Iconische game Pac-Man 40 jaar oud

Iconische game Pac-Man 40 jaar oud

ZOETERMEER – Iedereen kent het en heeft het weleens gespeeld. Het wereldberoemde spel; Pac-Man. Een simpel spel voor jong en oud. Dit succesvolle spel bestaat ondertussen alweer 40 jaar. In het Nationaal Videogame Museum in Zoetermeer wordt het gevierd.

Bij onze binnenkomst werden we gelijk ontvangen door twee medewerkers van de gamehal. Door de corona-maatregelen mag je nu in tijdsloten van 2 uren naar binnen om te gamen in de arcade, maar de medewerkers waren vriendelijk genoeg om ons gratis naar binnen te laten gaan om ons reportage te maken. Eenmaal naar binnen gelopen, zagen we al gelijk een paar Pac-Man apparaten staan. We liepen door een soort gang vol met oude apparaten die ze vroeger ook in oude arcades hadden. Het voelde alsof we door een stuk geschiedenis heenliepen. Vanaf buiten lijkt het een kleine arcade, maar nadat je de gang bent doorgelopen is het veel groter dan onze verwachting. Overal waren neon-lichten te zien en er kwamen geluiden uit alle hoeken. Nog iets wat ons verbaasd heeft is dat het heel rustig was voor een woensdagmiddag. Terwijl basisscholen vrij zijn, waren er minder kinderen in de arcade dan we hadden verwacht. Er waren voornamelijk een paar kinderen rond de 10 jaar te zien bij de computers die Fortnite aan het spelen waren. Verder waren er ook een paar ouders met hun kinderen te zien.

Verbeterde technologie

Ik ben op één van de ouders afgestapt om te vragen wat zij ervan vinden. “Ja tuurlijk ken ik Pac-Man, ik ben er mee opgegroeid.” Zegt een vader van een jongetje dat vol in concentratie Fortnite zit te spelen op een computer. Zelf is hij hier niet gekomen voor de Pac-Man voorstelling, maar voor zijn zoon die eigenlijk niet eens bekend is met Pac-Man. “De technologie is er zo erg flink op vooruit gegaan, waarom zou je nu nog een spel als Pac-Man spelen als je op spellen als Fortnite zelfs online met je vrienden kunt spelen.”

Historische game

De reden dat Pac-Man zo groots gevierd wordt, is omdat het vroeger een echte gamechanger was. Pac-Man was de eerste game die een iconisch en herkenbaar personage had gebruikt als hoofdpersonage. Er is ook meer over nagedacht dan je denkt. Het lijkt een simpele game. Maar de felle kleuren die in de game te zien zijn, waren expres gebruikt om niet-gamers’ aandacht te trekken. Ook begint het spel expres met makkelijke levels, zodat het toegankelijker was om te beginnen met spelen. Dit bleek natuurlijk uiteindelijk een groot succes. Er zijn daarom ook veel vervolgspellen van Pac-Man gemaakt, die ook te zien waren in de arcade. Zoals Four Play Pac-Man en Pac-Man Junior die aan het begin van de arcade te zien zijn.

De voorstelling was kleiner dan we hadden verwacht, maar de arcade stelde ons zeker niet teleur, met zijn grote hoeveelheid aan andere games. Hoewel er ontelbaar veel games na Pac-Man zijn uitgekomen, blijft het een iconische game.

Luister hier naar de ervaring van Nicolás in de arcade, waar hij ook een medewerker zelf spreekt over de voorstelling:

https://soundcloud.com/user-877643350/pac-man-tentoonstelling-audio

Over de auteur

Soraya Mokri

Mijn naam is Soraya Mokri, ik ben 18 jaar oud. Ik woon in Bleiswijk, Zuid-Holland. Ik ben eerstejaars student aan de Hogeschool Utrecht waar ik de opleiding Journalistiek volg. Mijn interesses liggen vooral bij schrijven en reizen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.