Slechtziend, wat nu?

Slechtziend, wat nu?

Westland- Plots slechtziend zijn of ermee worden geboren. Beide is het super ingewikkeld en je probeert zo normaal mogelijk te leven, maar hoe veel draagt je gemeente daar een steentje bij? Soms zijn er speciale organisaties voor, omdat de gemeente er simpelweg niks mee kan. Het OogCafé Westland is zo’n voorbeeld. Zij vertellen je wat zij doen voor mensen met een visuele beperking.

Wie zijn jullie en wat doen jullie?

Het OogCafé Westland is een initiatief van een aantal visueel beperkte dames uit de gemeente Westland. Dit is al ruim 5 jaar geleden opgezet. Het OogCafé is er om mensen met dezelfde beperking de gelegenheid te geven elkaar te ontmoeten. Hier zijn de huiskamerbijeenkomsten voor. Ja en wat is dat dan precies, nou precies wat het zegt, we hebben een grote huiskamer en daar kan iedereen elkaar ontmoeten en met elkaar praten.

Waar staat het OogCafé voor?

Het OogCafé van de Oogvereniging is een ontmoetingsplaats slechtziende en blinde mensen en iedereen die, op welke manier dan ook, betrokken is of wil zijn. Onder het genot van een kop koffie kun je van gedachten wisselen over hulpmiddelen, de dingen die je in het dagelijks leven, soms letterlijk, tegenkomt, of gewoon over het weer, alles is mogelijk.

 

Wat bieden jullie als grootste hulpmiddel?

Voor veel slechtzienden betekent hun aandoening dat ze niet meer (moeiteloos) kunnen lezen. Dus geen zaterdagkranten meer, niet meer meepraten op feestjes over de laatste nieuwe boeken, en wat is er eigenlijk in de reclame bij de supermarkt? Gelukkig is er veel mogelijk! Van grootletterboeken tot voorleesapparaten, van handloepen tot gesproken boeken, er is altijd we iets dat bij diegene past en wat ervoor zorgt dat hij/zij weer op de hoogte is van het laatste nieuws.

 

 

Ikzelf, Ottelien, ben sinds een paar jaar slechtziend. Ik zie zonder hulpmiddel nog 16%. Wat zouden jullie voor mij kunnen betekenen?

Jeetje, wat heftig! Ottelien wij zouden je veel kunnen bieden. Eerst zouden we een gesprek plannen om te kijken hoe jij omgaat met je beperking, wat je wel en niet ‘normaal’ kunt. Van daaruit word je in overleg genomen door het team en gaan we een plan voor je maken. Later kom je dan bij ons terug en leggen we je alles voor. Zo zouden we je kunnen aanraden om naar een psycholoog te gaan die je helpt als je er doorheen zit, het is namelijk niet niks om zomaar niet meer goed te kunnen zien. Maar zoals we net ook zeiden over het lezen, daar kunnen wij je ook mee helpen. Je zit op het HBO en daarbij zouden we je bijvoorbeeld vergrootte boeken kunnen geven, of een lees liniaal ga zo maar door. Maar het belangrijkste wat wij jou kunnen bieden is, mensen die er voor jou zijn waarmee je kunt praten, die begrijpen waar je tegenaan loopt in het dagelijks leven.

 

 

Het is een bijzonder iets wat jullie hebben opgezet, plannen jullie dit nog lang te doen?

Nog heel lang, haha! We genieten er zelf heel erg van om te zien hoe blij mensen worden van ons initiatief en het feit dat ze er echt wat aan hebben. Voorlopig doen we dit dus nog wel.

Over de auteur

Ottelien Devilee

Hii, mijn naam is Ottelien Devilee en ik ben 18 jaar oud. Ik zit in mijn eerste jaar van de opleiding Journalistiek en heb het heel erg naar mijn zin! Schrijven doe ik vanuit mijn hart en het liefste over verschillende dingen die ik mee maak. Verder luister ik graag naar podcasts waar ik hard om kan lachen of waar ik wat van kan leren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *