Koken met rebelsandrecipes

Koken met rebelsandrecipes

Het gerecht dat vandaag op het menu staat voor het gezin van Angèl en voor Albert.

LEIDSCHENDAM- Midden in een klein winkelcentrum tussen de Plus en de dierenwinkel staat een hoge flat. In deze flat woont de 30-jarige Angèl met haar vriend en haar twee kinderen. Angèl is dol op koken en kookt niet alleen voor haar gezin en voor oma, maar ook de 85-jarige Albert mag al ruim anderhalf jaar meegenieten van deze kookkunst!

Wanneer de lift de derde verdieping van de flat bereikt, komt de heerlijke geur van verse groenten je al tegemoet. In haar gezellige kleine keukentje is Angèl hard bezig met de voorbereidingen voor het avondeten. Ze eten vaak vroeg aangezien het hele gezin om zeven uur al moe is en naar bed gaat. Angèl wordt dan ook vaak om half zes gewekt door haar kinderen. Ze begint dan soms al vroeg aan de voorbereidingen voor de maaltijden die ze deze dag gaat maken. Vandaag staat op het menu: gevulde pastaschelpen met ricotta en spinazie en geroosterde pompoen met gepofte knoflook en salieboter.

Tijdens het pureren van de pompoen vertelt Angèl ons over haar voorliefde voor koken. ‘’Zelf ben ik opgegroeid met bami van Conimex en sowieso met andijvie en ballen gehakt.’’ Door haar schoonfamilie heeft Angèl meer liefde gekregen voor eten en is ze ook gaan experimenteren in de keuken. Angèl vindt vers eten erg belangrijk. “Waarom zou ik een knoflooksaus uit de winkel kopen, als ik die net zo goed super makkelijk zelf kan maken?’’ Haar gerechten deelt Angèl op een Instagram foodaccount: rebelsandrecipes, om anderen te inspireren.  Angèl kookt voornamelijk vegetarisch. ‘’Ik eet ook makkelijk een halve kilo bloedend biefstuk weg hoor, maar dan haal ik het wel bij de slager. Dat kost me dan zoveel geld, dat het ook zo lekker moet smaken en dat ik het bijna nooit doe.’’

De voorkeur voor vers en vegetarisch eten paste precies bij Albert. Terwijl Angèl de pastaschelpen met ricotta begint te vullen vertelt Albert ons hoe deze match is ontstaan. Via stichting Thuisgekookt heeft Albert zich aangemeld. Albert woont tien minuutjes lopen bij Angèl vandaan en komt wekelijks langs om een bordje warm eten af te halen. Vaak krijgt hij ook meerdere porties mee die hij dan kan invriezen. ‘’Angèl stuurt mij ’s ochtends al een whatsappje wat er op het menu staat. Angèl krijgt dan meestal een appje terug met ”jum, jum!” Het is een uitkomst voor Albert dat hij niet altijd zelf hoeft te koken. ‘’En als het mij geen extra moeite kost, waarom zou ik dan niet graag willen dat Albert ook goed en lekker eet? ‘’, vraagt Angèl.

Net als Angèl interesseert Albert zich in nieuwe ideeën over eten en is hij geïnteresseerd in de landbouw. Zelf doet Albert graag boodschappen bij speciale winkels waarbij alles vers van het land komt. Vandaag heeft hij een speciale knol meegebracht voor Angèl waarmee ze kan experimenteren. ‘’Dit heet Yacon’’, vertelt hij ons, terwijl Lou de dochter van Angèl mee wil kijken. ‘’Het komt oorspronkelijk uit Midden Amerika en heeft de structuur van radijs maar dan wat zoeter.’’ Dit neemt Albert dan mee en dan mag Angèl er van proeven.

Ondertussen gaat de schaal met gevulde pastaschelpen en pompoen de oven in. En probeert Lou ons zover te krijgen om de woonkamer te komen bekijken. ‘’Ik krijg regelmatig nog mailtjes van mensen die graag drie keer per week een bordje willen komen afhalen. Ik zou het met alle liefde doen, want ik wordt ook ooit oud en hoop maar dat er dan ook iemand voor jou zorgt.’’ Maar ik werk ook en ben mama van twee kinderen, dus het komt gewoon niet uit en in deze hoek van Leidschendam zijn er weinig mensen die koken voor anderen. Angèl hoopt wel dat daar in de toekomst verandering in komt.

Ondertussen zijn de pastaschelpen uit de oven en begint Angèl het bakje van Albert te vullen met eten. Eerst een schep pastaschelpen met pompoen en kaas, daarna wat salieboter eroverheen, pijnboompitjes, nog wat extra kaas en ten slotte een beetje sla erop. Ook wij mogen een hapje proeven en deze combinatie smaakt heerlijk! Nu het eten nog warm is gaat Angèl zelf gezellig met haar gezin aan tafel. Albert bedankt Angèl en ook hij gaat terug naar zijn eigen huis om te genieten van deze maaltijd!

Tekst: Larissa Kuiper

Beluister hieronder het audioreportage van Nena:

https://soundcloud.com/user-578490646/nena-roest-thuisgekookt?ref=clipboard&p=i&c=1&si=F5EB36A42338464790E8D2D56227EF9C&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Larissa Kuiper

Hee lezers van WakkerWest, Mijn naam is Larissa Kuiper. Ik ben negentien jaar oud en kom uit Rijswijk. Momenteel ben ik eerstejaars student aan de Hogeschool voor Journalistiek. Het leuke aan de journalistiek is dat ik verhalen op mijn eigen manier kan vertellen aan de lezers of luisteraars. Ik vind het belangrijk dat mensen met mijn verhalen kennis opdoen, waaruit ze hun eigen mening kunnen vormen. Dit hoop ik dan ook op onze website te bereiken! Ik wens jullie allemaal heel veel kijk, luister- en leesplezier op onze website!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.