Dogfluencer Sam eet alles

Dogfluencer Sam eet alles

DEN HAAG- Snel dook hij onder de oliebollenkraam op het Regentesseplein. Wie weet ligt hier nog wel een lekkere snack? Sam, de 8-jarige chihuahua, is gek op speuren naar bijzondere hapjes op straat. Iedere steen wordt grondig geïnspecteerd. Zou hij ondanks het hondenweer van vandaag, toch nog iets lekkers kunnen scoren?

De regendruppels glijden langzaam langs de ramen van de Randstadrail. Typisch hondenweer in het begin van de decembermaand. Op het station van de Conradkade stapt een grote groep mensen uit. Waar zouden ze allemaal naartoe gaan? Naar de kerstbomen verkoper op de hoek? Of toch naar de loempiakraam aan de overkant? Het begint harder te regenen en het verkeer raast in snelheid voorbij. Plots verschijnt ergens in de verte, een klein en harig monstertje. Het was Sam! Onze echte dogfluencer!

“Slapen doet Sam s ’nachts”

Hoe het allemaal begon

Sam loopt voorop. Naast hem loopt zijn zusje Truus, een Chinese naakthond. De hondjes wonen eigenlijk in Delft, maar vandaag hebben ze papadag bij hun baasje Lars Kuipers (54) in Den Haag.  ‘Het begon eigenlijk allemaal op Sam zijn verjaardag. Ik had een eitje met stukjes worst erin klaargemaakt en dit op een klein bordje neergelegd. Nog voordat ik het doorhad, was alles op!’. Lars vertelt het verhaal vol passie, terwijl hij zijn hondjes een snoepje geeft. ‘Ik vind het heel erg leuk om te schrijven, dus daarom ben ik samen met Sam een blog gestart!’. Als het harder begint te regenen, besluiten ze toch maar even te gaan schuilen. Van regen wordt toch niemand blij? Als het na een tijdje droog is, lopen ze naar een oliebollenkraam. Zowel Sam als Truus duiken er onder. ‘Dit soort plekken herkennen ze meteen! Net zoals bankjes, struiken, prullenbakken of terrassen’. De honden snuffelen gretig verder. ‘Slapen doet Sam alleen s ‘nachts.’ Er is overdag nog zoveel te vinden.

Meer dieren op social media

Je ziet steeds vaker dat mensen een social media account voor hun huisdier aanmaken. Zo kennen we misschien wel de hond van influencer Dee van der Zeeuw, Bumper? Maar ook konijnen, poezen en zelfs apen kan je terugvinden op het internet! Drs. Maarten Reesink, werkzaam bij de afdeling Media en Cultuur en het Instituut voor Disciplinaire Studies van de Universiteit van Amsterdam, waar hij sinds 2008 college geeft over mens-dierstudies (Human-Animal Studies), vertelt hier het volgende over: ‘Het grote publiek gebruikt de media vooral om leuke dingen te laten zien. We delen nou eenmaal liever de positievere kant van ons leven.’ Denk dan aan foto’s van eten, vakantietripjes of een kiekje van de kinderen.  ‘Wat huisdieren nou zo leuk maakt, is dat je jezelf er makkelijk mee kan identificeren. Iedereen kan zich er iets bij voorstellen!’ Filmpjes van onze huisdieren leveren ook veel leukere beelden op, dan een simpel bord carpaccio 😉

Sam vertelt het lekker zelf

Op de blog van onze kleine viervoeter Gourmet Sam, zien we alles vanuit zijn twee kleine kraaloogjes. Zo lees je bijvoorbeeld: ”Voor dit stukje zat ik te bedenken of ik hobby’s heb en ik dacht meteen: uitgaan! ”Maar dan loop ik altijd met mijn neus op straat om te zien of er nog wat te snaaien valt, dus uitgaan gaat ook over eten, als ik eerlijk ben. Ook in huis ben ik vaak op zoek naar kruimels. Eigenlijk draait mijn hele leven om eten.” In Den Haag was dit ook zeker te merken! De kleine speurneus was continu naar beneden gericht. Wat nou als er iets aan dat neusje voorbij zou gaan?

”Eigenlijk draait mijn hele leven om eten”

De keuze om vanuit het perspectief van het dier te schrijven, is echter meer iets van de laatste decennia. ‘Aan de ene kant vinden we het dus leuk om positieve dingen te delen en aan de andere kant zijn we onze huisdieren steeds vaker gaan beschouwen als personen.’, aldus Maarten Reesink. Net zoals Lars, spreken ook veel andere baasjes over hun huisdier als hun eigen kind. ‘In zekere zin is dat logisch, omdat we er juist achter zijn gekomen dat ze veel intelligenter zijn. Er gaat veel meer door zo’n beestje heen dan dat we in eerste instantie dachten.’

En dat is zeker waar. Hoe klein dat koppie van onze Sam ook mag zijn, hij is slimmer dan dat wij allemaal denken!

Benieuwd naar de audioreportage over onze echte dogfluencer Sam? Juliano van der Knaap is ook op pad geweest met onze smikkelende viervoeter en heeft hier een heel tof item van weten te maken. Beluister hem nu hier:

https://soundcloud.com/julvalo/dogfluencer-sam-eet-alles

Over de auteur

Danique Mater

Hey beste lezer! Mijn naam is Danique Mater, ik ben 19 jaar oud en kom uit Zoetermeer. Momenteel ben ik tweedejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht en typ ik mijn eerste kilometers op het toetsenbord. Benieuwd naar mijn journalistieke avontuur? Check it out!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *