Geen plek voor het Poppodium ‘Boerderij’

Geen plek voor het Poppodium ‘Boerderij’

Het huidige gebouw van het Poppodium 'Boerderij'

ZOETERMEER- Het Poppodium ‘Boerderij’ is voor de meeste Zoetermeerders een wel bekend fenomeen. Het is een plek waar muziekliefhebbers uit binnen- en buitenland samen komen om in een intieme setting te genieten van wereldberoemde muzikanten. Maar het podium wil verder groeien in een groter gebouw, want hoe het nu gaat is er weinig toekomst voor de Boerderij.

Het Poppodium is de laatste tijd erg gegroeid, zeker nu er wereldberoemde muzikanten spelen wordt het tijd voor een groter gebouw. De Boerderij is al een lange tijd bezig met de gemeente voor een nieuwe plek. Het gebouw waar ze nu inzitten aan de Amerikaweg, is simpelweg te klein met de grote van het publiek wat ze nu trekken. Ook heeft de leiding van het Poppodium een brandbrief gestuurd naar alle nieuwe raadsleden om hier opnieuw aandacht aan te besteden. De nieuwe gemeenteraad moet zo snel mogelijk voor de Boerderij een toekomstperspectief gaan aanbieden.

Grote namen

Het Poppodium heeft zichzelf aardig op de kaart gezet de laatste tijd. Het is niet alleen maar een trekpleister voor de lokale bewoners maar ook internationaal gooit het hoge ogen. Juist daarom vindt de directeur, Arie Verstegen en voorzitter Nicole van de Graaf, dat er gehoor moet gegeven worden aan het verzoek voor een groter gebouw. ‘De Boerderij blijft graag een toonaangevend poppodium met nationale en internationale uitstraling, waar Zoetermeer trots op kan zijn. Verschillende malen werden wij verkozen in de top van de internationale podia.’ schrijven de Boerderijbestuurders aan de politiek. Het Poppodium beschikt over een grote zaal, ook wel de ‘CreativeColors Zaal’ waar 750 bezoekers kunnen kijken naar levende legendes uit de wereld van de prog, symfonische rock, classic rock, metal, blues, jazz, soul en funk. Ook is er het Podiumcafé waar je na de hand nog kan napraten over muziek. In het Podiumcafé is er ook nog een klein podium voor optredens tot 100 bezoekers. Zo vinden er onder andere album presentaties plaats van bekende en minder bekende muzikanten. De Boerderij heeft dus voor iedereen wat wils.

Aangezien de Boerderijbestuurders al sinds 2018 bezig zijn met uitbreiden vinden ze ook dat er echt haast zit achter dit plan. ‘De tijd begint te dringen, zonder nieuwe huisvesting voor Boerderij is de toekomst van dit geliefde podium onzeker’. Nu de nieuwe gemeenteraad is gevormd vraagt de Boerderij om snel duidelijkheid te bieden en binnen vier jaar te starten met de uitvoering.

Plek zat maar geen plek

Er zijn wel een paar plekken waar eerder al over is gesproken met de gemeente, die eventueel de nieuwe locatie van de Boerderij kunnen worden. In 2020 is hier een Onderzoek Boerderij 2020 overgedaan. Het gaat om de straks leegstaande brandweerkazerne in het Stadshart, het terrein naast de Boerderij en de huidige plek waar ze nu zitten. In het laatste geval zijn er al een paar problemen die spelen. Het huidige gebouw is lastig te verbouwen, zelfs als het uitgebreid wordt levert het nauwelijks iets op en kost erg veel geld. Geld wat de gemeente op dit moment niet heeft en ook al eerder is toegegeven door wethouder Robin Paalvast. De andere optie, de brandweerkazerne zijn meerdere politieke partijen niet erg enthousiast over. Verstegen had hier al rekening mee gehouden en vind het dan ook geen probleem, zolang het terrein naast de Boerderij beschikbaar is. Maar tot zijn schrik is dat plan alweer in het water gevallen. Er is namelijk nu sprake dat de kavel naast de Boerderij als optie is aangeboden voor een nieuw politiebureau. Niet alleen heeft de Boerderij dan geen plek meer maar krijgen ze ook een parkeerprobleem. Het politiebureau komt dan te staan op de huidige parkeerplaats. Op deze manier heeft de Boerderij twee problemen terwijl ze juist opzoek zijn naar oplossingen. Zo te zien moet er dus nóg een andere plek worden gevonden voor het Poppodium.

Zo! Nu wel een plek?

Partij, Zo! Zoetermeer, vind het een vervelende gang van zaken. Hierom hebben zij schriftelijke vragen ingediend bij het college met de hoofdvraag om eens echt aandacht hieraan te besteden. Partij Zo! Zoetermeer vindt net zoals de Boerderij, het beste alternatief het terrein naast de Boerderij en Gymworld in. ‘In een overleg dat wij met De Boerderij hadden, is ons gebleken dat aan De Boerderij was toegezegd om de locatie tussen hun huidige pand en Gymworld vrij te houden tot er een definitief besluit over de uitbreiding is genomen, maar dat die toezegging recentelijk door het college is ingetrokken.’ schrijft Marijke van der Meer, fractievoorzitter van Zo! Zoetermeer. Kortom willen ze weten van het stadsbestuur hoe het nu zit met de kavel, gaat het naar de politie of toch naar de Boerderij?

Emoties lopen hoog op

Na nu vier jaar spreken met de gemeente en politieke partijen zit de Boerderij nog steeds op dezelfde plek als eerst. De Boerderij laat weten in een mail geen behoefte te hebben aan nog een interview over dit onderwerp. ‘Het ligt allemaal nogal politiek gevoelig. ‘Zegt Janine Karlas, marketing en beleid Poppodium Boerderij, als enige antwoord. Ook de gemeente wil weinig loslaten over de plannen op dit moment. Ze zeggen alleen dat eraan gewerkt wordt, maar op welke manier, hoe en vooral wanneer is nog onduidelijk. Het is wel duidelijk dat het laatste woord hier nog niet over gezegd is. Vooral met de nieuwe gemeenteraad komt dit plan hoogstwaarschijnlijk ten spraken, tot die tijd blijft het Poppodium Boerderij op dezelfde plek als eerst.

Over de auteur

Samantha van Reijsen

Hai! Ik ben Samantha van Reijsen, beginnend student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, maar ik woon in Zoetermeer. Ik ben erg nieuwsgierig en dat is vooral mijn drive om verhalen te vinden en door te vertellen aan anderen. Niet alleen schrijf ik maar maak ik ook foto's en documentaires voor verschillende bedrijven en in mijn vrije tijd ben ik bezig met de site voor het lokale cultuurcentrum in Zoetermeer om alle gebeurtenissen bij te houden. In het dagelijks leven heb ik het dus vaak druk, maar dat vind ik juist erg fijn. Ik schrijf graag over evenementen en bijzondere dingen die gebeuren in de buurt, vooral om de mening van het volk te laten horen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *