Studenten TU Delft lijden onder veel deadlinestress

Studenten TU Delft lijden onder veel deadlinestress

Studenten hard aan het werk om de laatste deadlines te halen.

DELFT- Vakantie is voor veel mensen een periode van rust maar voor studenten helaas niet. Het zijn vaak slapeloze nachten en veel stress. Ook voor de studenten van TU Delft is de vakantie zonder zorgen ver te zoeken. Vandaar dat masterstudent, Mathijs Kouwen een brandbrief heeft geschreven om de ‘studenten te beschermen tegen debiele deadlines’.

Lopend over het campus van TU Delft, waar het erg rustig is vanwege corona, zijn de studeerplekken wel overvol. Veel gestreste studenten zijn bezig om de laatste projecten of essays af te maken. Twee studenten staan te praten bij het koffiezetapparaat over hoe ze de afgelopen dagen in een soort sleur zitten, opstaan, leren, koffie drinken en weer door. Het wordt later, maar in plaats van dat er studenten vertrekken om te eten, gaan de lampjes boven de tafels aan. De deadlines moeten nou eenmaal gehaald worden.

Mathijs Kouwen is masterstudent aan de TU Delft, hij geeft cursussen sinds 2020 om studenten te helpen met het verminderen van stress en verbeteren van focus. Daardoor dat dit probleem Mathijs zeker aansprak en vervolgens een brandbrief schreef dat dit echt moet veranderen. Een oplossing, zoals in de brandbrief beschreven, zou kunnen zijn; deadlines verbieden tussen 23.00 en 11.00. Op die manier zijn de deadlines overdag en is er gewoon tijd om te slapen.

Veel studenten snappen Mathijs zijn punt maar weten niet hoe haalbaar het idee is. ‘Wanneer professoren beter zouden overleggen met de werklast van de course en wat meer met ons praten, zouden ze onze stress veel beter begrijpen.’ vertelt Rowan, student aan de TU Delft. De studenten om hem heen knikken meestemmend in, aan de wallen te zien zijn zij ook wel toe aan wat meer rust. Waar professoren ook vaak op hameren is dat je ongeveer 40 uur per week aan je studie moet werken. Het enige wat ze dan vergeten is dat studenten vaak noodgedwongen moeten werken omdat anders de huur en het studentenleven zelf, te duur is. Als je alles dan bij elkaar optelt kom je uren te kort.

Hulp genoeg, maar is het genoeg?

Karen Collet, woordvoeder van de TU Delft, snapt de zorgen van de studenten heel erg. ‘Ik vind het altijd erg rot voor de studenten als ze onze hulplijnen inschakelen en we alsnog weinig eraan kunnen doen. Ik ben zelf ook student geweest en soms is alles proberen te balanceren net iets teveel.’ Karen kijkt met een frons op haar gezicht naar de studenten aan het werk. ‘We proberen deadlines steeds meer te verspreiden maar deze tijd zal altijd erg druk blijven qua werk. Belangrijk is dat de studenten weten dat er altijd hulp is en dat wij er echt zijn voor de studenten!’ vertelt Karen met een klein moedeloos lachje.

Ondanks alle hulp faciliteiten die beschikbaar zijn, vinden studenten het vaak lastig om die in te schakelen. Charlotte, student aan de TU Delft zegt erover: ‘Ik zou het wel gebruiken maar alleen als het eigenlijk al te laat is. Je moet ook eerst bellen of iets invullen, dat voelt dan al als een soort drempel waar je overheen moet stappen.’ Ondertussen begint ze steeds sneller te roeren in haar kopje koffie en duikt daarna weer achter haar tafel en leest de notities nog eens door.

In onderstaande reportage gaat Juliano van der Knaap in gesprek met een paar studenten over deze kwestie.

https://soundcloud.com/julvalo/tu-studenten-spreken-over-deadlines?si=205df410d60043eeabc44cc147f82ece&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Bron: https://www.delta.tudelft.nl/article/brief-weg-met-debiele-deadlines

Over de auteur

Samantha van Reijsen

Hai! Ik ben Samantha van Reijsen, beginnend student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, maar ik woon in Zoetermeer. Ik ben erg nieuwsgierig en dat is vooral mijn drive om verhalen te vinden en door te vertellen aan anderen. Niet alleen schrijf ik maar maak ik ook foto's en documentaires voor verschillende bedrijven en in mijn vrije tijd ben ik bezig met de site voor het lokale cultuurcentrum in Zoetermeer om alle gebeurtenissen bij te houden. In het dagelijks leven heb ik het dus vaak druk, maar dat vind ik juist erg fijn. Ik schrijf graag over evenementen en bijzondere dingen die gebeuren in de buurt, vooral om de mening van het volk te laten horen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *