Dwalen door Poptahof…

Dwalen door Poptahof…

Het startpunt van de rondleiding met gids, Frank Koenen

DELFT-  De openluchtexpositie ‘Dwalen door Poptahof’ is een initiatief om de inwoners van het Poptahof meer samen te brengen. Zo staan er door het gehele park twintig kunstwerken, met de bedoeling om mensen hun aandacht te trekken en even stil te staan, om zo te zien hoe mooi het Poptahof kan zijn.

Warme chocolademelk, glühwein, erwtensoep en een gezellige gids waarbij je kan mee dwalen door het Poptahof. Deze openluchtexpositie is te bewonderen van dinsdag 14 tot en met zaterdag 18 december. Elke dag kan je ook om 16.00 uur meelopen met een gids, Frank Koenen, een echte Delvenaar en ook inwoner van het Poptahof. ‘Ik wil mensen graag laten zien hoe mooi en bijzonder het Poptahof kan zijn. Natuurlijk ben ik bevooroordeeld maar ik hoor graag wat jullie ervan vinden na deze rondleiding of ik jullie net zo verliefd heb kunnen maken.’ vertelt Frank terwijl we met z’n allen aan de glühwein nippen. We lopen naar een koper beeld toe waar we in het begin langs zijn gelopen zonder dat het ons was opgevallen. ‘Dat is het mooie van kunst hé! Meestal valt het niet eens op maar het is er wel, soms moet je gewoon iets beter kijken.’ vertelt hij terwijl we langs het koperen beeld lopen en een paar stenen met bloemen en bladeren erop, gemaakt van mozaïek.

Beelden komen tot leven

In de verte zien we hele grote blauwe tulpen wel 20 keer zo groot als ze horen te zijn. Het kunstwerk is gemaakt door vormgever Jet Verstraaten. De tulpen waren oorspronkelijk gemaakt voor het festival: ‘Mooi Weer Spelen’, nu staan ze in het gras waar deze enorme bloemen mooi tot hun recht komen. Vlak ernaast staat een zeer groot hoofd met slangen als haren, een bekend beeld voor de meesten. Medusa, een beeld

Het ‘Medusa’ beeld, gemaakt door kunstenaar Frank Agricola

gemaakt door straattheatermaker en beeldend kunstenaar Frank Agricola en gebaseerd op de verhalen uit de Griekse mythologie. Het beeld is niet alleen interessant en indrukwekkend om te zien maar ook interactief, door het touw wat onder het beeld hangt kan je zelf de slangen tot leven wekken. ‘Oorspronkelijk was het beeld niet bedoelt om interactief te zijn, zo’n groot hoofd midden in een park viel al erg op. Maar het interactieve vinden de kinderen helemaal geweldig, een groot succes al zeg ik het zelf!’ vertelt kunstenaar Frank Agricola. Ondanks dat veel kunstenaars erg tevreden zijn over hun werk viel het ons op dat er één kunstwerk mist. ‘Ja in deze boom zou een kunstwerk horen te hangen, twee vleugels. Maar de maker was nog niet tevreden met het resultaat, dat gebeurt ook.’ vertelt gids Frank. De kunstenaar heeft beloofd dat over drie maanden uiterlijk hier toch nog een kunstwerk komt te hangen, tot die tijd blijven de lichten hangen die schijnen op een tot nu toe lege boom.

De bedoeling van deze expositie is dat het mensen samenbrengt. De gemeente van Delft is al tijden bezig om deze buurt meer te verbinden met elkaar. Een mooi voorbeeld hiervan is het kunstwerk: ‘Weezzz’ gemaakt door kinderen van de basisschool de Horizon. Het is een groot stripboek waarbij elk kind een tekening heeft gemaakt en al die tekeningen samen, maken een verhaal over een ruimtewezen. Op de basisschool zitten veel kinderen met verschillende soorten culturele achtergronden. Het verhaal van het ruimtewezen staat dus ook symbool over hoe je je soms afgezonderd kan voelen van de anderen. De juf, Iris de Ruiter, kwam met dit idee en nu is het een echt kunstwerk geworden die voor iedereen te bewonderen is.

In onderstaande reportage is Juliano van der Knaap in de wijk Poptahof om een paar bewoners te spreken over de buurt zelf en wat ze vinden van de expositie.

https://soundcloud.com/julvalo/kunstexpositie-dwalen-door-poptahof-levert-een-hoop-enthousiasme-op?si=4e4382d2afbd4fe590b612e7b4eff510&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Samantha van Reijsen

Hai! Ik ben Samantha van Reijsen, beginnend student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, maar ik woon in Zoetermeer. Ik ben erg nieuwsgierig en dat is vooral mijn drive om verhalen te vinden en door te vertellen aan anderen. Niet alleen schrijf ik maar maak ik ook foto's en documentaires voor verschillende bedrijven en in mijn vrije tijd ben ik bezig met de site voor het lokale cultuurcentrum in Zoetermeer om alle gebeurtenissen bij te houden. In het dagelijks leven heb ik het dus vaak druk, maar dat vind ik juist erg fijn. Ik schrijf graag over evenementen en bijzondere dingen die gebeuren in de buurt, vooral om de mening van het volk te laten horen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.