‘Het is absoluut complete onzin dat je huidcellen afsterven door het smeren van zonnebrandcrème’

‘Het is absoluut complete onzin dat je huidcellen afsterven door het smeren van zonnebrandcrème’

Ramon die zichzelf insmeert met zonnebrand

Ga je een dagje naar Scheveningen of Kijkduin, of kies je toch voor het Westlandse strand in Monster of s’ Gravenzande? Waar je ook heen gaat, insmeren is van groot belang. Niet iedereen denkt hier hetzelfde over. Zonnebrand zou bijvoorbeeld gevaarlijk zijn, volgens de zogenoemde ‘zonnebrand wappies’. Hoe zit het nou echt met zonnebrand? Dermatoloog Soe Janssens van het Antoni van Leeuwenhoek en van Aestate Clinic Amstelveen beantwoordt vijf vragen over zonnebrandcrème.

De ‘zonnebrand wappies’ geloven dat je huidcellen afsterven wanneer je zonnebrand smeert. Wat is hiervan waar?

‘Het is absoluut complete onzin dat je huidcellen afsterven door het smeren van zonnebrand. We hebben nog nooit patiënten hoeven behandelen voor afstervende cellen ten gevolge van zonnebrandcrème. Wel is zonnebrand een cosmetisch product wat een allergische reactie kan veroorzaken. Dit is een algemeen kenmerk van cosmetische producten en geldt niet alleen voor zonnebrandcrèmes. Er zitten verschillende bestanddelen in de crème. Je hebt chemische filters en minerale filters. De mineralen filters dienen als een soort beschermlaag over de huid, die UV-stralen weerkaatsen en zijn ook zeer geschrikt voor kinderen. De chemische filters absorberen de UV-stralen en zijn aan allerlei veiligheidseisen gebonden door de voedsel- en warenautoriteit in Nederland. Deze stoffen kunnen soms allergische reacties veroorzaken, maar echt het aantasten van de huidcellen is een veel te grote misvatting wat zonnebrandcrème met je huid kan doen.’

Ook denken mensen dat de factor die aangegeven staat op de zonnebrandcrème niet de factor is dat er daadwerkelijk in zit en dat je dus hoe dan ook huidkanker krijgt. Hoe kijkt u op naar deze uitspraak?

‘Het klopt wel en niet. Er zit niet een lagere factor in, maar het gaat erom dat in het gebruik van het middel er een bepaalde dikte gesmeerd moet worden. Die dikte is essentieel om de juiste factor te kunnen geven, maar de aanbevolen dikte van de fabrikant is vaak wel wat dikker dan wat mensen prettig vinden. Hier komt die discordantie vandaan.’

U bent natuurlijk dermatoloog en weet alles over de belangen van zonnebrandcrème. Hoe belangrijk is het dat wij ons goed blijven insmeren?

‘Dat is uitermate belangrijk. Vooral voor mensen die niet zo heel makkelijk bruin worden. Het gaat om de ultraviolette straling. Dat is de straling die schade geeft aan de kernen van onze huidcellen. Als die kernen veranderen kan er genetisch materiaal in die cellen veranderen, zodanig dat die cellen een ander gedrag krijgen dan wat ze horen te doen. Zo kan huidkanker ontstaan. En wat is nou het kenmerk van huidkanker? Dat betekent dat cellen ongebreideld en ongecontroleerd kunnen gaan groeien en vermeerderen. Een plekje kan gaan veranderen, het ziet er anders uit dan normale huid, het gaat bloeden, het heeft een kwetsbaar oppervlak, het wordt hobbelig, het kan dieper in de huid gaan doorgroeien en diepere organen gaan aantasten. Door het gebruik van zonnebrandcrème kan die UV-straling minder doordringen in de huidcellen en minder schade veroorzaken.

Maakt u zich zorgen over de misvattingen die nu opleven onder de maatschappij?

‘Als ik kijk naar mijn ervaringen in de spreekkamer heb je een enkeling die beweert dat zij geen zonnebrandcrème hoeven te smeren, of het niet nodig of veilig vinden. Gelukkig hoor ik het zelf niet zo vaak. Het gaat hier om een populatie die al huidkanker heeft gehad, maar in de normale populatie kunnen weer heel andere overtuigingen bestaan. Als je echt overtuigd bent dat iets onveilig is en je voortbestaan bedreigt, dan kan ik me voorstellen dat je anderen wilt waarschuwen. Vanuit dat oogpunt begrijp ik dat dit gebeurt. Via sociale media heb je dan een groot bereik. Wie de auteur is van post en of het gebaseerd is op bewijs dat wordt door het gros niet gecheckt. Ik ben er dus niet blij mee, want het is niet gebaseerd op wetenschappelijke bevindingen. Het is gewoon onwaar.’

Wat is volgens u een oplossing om mensen te laten zien dat zonnebrandcrème helemaal niet zo schadelijk is als dat gedacht wordt?

‘Het is mooi dat ik benaderd word voor interviews. Ik ben bijvoorbeeld ook al benaderd door het AD en zij hebben een groot bereik. Verder worden er via LinkedIn dingen gepubliceerd door experts, waardoor mensen dit ook weer te zien krijgen. Ik ben blij dat de journalistiek ons een platform biedt, maar zo zullen er altijd mensen zijn die te kritisch zijn om te geloven wat experts vertellen. Daarom denk ik dat je er niet te veel aandacht aan moet besteden. Je hebt altijd mensen die het er niet mee eens zijn, maar mensen kunnen wel informeren met betrouwbare bronnen.’

 

Over de auteur

Britt Doré

Hallo allemaal! Mijn naam is Britt Doré, ik ben 17 jaar en studeer aan de school voor journalistiek. Mijn interesses liggen vooral bij tv en radio. Ook vind ik interviews en podcasten super leuk om naar te luisteren! Ik wil me graag verder ontwikkelen en heb nu al zin om van alles over de journalistiek te gaan leren!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *