“Papa heeft ons huis wel een rookmelder? “

“Papa heeft ons huis wel een rookmelder? “

Brandweerkazerne Oosterheem, open dag 2022

ZOETERMEER- Brand, natuurlijk het laatste wat je wilt dat er gebeurt in je huis. Vandaar dat de brandweerkazerne Oosterheem een open dag had afgelopen week om mensen bewust te maken van gevaren in en rondom het huis. Het is een dag vol met activiteiten zoals; een vuurtje blussen, meerijden met de brandweer, mee omhoog in de kraan van de brandweerauto. Maar ook demonstraties met echt vuur en wat te doen als er brand uitbreekt in huis. De brandweer probeert op een speelse manier zo kinderen te laten praten met hun ouders over brandveiligheid. We spraken met Betty Wentink, coördinator Brandveilig Leven over hoe ze van plan zijn dat te bereiken. 

Een dag voor jong en oud

‘Tuurlijk kinderen komen hier om te kijken naar de brandweerauto’s, om zelf een nepvuurtje te blussen en überhaupt de brandweermannen- en vrouwen te zien. Ze kijken toch erg op naar de brandweer, het heeft natuurlijk altijd al een spannend imago. Maar we hopen toch dat ze na zo’n dag een keertje vragen aan hun ouders zoiets als: “Papa heeft ons huis wel een rookmelder?”. Zodat ze dus in gesprek raken erover.’, vertelt Betty.

Er was inderdaad genoeg te doen. Buiten kan je samen met een brandweerman of -vrouw een nepvuurtje blussen met een echte brandweerslang ook werd er informatie gegeven aan ouders over de gevaren in het huis. Je kan glittertatoeages krijgen of een kleurplaat van de brandweer inkleuren. Ook zijn er ouderwetse brandweerauto’s om te bezichtigen en konden kinderen meerijden in de brandweerauto of mee omhoog in de kraan. Er werden dus demonstraties geven zoals wat je moet doen als de vlam in de pan slaat en als er brand uitbreekt in een auto. Genoeg te zien dus, maar leren de mensen hier ook wat van? Volgens Betty zeker wel, er staan een paar informatiekraampjes waar je alles kan vragen. Het is volgens haar laagdrempelig genoeg en ook voor de ouderen hebben ze speciale kaarten waar ze een volledig gratis huisbezoek kunnen aanvragen. Bij zo’n huisbezoek komt er iemand dan langs van de brandweer die het huis controleert op brandveiligheid.

De nieuwe gevaren en oplossingen ervoor

Vanaf 1 juli is het verplicht om minimaal één rookmelder per verdieping in huis te hebben. Rookmelders lijken natuurlijk heel vanzelfsprekend, maar toch blijken nog aardig wat mensen er geen te hebben of niet op elke verdieping. Betty vertelt dat het je zal verbazen hoe vaak ze nog op huisbezoek komen en zien dat er geen rookmelder hangt, levensgevaarlijk vindt ze het. Ze zijn dan ook enorm blij dat het verplicht wordt gesteld. ‘Veel mensen weten niet dat de meeste slachtoffers vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je namelijk niks maar je gehoor werkt wel, door dus alleen rooklucht word je niet wakker. Rookmelders zijn dus heel erg belangrijk.’, zegt Betty met een bezorgd gezicht.

Tegenwoordig heeft bijna iedereen natuurlijk een telefoon, die je waarschijnlijk ’s nachts in de oplader legt want dan is die morgen helemaal opgeladen, toch? Dat zal ik dus niet meer doen vertelt Betty. In een telefoon zit een Lithium-ion batterij of li-on batterij, als deze gewoon goed gebruikt wordt zijn ze in principe niet gevaarlijk. Maar als ze worden overladen of de batterij wordt te heet kunnen ze spontaan ontbranden of zelfs ontploffen. Deze batterij zit niet alleen in een smartphone, maar ook in accu’s van elektrische fietsen, tablets, laptops en hoverboards. In huis heb je dus heel veel van deze batterijen. Gelukkig heeft Betty een paar tips om te voorkomen dat je batterij in de brand vliegt. ‘Zodra je batterij is opgeladen haal hem uit het stopcontact, zo voorkom je dat je de batterij onnodig onder lading hebt staan. Let er ook op als je hem ’s nachts oplaadt, omdat het niet anders kan, dat je hem niet op een warme plek neerlegt zoals onder je kussen. Je batterij wordt natuurlijk een beetje warm en die warmte moet weg kunnen.’, vertelt Betty.

Brand!? Wat nu?

‘Natuurlijk moet je ook letten op de andere gevaren die al tijden bestaan, maar we toch steeds blijven herhalen.’ Hierbij doelt Betty op de rookmelders en koolstofmonoxidemelder te laten keuren, vlam in de pan, hoe je brand kan voorkomen bij huishoudelijke taken en veilig vluchten. Bij het laatste vergissen mensen zich soms dat het alleen gaat om vluchtwegen en dat er geen spullen in de weg staan, maar Betty vertelt ons hoe snel het kan gaan tijdens brand.

‘Zodra er brand uitbreekt en je 112 hebt gebeld heb je ongeveer 3 min om veilig buiten te komen, het is veel korter dan je denkt en brand breidt zich erg snel uit, ook door de vele elektrische apparaten tegenwoordig en kunststofmaterialen. Als eerst blijf kalm en waarschuw de mensen om je heen. Heel belangrijk! Blijf dicht bij de grond, rook trekt namelijk omhoog. Ook is het belangrijk om ramen te sluiten en deuren dicht te doen achter je. Vuur heeft namelijk drie dingen nodig om te branden; warmte, brandstof en zuurstof, haal je één van deze factoren weg dan dooft de vlam. Dus doe de deuren dicht! Onthoud rook kan soms opeens heel snel opkomen. Hierdoor worden de trap en overloop onherkenbaar en soms niet of zeer moeilijk te bereiken. Door de zwarte, dikke en giftige rook zie je niets meer en ademen gaat moeizaam. Zodra je buiten ben, controleer je of er nog mensen binnen zijn, als je 112 nog niet gebeld hebt bel ze dan nu.’, zegt Betty terwijl ze wijst naar een filmpje over veilig vluchten

Mijn tweede familie

Betty is 60 jaar oud en werkt er al sinds 1983, waar ze begon als secretaresse. De reden waarom ze wilde werken bij de brandweer is een familie dingetje. ‘Mijn vader is brandweer en mijn oudste broer ook. Dus vanuit huis kreeg ik dit altijd al mee en door alle verhalen van mijn vader werd ik toch ook wel nieuwsgierig. Zodra je begint bij de brandweer ga je eigenlijk niet meer weg, dit is ook een grote familie.’, zegt ze terwijl ze wijst naar een paar collega’s om haar heen.

Volgend jaar is ze 40 jaar in dienst bij de brandweer en komt er zeker een feestje  . Ze begint wel te merken dat het allemaal wat moeilijker wordt. ‘Ondanks dat ik niet de vuren moet blussen, ren je toch wel veel rond altijd zoals je nu merkt, je staat altijd onder druk. Nu ik wat ouder word, begin ik toch te merken dat het niet meer zo makkelijk gaat als 40 jaar geleden.’, zegt ze lachend terwijl ze door het pand rent.

Over de auteur

Samantha van Reijsen

Hai! Ik ben Samantha van Reijsen, beginnend student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, maar ik woon in Zoetermeer. Ik ben erg nieuwsgierig en dat is vooral mijn drive om verhalen te vinden en door te vertellen aan anderen. Niet alleen schrijf ik maar maak ik ook foto's en documentaires voor verschillende bedrijven en in mijn vrije tijd ben ik bezig met de site voor het lokale cultuurcentrum in Zoetermeer om alle gebeurtenissen bij te houden. In het dagelijks leven heb ik het dus vaak druk, maar dat vind ik juist erg fijn. Ik schrijf graag over evenementen en bijzondere dingen die gebeuren in de buurt, vooral om de mening van het volk te laten horen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *