Hok en nieuw

Hok en nieuw

WESTLAND – Hokken, hét begrip van feest in het Westland. Vriendengroepen komen samen om hier feest te vieren. Er wordt gedronken, gefeest en gezongen. De gemeente maakt zich zorgen over de feesten tijdens oud en nieuw. Hoe gaat het er eigenlijk aan toe in zo’n “hok”? WakkerWest neemt je mee, een avondje stappen.

 

Harde muziek en vooral veel gelach, hoor en zie je om je heen, als je het hok binnenkomt. Het is een Westlands fenomeen en een hok is vaak gelegen bij een tuinder. Soms op een tuinderslaantje, in een weiland of gewoon langs de weg. Een hok is vaak onderdeel van een tuin. Zo ook het hok, waar WakkerWest naartoe is geweest. Dit hok is een aparte ruimte in de tuin, speciaal gemaakt voor dit soort feestjes en vriendengroepen. Ieder hok heeft ook een eigen naam, zo noemt de eigenaar van dit hok “Hok ’t Tuintje”.

Zodra we binnen zijn, zien we veel gebeuren. Er hangt een stroboscoop en spotlights die de ruimte verlichten. Aan de muren hangen gekleurde lichtjes en verschillende verkeersborden. We vragen aan Nick Duijnisveld, een feestganger, hoe ze aan die borden komen: “Na een zaterdagavond vol met feest en drank, worden de jongens soms wat lollig en komen de raarste ideeën in ons op. Zo ook met de verkeersborden. Ik denk dat iedereen in het Westland wel een keer een bord heeft gejat. Alle hokken waar ik kom, hangen er namelijk ook vol mee.”

Als je verder kijkt zie je de bar. Deze bar staat vol met sterke drank, frisdrank en niet te missen, het bier. Er taan een jongen en een meisje achter de bar innig te lachen naar elkaar. Ze lopen samen weg. Terwijl zij de deur uitlopen, komen er steeds meer mensen binnendruppelen en neemt het charisma toe. Het gezang wordt luider, mensen dansen met elkaar, het is een groot feest. Het is rond 01.00 uur, er wordt gepraat over een after party bij een ander hok. We gaan er met zijn allen naartoe.

Onderweg is het nog altijd even rumoerig, mensen kunnen ons van 100 meter afstand makkelijk horen. Er wordt luid gelachen en gepraat. Terwijl we fietsen komen we verschillende politiewagens tegen, we worden niet aangehouden. Het is normaal dat er in de nacht groepen jongeren rondfietsen. Met oud en nieuw wordt dat anders. De gemeente Westland wil geen feesten in de hokken tijdens oud en nieuw, vanwege corona. Hoe ze daarnaar gaan handelen, wordt nog besproken met de politie. Dat de politie langs rijdt geeft toch een gespannen sfeer. Ze worden minder luidruchtig en fietsen keurig.

Het laatste rondje

Eenmaal bij het volgende hok aangekomen, zien we dat dit hok zich bevindt in een weiland, naast de tuinderij. Dit hok is nog zelfs een beetje groter, het is speciaal gebouwd voor hok avonden. Terwijl wij naar het hok toelopen, zien we mensen achter de silo’s verdwijnen, iedereen kijkt elkaar aan en begint te lachen, ze weten heel goed wat daar gebeurt. Eenmaal binnen is dit hok qua uiterlijk een stuk rustiger, de muren zijn nog kaal, maar er hangt wel verlichting aan het plafond.

WakkerWest spreekt de eigenaar van dit hok “Hok ut Loetje”, over hoe hij dit regelt ieder weekend. Hij verteld: “Dit hok is nieuw en pas sinds drie weken open, toch is het al een groot succes. Ik nodig veel mensen uit en laat mijn vrienden de gastenlijst regelen. Ze overleggen natuurlijk wel met mij, maar dan heb ik er niet zoveel werk aan. De alcohol haal ik samen met een vriend en zorg dat er altijd genoeg is. Hoe ik voorkom dat iedereen stom dronken naar huis gaat? Drank wegzetten. Ik zeg simpelweg dat het gewoon op is, al is dit nog niet vaak nodig geweest. De volgende dag zijn er altijd mensen die paraat staan om te helpen met het schoonmaken en het opruimen van het hok. Over de overlast van te harde muziek hebben wij gelukkig geen klachten, omdat we erg afgelegen liggen.” Na een lange avond van feest, gezelligheid en drank loopt het hok langzaam leeg. Het is 04.00 uur en ook WakkerWest keert terug naar huis.

Over de auteur

Ottelien Devilee

Hii, mijn naam is Ottelien Devilee en ik ben 18 jaar oud. Ik zit in mijn eerste jaar van de opleiding Journalistiek en heb het heel erg naar mijn zin! Schrijven doe ik vanuit mijn hart en het liefste over verschillende dingen die ik mee maak. Verder luister ik graag naar podcasts waar ik hard om kan lachen of waar ik wat van kan leren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *