CAO wil asielzoekers onderbrengen in leegstaande gevangenis

CAO wil asielzoekers onderbrengen in leegstaande gevangenisScore 0%Score 0%

Zoetermeer – Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers is in overleg met de gemeenteraad en Het Rijk over het onderbrengen van 750 asielzoekers met een verblijfsvergunning in een gevangenis in Zoetermeer. De gevangenis aan de Rokkeveenseweg stond al sinds 2017 leeg en door deze noodopvang kan de doorstroom van nieuwe vluchtelingen worden versneld.

Dit jaar waren er alleen al in Zoetermeer zo’n 174 vluchtelingen met verblijfsvergunning waarvan 113 geen huisvesting kon vinden. Deze stadhouders zijn daarom genoodzaakt om in de asielzoekerscentra (AZC) te blijven. Hierdoor stromen de AZC’s overvol en is er geen ruimte meer om nieuwe asielzoekers op te vangen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers ziet een tijdelijk nieuwe oplossing om dit tegen te verminderen namelijk; geef de stadhouders opvang in de leegstaande gevangenis. Het zou dan gaan om een opvang van ongeveer een jaar.

Nog geen nieuwe woningen

Waarom er in de leegstaande gevangenis geen nieuwe woningen worden gerealiseerd komt omdat het Rijksvastgoedbedrijf de eigenaar is van de gevangenis en die heeft nog geen beslissing genomen over de bestemming van de gevangenis op langere termijn. ‘ Zo was er ook al een plan om het gebouw om te bouwen tot bedrijfspanden of studentenwoningen. De noodopvang voor asielzoekers zou een goede tijdelijke oplossing zijn, aangezien er nu helemaal niks gebeurt met het gebouw’, zo zegt de woordvoerder van gemeente Zoetermeer.

Wanneer er een beslissing zal worden gemaakt over dit plan is nog niet bekend. De burgemeesters en wethouders van de stad gaan er ook nog over in gesprek met de gemeente raad.

Ben je benieuwd naar wat een omwonende hiervan vind? Luister dan naar het audio fragment hieronder.

Beoordeling

0%

CAO wil asielzoekers onderbrengen in leegstaande gevangenis
0%

Over de auteur

Moreno Raffaele

Ik ben Moreno. Ik ben 21 jaar en kom uit Zoetermeer. Ik ben eerstejaars student journalistiek aan de Hoge school Utrecht. Ik heb op dit moment nog niet veel ervaring in de journalistiek. Ik ben iemand die graag nieuwe dingen uitprobeert en ben ook erg sociaal dus deze opleiding past goed bij mij.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.