‘Ik vind water pas lekker als het door de brouwerij is geweest’

‘Ik vind water pas lekker als het door de brouwerij is geweest’

Loek Eerhart en Viresh Bachoe, de eigenaren van de Zoetermeerse Brouwerij

ZOETERMEER- Nu het bijna zomer is heeft iedereen wel zin in een koud pilsje op het terras of op het strand. Maar misschien heb je weleens zin in een ander soort biertje, probeer dan eens ‘Roem’ bier, gebrouwen in Zoetermeer. Wij zijn afgelopen week tijdens de week van het bier langsgegaan bij, ‘De Zoetermeerse Brouwerij’ waar dit ‘Roem’ bier wordt gebrouwen. Hier spraken we met één van de eigenaren, Loek Eerhart, over het verhaal achter deze brouwerij.

‘De Zoetermeerse Brouwerij is sinds januari dit jaar pas echt een feit. Samen met Viresh Bachoe hebben we dit bedrijf neergezet. We houden beide erg van bier en besloten een bedrijf te beginnen. Ik ben meer de brouwer en Viresh doet vooral de marketing erachter, zo zijn we een heel sterk team samen! We willen mensen graag verbinden met ons bier en vooral dat als mensen denken aan de Zoetermeer dat ze ook denken aan ons ‘Roem’ bier. ‘

Passie voor bier

‘Ik denk dat de passie voor bier te brouwen is begonnen bij mijn studie tijd. Ik deed de opleiding chemisch technoloog waar we een vak hadden over levensmiddelen. De eindopdracht was heel erg vrij, bijna alles mocht wel. Dus uiteindelijk ben ik voor studiepunten bier gaan brouwen. Ik vind water namelijk pas lekker als het door de brouwerij is geweest. Ook heb ik een jaar in Amerika gewoond, zij lopen erg vooruit op bier brouwen. Je hebt daar in een beetje goed café eigenlijk alleen maar speciaal bier, hier ben ik ook IPA-bier gaan leren drinken. Dat is een bier die veel bitterder is met meer smaakdiepgang, veel mensen vinden het niks. Maar wij willen het mensen leren waarderen’

‘Uiteindelijk ben ik gaan werken als data-analist voor Heineken. Door de hele dag alle verhalen te horen over bier brouwen pik je toch heel wat op en wordt je nieuwsgierig, ik ook dus. Ik ben toen zelf gaan proberen bier te brouwen en nam het eens mee op werk. Ik kreeg veel reacties en ook uiteindelijk van me baas. Hij was onder de indruk, maar vond wel dat als ik het op de markt ging brengen dat het tot een bepaald aantal liter mocht. Nooit verwacht dat ik er echt wat mee ging doen, maar hier staan we dan!’

Gebrouwd door vriendschap

‘Officieel heette ons biermerk niet ‘Roem’ maar ‘LVR’, wat stond voor; Loek, Viresh en Rodin. Rodin is ook een vriend van ons maar wilde niet serieus bij het bedrijf bezig zijn, hij wilde het als hobby houden. Dit was in principe eerst ook maar een hobby. Het begon op een feestje van het zusje van Viresh waarmee ik bevriend was. Zijn zusje vertelde aan mij dat ik eens met Viresh moest praten aangezien we beide gepassioneerd waren over bier. We stonden de hele zaterdagavond te praten met elkaar en ook met Rodin en zondagochtend stonden we in de keuken ons eerste experiment te brouwen. Het ging erg snel.’

‘Bij veel meetings was Rodin er niet bij, waar we steeds dus de vraag kregen waarom Rodin er niet bij was. We merkten dat dit een terugkerend onderwerp werd en het gesprek alleen daarover ging in plaats van over bier. Daarom hebben we het verandert naar ‘Roem’. ‘Roem’ zelf heeft zeker een betekenis, als ‘De Zoetermeerse Brouwerij’ wilden we zeker ook iets in ons merk doen wat met de trotse Zoetermeerders heeft te maken. ‘Roem’ klinkt als trots en groots, dat is wat we willen overbrengen met ons bier. Ondanks dat de naam veranderd is, kan je wel nog wat terugzien van het oude logo in het nieuwe logo, als je goed kijkt. Zo hebben we toch nog een knipoog naar onze vriend Rodin en waar we zijn begonnen.’

De toekomst van ‘Roem’

‘Ons bier is niet alleen kenmerkend aan de naam, maar ook de ingrediënten die wij gebruiken. Alles is namelijk lokaal en we willen ook de beste kwaliteit. Zo groeit ons hop bij ‘De Buurttuin Zoete Aarde’ hier net achter. Ons bier is ook kenmerkend voor de bitterheid, hij is dus erg hoppig. We hopen dan ook dat mensen ons bier gaan herkennen aan het lokale aspect en het net wat meer hop erin. We willen dat ons bier mensen samenbrengt en na de lastige coronatijd,  weer mensen leert genieten! Want daar gaat het uiteindelijk om. ’

Over de auteur

Samantha van Reijsen

Hai! Ik ben Samantha van Reijsen, beginnend student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, maar ik woon in Zoetermeer. Ik ben erg nieuwsgierig en dat is vooral mijn drive om verhalen te vinden en door te vertellen aan anderen. Niet alleen schrijf ik maar maak ik ook foto's en documentaires voor verschillende bedrijven en in mijn vrije tijd ben ik bezig met de site voor het lokale cultuurcentrum in Zoetermeer om alle gebeurtenissen bij te houden. In het dagelijks leven heb ik het dus vaak druk, maar dat vind ik juist erg fijn. Ik schrijf graag over evenementen en bijzondere dingen die gebeuren in de buurt, vooral om de mening van het volk te laten horen!

1 reactie

  1. keynai zantingh

    Super fijn en interessant om te lezen!

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.