Activiteiten en gastlessen tijdens de Week van het geld

Activiteiten en gastlessen tijdens de Week van het geld

paper, money

DELFT- Er moet meer aandacht komen voor het praten over geld met jongeren. Praten over financiële zaken en schulden is bij sommige jongeren thuis nog steeds een taboe. Om dit taboe te doorbreken en jongeren meer te leren hierover wordt er elk jaar de Week van het geld georganiseerd. In deze week worden er op scholen gastlessen gegeven en wordt er stilgestaan bij het belang van het hebben van financiële vaardigheden. Ook afgelopen week waren er weer veel activiteiten en lessen, allemaal in het teken van geld.

Dit jaar wordt alweer de 11e editie van Week van het geld georganiseerd. Van 28 maart tot 1 april konden scholen en gemeenten mee doen aan de Week van het Geld. Omdat het geld gebruik steeds digitaler wordt is het thema dit jaar dan ook ‘van doekoe tot digi’. Op scholen worden er gastlessen gegeven en opdrachten gemaakt. Elke school kan gratis kranten bestellen met opdrachten over geld voor thuis en op school. Ook deden dit jaar 51 gemeenten mee aan deze week. Zij organiseerden activiteiten bij bijvoorbeeld sportverenigingen en ook voor ouders waren er voorlichtingen over hoe je nou met je kind over geld praat. Uit onderzoekt blijkt dat als je jong leert verstandig om te gaan met geld, dit een goeie basis legt voor financiële zelfstandigheid als volwassene.

De Week van het geld is een initiatief van Wijzer in Geldzaken. Dit is een samenwerkingsverband van brancheorganisaties, consumentenorganisaties, overheden en wetenschap. Volgens Oscar de Grave, projectmanager van de Week van het geld, is het onwijs belangrijk dat deze week er is. Uit onderzoek blijkt dat de financiële vaardigheden van jongeren niet vanzelfsprekend zijn en dat niet iedereen dit van huis uit mee krijgt. ‘Jongeren krijgen op steeds jongere leeftijden al met geldzaken te maken bijvoorbeeld bij online spelletjes of bij het afsluiten van een telefoon abonnement. Daarom is het ook belangrijk dat we op jonge leeftijd al in gesprek met ze gaan’, vertelt Oscar. ‘Met deze week willen we dus financiële educatie geven aan jongeren en hiermee voorkomen dat ze in de toekomst in de schulden raken.’ Volgens Oscar is de Week van het geld zeker niet de oplossing om financiële problemen te voorkomen. ’Het liefst willen we natuurlijk dat financiële educatie een vast programma in het onderwijs wordt.’ Voor praten over gelzaken zou meer aandacht moeten komen in de maatschappij vindt Oscar.

Op scholen worden dus o.a. gastlessen gegeven. Zo ook op het Stanislas Westplantsoen in Delft. Karin Schrederhof, wethouder Wonen, Wmo en Sport, kmt langs om te praten over geld met de leerlingen. De leerlingen hadden van te voren posters gemaakt met vragen erop en ook adviezen voor de gemeente over hoe ze jongeren nu beter kunnen bereiken als het gaat om geld. Ook Karin vindt het belangrijk om zo vroeg mogelijk met kinderen in gesprek te gaan hierover. ’Het lijkt bijna alsof geld abstract is, daarom is het belangrijk om te leren dat de inkomsten en uitgiften wel een beetje in verhouding blijven’, vertelt Karin.

Vorige week is de Week van het Geld feestelijk geopend door onze Koningin Maxima in de Kunsthal in Rotterdam. Ook zij vraagt aandacht voor financiële educatie en verstandig omgaan met geld. Onze koningin was te gast bij FunX om met twee jongeren te praten over geldzaken. Maxima vertelt hier: ‘Als je achttien wordt komen er zoveel verantwoordelijkheden op je af: een zorgverzekering, belasting betalen, je DigiD. Je moet weten hoe je daarmee om moet gaan. Daarom is deze week zo belangrijk, want we weten dat als kinderen van jongs af aan goed om leren gaan met geld, ze later minder problemen krijgen met financiële stress. Er moet geen schroom zijn om erover te praten, let’s talk about money!’

Wij gingen langs bij de gastles van Karin Schrederhof. Benieuwd hoe dat was? Kijk snel de videoreportage!

Over de auteur

Larissa Kuiper

Ik wens je veel lees en kijkplezier op mijn website! :)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *