Nationale week voor musea trekt veel bezoekers

Nationale week voor musea trekt veel bezoekers

Den Haag – Musea, een branche die steeds groter blijft worden. Van kleding tot aan schilderijen en van zee beelden tot aan auto’s. Tegenwoordig zijn er duizenden soort musea te vinden. Voor iedereen belangrijk, van oud tot jong, van advocaat tot studente, opa of oma iedereen leert van kunst. Deze week is het de nationale week van de musea. Maar wat doen de musea hier zelf mee?

Musea zijn een belangrijke plek voor ieder zijn of haar ontwikkeling. Echter wordt het onder de jeugd steeds “saaier” gevonden. Dit is erg jammer, want ieder museum is verschillend. Kunst in een museum gaat niet puur en alleen over beeldende kunst of bijvoorbeeld de schilderkunst. Nee het gaat veel verder dan dat. Kunst is een breed begrip. Het gaat van schilderkunst tot mode, van zee creaties tot auto’s, alles komt langs. Deze week gaat het daarover, de week van de musea. Voor kinderen is dit ook een belangrijke week.

Basisschool de Bernadette verteld “Wij als basisschool dragen bij aan de ontwikkeling van de kinderen, we willen dit op alle vlakken op een positieve manier doen. Musea horen daar ook bij. We merken dat hoe ouder de kinderen worden, hoe minder interessant ze het vinden. Vanaf groep 6 neemt de lol ervan een beetje af. Toch blijven we de uitjes naar de musea doen. We zoeken zo veel mogelijk verschillende soorten kunst op, om hun kennis te verbreden en de interesse in de kunst te behouden. Zo heb je het museon, een onderzoek museum voor kinderen. Hier gaan ze zelf hun gang en heb je veel verschillende onderwerpen die je in het echte leven ook tegenkomt. Van dit soort musea leren ze heel erg veel.”

De musea zelf

Het ene museum doet veel met de week van de musea en de ander wat minder. Maar hoe zit dat in Den Haag? De huismeester van het zee museum in Den Haag vertelde dat zij weinig doen met deze week, maar wel aan pr doen. Zo zei hij dat ze wel een bord buiten hebben hangen en volop op sociale media bezig zijn om bezoekers te trekken voor deze week. Het Kunstmuseum in Den Haag exposeert verschillende moderne kunsten. Van Mondriaan tot de keramische beelden van Morten Løbner Espersen. Bekend als een groots museum, toch doen zij niks met de week van de musea. De balie assistente verteld “Wij houden het klein, omdat wij maandelijks nieuwe exposities hebben.”

Een museum dat wel meedoet is een modemuseum in Den Haag. Een van de medewerkers, Iris Kortekaas legt uit wat zij doen tijdens deze week. “We hebben meerdere dingen georganiseerd, zo ook een kledingruil. Mensen mogen de hele week kleding inleveren die ze zouden willen ruilen en krijgen dan een ticket met het aantal ingeleverde kledingstukken. Het mogen er max 5 zijn, want vrijdag komt iedereen dan om te ruilen. Als iemand 20 stukken inlevert en er 20 meeneemt, dan is dat wel veel. Dus vandaar de kaartjes. We doen dit om bekendheid onder de mensen te krijgen, dat mode ook een vorm van kunst is en om natuurlijk bezoekers te trekken.”

WakkerWest had een afspraak bij het modemuseum, maar helaas konden we er niet bij zijn. Toch hebben we een bijzondere invaller gevonden! Kijk het hier met onze verslaggeefster Ottelien Devilee.

Over de auteur

Ottelien Devilee

Hii, mijn naam is Ottelien Devilee en ik ben 18 jaar oud. Ik zit in mijn eerste jaar van de opleiding Journalistiek en heb het heel erg naar mijn zin! Schrijven doe ik vanuit mijn hart en het liefste over verschillende dingen die ik mee maak. Verder luister ik graag naar podcasts waar ik hard om kan lachen of waar ik wat van kan leren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *