”De kracht en magie van het sprookje mag niet verloren gaan”

”De kracht en magie van het sprookje mag niet verloren gaan”

Een traditionele Sinterklaasintocht

RIJSWIJK- Al jaren lang meert elk jaar rond half november onze goedheiligman aan in Rijswijk. Helaas zal deze vrolijke en mooie stoet dit jaar misschien niet door kunnen gaan. Na vijftien jaar organisatie van de Sinterklaasintocht geven Ruud en Ingrid Louman, inclusief de mede vrijwilligers in een verklaring aan dit jaar de organisatie niet meer op zich te nemen.

De Gemeente Rijswijk maakt het dit jaar niet mogelijk voor de organisatoren om een traditionele intocht te organiseren. Na een rumoerige intocht in 2019 waarbij een tegenbeweging van Pro zwarte piet aanhangers een paar minuten van de intocht bijwoonden, wat voor veel onrust zorgde, heeft de gemeente een evaluatie traject ingezet. Omdat uit de gesprekken van de Gemeente geen duidelijke oplossing is gekomen wordt er nu een dialoog gestart. Tegen de tijd dat we hier een uitkomst van horen, zal het half oktober zijn en zal de organisatie te weinig tijd hebben om nog een hele intocht te organiseren. Als gevolg heeft de organisatie zelf een standpunt ingenomen om ermee te stoppen.

Crowdfunding gestart

Niet iedereen in Rijswijk laat het hierbij zitten. Intussen is de Rijswijker Mark Weterings een crowdfunding gestart. Via een link kunnen mensen geld storten zodat er mogelijk nog een sinterklaasintocht komt in Rijswijk. Weterings vindt het belangrijk dat de eeuwenoude traditie elke generatie wordt voortgezet. ‘’Zelf kon ik vroeger nachtenlang niet slapen en wanneer ik dan ’s ochtends wakker werd, dan was mijn schoen gevuld, ik vond dat zo prachtig! ’’, vertelt Weterings. De kracht en magie van het sprookje mag volgens Weterings niet verloren gaan. ‘’De magie van het feest maakt het juist zo mooi!’’

Weterings is zich ook bewust dat het elk jaar lastiger wordt om een traditionele intocht te organiseren vanwege de huidige discussies rond zwarte piet. Hij is van mening dat je de mensen die wel Sinterklaas willen vieren gewoon met rust moet laten. ‘’Zwarte piet is een kindervriend, waar menig kinderhart sneller van gaat kloppen.’’

Intussen is er al ruim 1000,- euro opgehaald met de crowdfunding. Weterings hoopt nog veel meer geld binnen te halen zodat hij toch een leuk kinderfeest kan organiseren.

Over de auteur

Larissa Kuiper

Hee lezers van WakkerWest, Mijn naam is Larissa Kuiper. Ik ben negentien jaar oud en kom uit Rijswijk. Momenteel ben ik eerstejaars student aan de Hogeschool voor Journalistiek. Het leuke aan de journalistiek is dat ik verhalen op mijn eigen manier kan vertellen aan de lezers of luisteraars. Ik vind het belangrijk dat mensen met mijn verhalen kennis opdoen, waaruit ze hun eigen mening kunnen vormen. Dit hoop ik dan ook op onze website te bereiken! Ik wens jullie allemaal heel veel kijk, luister- en leesplezier op onze website!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.