Technicus, cateraar en gastheer op hetzelfde moment: dit was de dag van Jos

Technicus, cateraar en gastheer op hetzelfde moment: dit was de dag van Jos

Linda en Tjapko in de huiskamer van Nelleke en Jos

ZOETERMEER – Voor de muziekliefhebber was Zoetermeer the place to be afgelopen zondag. Het was namelijk weer tijd voor Gluren bij de Buren: een dag waarbij er door de hele stad huiskamers en achtertuinen worden omgetoverd tot kleine podia voor verschillende artiesten. Alle inwoners van Zoetermeer mochten zichzelf, en dus hun huis, opgeven om mee te doen. Maar hoe is het om host te zijn van zoiets?

Nelleke en Jos van Wijk wonen in Zoetermeer en stellen al sinds het begin van Gluren bij de Buren hun huis beschikbaar. “Wij hadden dit al een keer gezien in een andere gemeente. We vonden het toen zo leuk om als bezoeker mee te maken, dat toen het ook hier kwam, wij ons meteen hebben aangemeld”, vertelt Jos. “Het was geen kwestie van twijfel, het was een kwestie van doen.” Sindsdien zijn ze fanatieke hosts, elke keer geven ze zichzelf weer op. “Alleen afgelopen keer waren we toevallig op vakantie, helaas.” Dit jaar zijn ze wel weer van de partij en hosten ze het huiskamerconcert van zangduo Tjapko en Linda uit Pijnacker.

Voorbereidingen

Er gaat een hele organisatie schuil achter het huiskamerconcert bij Nelleke en Jos. Nadat je jezelf opgeeft op de website van de organisatie, wordt er bekendgemaakt met welke artiest je gekoppeld bent. “Van tevoren komen we alvast in contact met de artiest”, legt Jos uit. “We hebben ze eerst een keer hier uitgenodigd om elkaar beter te leren kennen.” Dan begint de logistieke uitdaging. “Eigenlijk is dat gewoon een stukje creativiteit: hoe ga ik mijn huiskamer verbouwen?” Een positieve mindset ontbreekt niet bij Jos, zelfs niet als er op het laatste moment nog dingen moeten gebeuren. “Ik heb vandaag nog een kwartier van tevoren de verlichting aan moeten passen”, vertelt Jos trots. “Ik vond dat de artiesten niet goed uitgelicht werden, er was te veel tegenlicht. Tja, ik ben erg perfectionistisch.”

Bij de officiële start van Gluren bij de Buren is het voor Jos ook bepaald niet rustig. Terwijl Nelleke de gasten naar binnenlaat geeft Jos iedereen persoonlijk wat te drinken. Wanneer het tijd is voor het optreden geeft Jos ze nog een enthousiaste introductie, waarna ook hij kan gaan zitten en genieten van de muziek.

Contact

Na afloop van het optreden wordt het belang van Gluren bij de Buren pas echt duidelijk, het handjevol mensen wat langskwam gaat namelijk met elkaar in gesprek. “Je komt op een creatieve manier in contact met mensen uit je eigen buurt”, vertelt een vrouw die kwam kijken. “Ik ben hier samen met een vriendin die ik heb ontmoet bij de vorige Gluren bij de Buren, zo zie je maar weer wat voor moois het kan brengen!”

Hardrockband

De afgelopen jaren hebben allerlei artiesten de huiskamer van Nelleke en Jos mogen omtoveren tot een kleine concertzaal. “De eerste keer hebben we twee dames gehad die nummers zongen van Boudewijn de Groot”, vertelt Jos. “Het jaar erop kregen ze twee jonge meiden die vers van de kleinkunstacademie een cabaretvoorstelling kwamen geven.” De derde keer kregen ze iets heel anders. “Toen kregen we ineens twee jongens die een hardrockband vormden”, legt Jos grijnzend uit. “Gelukkig hebben ze zich netjes gedragen en de huiskamer niet al te hard opgeblazen.”

In het filmpje is een interview te zien met Tjapko, artiest bij Nelleke en Jos thuis.

Over de auteur

Batja Sternal

Als eerstejaarsstudent journalistiek uit Zoetermeer vind ik het interessant om me te verdiepen in politieke en maatschappelijke kwesties. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om muziek te maken en uit te gaan met vrienden. In de toekomst zou ik het heel gaaf vinden om te kunnen werken als onderzoeksjournalist of documentairemaker.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.