende cursussen, workshops en lessen, ook op muzikaal gebied. Muzikanten die behoefte hebben aan een extra uitdaging kunnen in contact worden gebracht met andere muzikanten en zo ontstaan er allerlei bandjes. Deze bandjes hebben de kans om op te treden bij de CKC Bandnight die eens in de zoveel tijd gegeven wordt, zoals afgelopen vrijdag. Dit was de eerste keer sinds corona dat de Bandnight weer gehouden werd. “Eindelijk kan het weer!” zegt Tarik*, drummer van Fashionably late, enthousiast.

Setlist aanpassen

In een hoekje van de foyer van het CKC zit een groepje jongeren druk te oefenen. Het bleek de band Fashionably late te zijn, die nog een half uur hebben voordat ze aan de beurt zijn. Voor de band liep de avond niet helemaal als gepland. Hun leadzanger heeft wekenlang last gehad van griep en was op de desbetreffende avond nog niet helemaal de oude. “We hoopten dat we gewoon alles konden spelen, maar zijn stem bleek toch te schor voor een nummer”, vertelt Tarik. Op het allerlaatste moment hebben ze de setlist aangepast. “Ik moet ineens een liedje leren wat we jaren geleden voor het laatst gespeeld hebben samen.” Tarik doet snel zijn oortjes in om het nummer te bestuderen.

Het optreden

De grote zaal van het CKC is omgebouwd tot knus concertzaaltje. Geen tribune, maar statafels waar mensen onder het genot van een biertje kunnen genieten van de muziek. Na een ander bandje genaamd Delta, is Fashionably late eindelijk aan de beurt, als vijfde van de negen. Elk bandje krijgt ongeveer een half uur om in te vullen, al met al een avondvullend programma. Gitaren worden aangesloten, de spotlight gaat aan en Fashionably late begint, ironisch genoeg, precies op tijd. Na een aantal liedjes, onder andere van Arctic Monkeys en Machine Gun Kelly, is She van Green Day aan de beurt: het vervangende nummer. Na een kleine uitleg van de leadzanger beginnen ze met spelen, het publiek reageert zeer enthousiast. “Dit motiveert mij om misschien ook wel met mijn bandje op te gaan treden”, vertelt Danique*. Zij heeft zelf wekelijks gitaarles bij het CKC en kwam voor corona vaker naar bandavonden. “Wie weet zie je mij de volgende keer wel op het podium!”

De band Delta tijdens de bandavond

Grote plannen

Achter de schermen is een opgeluchte band te horen. “Het ging niet heel slecht!” klinkt er. “We hadden al heel lang niet geoefend samen. Gisteren kwamen we voor het eerst in weken weer bij elkaar”, legt Tarik uit. Dat het zo goed ging hadden ze zelf stiekem ook niet verwacht. “2022 CKC, 2024 Pinkpop.”

* De achternamen zijn bij de redactie bekend.

Over de auteur

Batja Sternal

Als eerstejaarsstudent journalistiek uit Zoetermeer vind ik het interessant om me te verdiepen in politieke en maatschappelijke kwesties. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om muziek te maken en uit te gaan met vrienden. In de toekomst zou ik het heel gaaf vinden om te kunnen werken als onderzoeksjournalist of documentairemaker.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.