Westlandse gemeente zet in op jongeren

Westlandse gemeente zet in op jongeren

André van den Berg met zijn verkiezingsposter

Volgende week zullen de gemeenteraadsverkiezingen plaatsvinden in heel Nederland. Hierbij wordt bepaald hoe de gemeenteraden van de gemeentes in Nederland eruit gaan zien De Westlandse jongeren weten de stembussen niet te vinden. Toch vindt de gemeente het belangrijk dat dit wel gebeurt. Dit zijn de manieren waarop de gemeente dit voor elkaar wil krijgen.

In gesprek met jongeren

Omdat jongeren vaak achterblijven met gemeenteraadsverkiezingen, gaan verschillende Westlandse partijen in gesprek met jongeren. Zo kunnen ze erachter komen wat de behoeften zijn van deze doelgroep en wat ze graag terug zouden zien in de Westlandse politiek. ‘Ik weet als 70-jarige natuurlijk niet wat een 18 jarig meisje leuk vindt. Ik weet wel belangen van mijn leeftijdsgroep, maar het is natuurlijk ook belangrijk dat je de tekortkomingen van jongeren blootlegt’, vertelt André van den Berg (70), raadslid van de grote Westlandse partij GBW. Volgens van den Berg is het heel belangrijk dat de jongeren stemmen. ‘De politiek bemoeit zich met jullie, dus jullie moeten je ook met de politiek bemoeien.’ Van den Berg gaat vaak het gesprek aan met jongeren uit de Westlandse gemeenteraad om zo een idee te krijgen van wat er moet gebeuren.

Jongerenkieswijzer

En dat is nog niet alles. Gemeente Westland heeft een jongerenraad bestaande uit 18 leden tussen de 15 en 23 jaar oud, die eens per maand vergaderen over onderwerpen die voor jongeren belangrijk zijn. De Westlandse jongerenraad is met het initiatief gekomen om een kieswijzer te lanceren, speciaal voor Westlandse jongeren. Zo proberen ze de jongeren zoveel mogelijk te stimuleren om te stemmen. De partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezing hebben allemaal antwoord gegeven op een aantal stellingen. Zo kan degene die de kieswijzer gebruikt, kijken wat de Westlandse partijen over verschillende stellingen vinden. De kiezer dient eerst zelf de stellingen te beantwoorden en krijgt daarna te zien wat de partijen hebben geantwoord. Veel stellingen gaan over kwesties die over het algemeen vaak ter sprake komen bij jongeren. Zo wordt er bijvoorbeeld gevraagd of er nachtbussen of meer georganiseerde feesten in het Westland moeten komen. 2022 is het eerste jaar dat er gebruikt gemaakt zal worden van deze kieswijzer.

Campagne via sociale media

Verder houden de Westlandse partijen ook met campagne voeren rekening met de jongeren uit het Westland. Ze voeren de laatste tijd namelijk steeds meer campagne via sociale media. Denk hierbij aan Instagram, Facebook, Twitter en zelfs TikTok. Dat zijn platforms waar veel jongeren actief op zijn. De bladen die tijdens de verkiezingen in de brievenbus worden bezorgd, worden namelijk zelden meer gelezen door deze leeftijdsgroep. De partijen posten onder andere informatieve video’s en hun standpunten wat verschillende kwesties betreffen.

Er wordt dus zeker nagedacht over hoe de jongeren het beste bereikt kunnen worden en wat hun behoeften zijn. Of het harde werk ook nut heeft gehad, is nog maar de vraag. Dat zal na de uitslag bekend worden gemaakt. Tot die tijd is het nog even afwachten.

Jongeren zijn amper vertegenwoordigd in de gemeenteraad. Slechts zeven procent van de raadsleden is onder de 30 jaar oud. In het Westland is dit niet veel anders. Dit is voor veel jongeren een reden om niet deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Jongeren krijgen hierdoor namelijk vaak het gevoel dat hun mening niet helemaal meetelt en dat ze niet voldoende gehoord worden. Voor Tim van Franck (18) was dit een van de voornaamste redenen om dit jaar niet te stemmen. ‘Ik krijg gewoon niet het gevoel dat ik gehoord word. Jongeren zijn van zoveel dingen de dupe tegenwoordig en er is nog zo weinig gedaan om dit op te lossen. Ik heb er gewoon niet heel veel vertrouwen in dat mijn stem hierbij gaat helpen.’

Tekst: Robin Nottet

Bekijk hieronder een video-interview met André van den Berg.

Over de auteur

Senna Jansen

Hi! Ik ben Senna Jansen, ik ben 18 jaar oud en ik ben eerstejaars student aan de School voor Journalistiek. Ik ben geboren en getogen in Den Haag en ik weet dan ook veel over deze turbulente stad. Ik ben geïnteresseerd in vele diverse onderwerpen. Van muziek, film en tv tot misdaad en politiek, ik heb zin om hier meer over te weten te komen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *