Restjes Tweede Wereldoorlog in Delft

Restjes Tweede Wereldoorlog in Delft

DELFT – In de Oude Kerk in Delft is tot en met 30 november een tentoonstelling bij te wonen waar bezoekers foto’s uit de Tweede Wereldoorlog in Delft kunnen aanschouwen. Vandaag ben ik hier in de Oude Kerk om verslag te doen van deze gebeurtenis.

Tekst: Robin Nottet

In de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog maakten negen fotografen van de Binnenlandse Strijdkrachten meer dan 2000 illegale foto’s. Zij legden het einde van de oorlog vast door middel van foto’s gemaakt in en om Delft. Hun doel was om zoveel mogelijk feiten veilig te stellen voor later. Zo kon iedereen zien wat er die tijd gaande was in ons land. Hoe de Duitsers Nederland terroriseerden en hoe we bevrijd werden door de geallieerden.. Een selectie van deze foto’s is tot 30 november 2021 te zien in de Oude Kerk van Delft

We staan hier nu voor de Oude Kerk in het centrum van Delft. Na eventjes zoeken hebben we de ingang gevonden. We kloppen aan, maar niemand doet open. Na even wachten komt een man naar buiten en vertelt ons dat we over een uur terug moeten komen. Lekker begin!

Een half uur later zijn we terug bij de kerk. We kopen een kaartje en gaan op zoek naar de expositie. De sfeer is erg vredig. Het is erg stil en er zijn amper geluiden te horen. Na een paar minuten wordt de stilte verbroken door het orgel van de kerk. Ook dit gaf een vredige sfeer. Toen we binnenkwamen werden we wel even verbaasd. De vloer is namelijk gemaakt van liggende grafstenen. In bijna alle stenen staan namen gegraveerd. Het voelt raar, bijna respectloos  om eroverheen te lopen.

Achterin de kerk vinden we de tentoonstelling. Het bestaat uit ongeveer vijftien grote kartonnen platen met foto’s erop geïllustreerd. Onder en naast de foto’s staat de context. Veel foto’s zijn heel heftig om te zien. Zo staat er bijvoorbeeld een oude man afgebeeld met amper vlees en spieren om zijn botten. Deze foto is gemaakt in de hongerwinter van de Tweede Wereldoorlog. Ook zijn er afbeeldingen te zien van Delftse bewoners die gevallen voedsel oprapen van de grond. Dit gaat dan om enkele graankorrels. Dit geeft me wel nog een beter beeld van de Tweede Wereldoorlog. Ik heb er natuurlijk al veel over geleerd, maar ik had nog niet heel veel echt beeld afkomstig uit de oorlog gezien. De foto van de bewoners die kleine beetjes voedsel oprapen laten me wel beseffen hoe ernstig de situatie daadwerkelijk was in die tijd.

Na de tentoonstelling zelf bekeken te hebben praat ik met bezoeker Ernst van Diederen.

‘Ik vond de tentoonstelling een echte eye-opener. Ik kom zelf heel vaak in Delft, dus dan is het extra raar en confronterend om de foto’s te zien die op bekende plekken in Delft zijn gemaakt. Je kan je bijna niet  voorstellen dat hier vroeger zoveel mensen hebben geleden. Veel familie van mij moest vroeger ook ondergedoken zitten tijdens de oorlog, dus het staat sowieso wel vrij dicht bij mij. Daarom vind ik het heel belangrijk dat dit soort dingen worden georganiseerd. Zo wordt de mensen net nog wat meer kennis bijgebracht.’ Vertelt Ernst me.

Over de auteur

Soraya Mokri

Mijn naam is Soraya Mokri, ik ben 18 jaar oud. Ik woon in Bleiswijk, Zuid-Holland. Ik ben eerstejaars student aan de Hogeschool Utrecht waar ik de opleiding Journalistiek volg. Mijn interesses liggen vooral bij schrijven en reizen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.